Hoppa till innehåll

Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.
Nyhet
Per-Olof Hansson. Foto: Johanna St Michaels

Redan under studietiden engagerade sig P-O i studentkåren, bland annat som studieombudsman. Som färdig läkare var P-O klinikombud och ledamot av Göteborgs läkarförenings styrelse under många år. Han arbetade på flera olika positioner i styrelsen, bland annat som förtroendevald ombudsman. I den rollen var P-O en skicklig förhandlare och visade vägen genom att alltid vinnlägga sig om en god relation till motparten, utan att för den skull ge avkall på medlemmarnas bästa. Genom att skapa samsyn och få arbetsgivaren att förstå att de också skulle vinna på att ge läkarna goda förutsättningar nådde läkarföreningen många framgångar.

Med vänlighet, humor och gott humör bidrog P-O till att skapa god stämning inom läkarföreningen såväl som i andra sammanhang. Han hade en stor talang för att lyfta och stödja andra, vilket inte minst många yngre fackliga kollegor fått uppleva. Arbetsgivaren hyste stor respekt för P-O. Bland annat blev han headhuntad och var under en period verksamhetschef på Medicinkliniken på Östra sjukhuset. Efter att ha lämnat det uppdraget återvände P-O som fackligt ombud och styrelseledamot till Göteborgs läkarförening, som kunde glädjas över att få ta del av hans klokskap och skicklighet.

Han var också ordförande för Saco på Sahlgrenska Universitetssjukhuset under några år. Även i den rollen uppskattades P-O för sin förmåga att se alla och han lyfte också den fackliga samverkan till en ny nivå. I samband med att Göteborgs läkarförening gick samman med övriga läkarföreningar i Västra Götaland och bildade Västra Götalands läkarförening valde P-O att gå över till uppdraget som chefsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Även efter detta fortsatte han att vara ett stort stöd för många inom läkarföreningen.

Vi sörjer en kär vän och facklig kollega och minns honom med stor tacksamhet och glädje.


Fler nyheter


"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …

Nödrop från akuten på Kungälvs sjukhus

"Det går inte att driva en akutmottagning bara på personalens kämpaglöd." Det skriver akutläkaren Therese Bonde i ett flitigt delat Facebook-inlägg. "Det är skrämmande att se hur människor som viger sina liv åt vårdyrken faktiskt far illa på sina jobb", …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare