Hoppa till innehåll
Nyheter
Magdalena Andersson (S) träffade facket på SU: ”Besparingar vi inte har råd med”

Magdalena Andersson (S) träffade facket på SU: ”Besparingar vi inte har råd med”

"Nedskärningarna kallas för besparingar, men det är besparingar som vi inte har råd med." Det säger Läkarföreningens ordförande på SU, Hanna Kataoka, som på onsdagen tog emot när Magdalena Andersson (S) besökte Sahlgrenska för att diskutera vårdkrisen.
Nyhet

Magdalena Andersson (S) och Nooshi Dadgostar (V) besökte under onsdagen Sahlgrenska för att diskutera vårdkrisen med bland andra Läkarföreningens ordförande på Sahlgrenska, Hanna Kataoka. Oppositionen har sedan statsminister Ulf Kristersson (M) lovade att ingen vårdpersonal ska behöva sägas upp gått in i en politisk strid kring nedskärningarna i vården. 

– Det var ett väldigt bra och viktigt möte, som jag hoppas att andra politiker tar efter. Så att vi även får möjlighet att träffa regeringsföreträdare, säger Hanna Kataoka efter mötet.

Skär man ner vård, så kommer det att skapa fler sjuka och fler sjukare.

Hanna Kataoka, Läkarföreningens ordförande på Sahlgrenska

– Sahlgrenska är Sveriges största sjukhus, med Sveriges billigaste vård, och det är också en riksangelägenhet.

– Nedskärningarna kallas för besparingar, men det är besparingar som vi inte har råd med, menar hon.

– Skär man ner vård, så kommer det att skapa fler sjuka och fler sjukare. Det kommer att kosta mer än att hålla folk friska från början.

Omöjlig uppgift

Hon vill se en politisk samling för  att rädda sjukvården – och är trött på att politiker skyller på varandra.
– Det håller inte. Det vi behöver är en budget som rimmar med vårduppdraget, säger hon i en intervju med Göteborgs-Posten.

Om SU ska nå ett nollresultat är det historiska 1,7 miljarder kronor som måste sparas in. Det är ungefär 2 000 tjänster som ska bort. 

Sahlgrenska universitetssjukhuset har varit underfinansierat i många år.

Hanna Kataoka i Göteborgs-Posten

Hanna Kataoka tror att det är en omöjlig uppgift utan att det landar i ”en vård som ingen jag känner kan stå för med yrkeshedern i behåll”.

– Sahlgrenska universitetssjukhuset har varit underfinansierat i många år. Det finns ingen som sitter och sorterar gem i något hörn direkt, utan snarare är det så att arbetsbelastningen är väldigt hög och att arbetsmiljön ibland är orimlig, säger Hanna Kataoka till Göteborgs-Posten.

Läs hela artikeln i GP:
Sahlgrenska i fokus efter statsministerns löfte


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Magdalena Andersson (S) träffade facket på SU: ”Besparingar vi inte har råd med”