Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Hanna Kataoka i Aftonbladet: ”Tomma löften från både höger och vänster”

Hanna Kataoka i Aftonbladet: ”Tomma löften från både höger och vänster”

Vård för flera miljarder ska skäras bort när landets regioner måste spara. Trots det uppger statsminister Ulf Kristersson (M) i TV4 att vårdpersonal inte ska att sägas upp. "Lova i stället att budgeten ska rimma med vårduppdraget och arbetsmiljön." Det säger Hanna Kataoka, ordförande för Västra Götalands läkarförening på Sahlgrenska, till Aftonbladet.
Nyhet

19 av landets 21 regioner behöver skära ner på sjukvården. Detta enligt en enkät som tidningen Vårdfokus har gjort. Hela 700 personer har varslats i Region Södermanland och i Region Värmland drar man ner med 750 anställda. Och på Sahlgrenska i Göteborg ska historiska 1,7 miljarder kronor, motsvarande 2 200 tjänster, sparas in.

Samtidigt uppgav statsminister Ulf Kristersson i TV4:s partiledarsamtal i helgen att uppsägningar inte kommer ske.
– Regeringen och samarbetspartierna kommer lägga fram en budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården, sa han då.

Det är egentligen tomma löften från både höger och vänster. Det kostar inget att lova detta. Lova i stället att budgeten ska rimma med vårduppdraget och arbetsmiljön.

Hanna Kataoka, ordförande i VGLF på Sahlgrenska

Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på Sahlgrenska är kritisk.
– Det är egentligen tomma löften från både höger och vänster. Det kostar inget att lova detta. Lova i stället att budgeten ska rimma med vårduppdraget och arbetsmiljön. Har Ulf Kristersson pratat med någon av oss läkare som leder sjukvården? frågar hon sig i Aftonbladet.

Hanna Kataoka vill att politikerna tar sjukvårdskrisen på allvar – på samma sätt som man gjorde under pandemin.
– Jag kräver en politisk samling för sjukvården. Det är det enda sättet. Man måste rädda sjukvården nu, i morgon är det för sent, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Nu sliter cheferna i vården för att det ska bli minst dåligt. Innan medborgarna hunnit blinka kommer vård tas bort som tar decennier att återuppbygga. Unga lämnar yrket och oersättlig kompetens försvinner.

Läs mer och se filmad intervju med Hanna Kataoka på Aftonbladets sajt:
Läkarföreningen om Kristerssons besked: ”Tomma löften”

Läs även:
Historiskt allvarligt läge: ”Hur länge kan man kalla sjukvård för sjukvård?”


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Hanna Kataoka i Aftonbladet: ”Tomma löften från både höger och vänster”