Hoppa till innehåll
Nyheter
Återhämtning är en livsviktig rättighet

Återhämtning är en livsviktig rättighet

Huvudskyddsombudet Christina Sjöberg ut vad som står i arbetsmiljölagen - vilken även gäller läkare.

Nyhet

Vi vet att vi klarar en hög arbetsbelastning i perioder under förutsättning att vi däremellan får återhämtning. Detta begrepp innebär inte bara att vi får sova ikapp, äta mat vi inte hann och hinna sköta det mest basala. Det innebär också att vi får tillfälle att ”leva ikapp”, det vill säga har möjlighet att göra något som vi själva uppfattar som lustfyllt oavsett om det är en skogspromenad, en sångstund med barnen eller att renovera torpet.

För att tillgodose detta finns det regler i Arbetsmiljölagen. Dessa gäller även för läkare. Av lagen framgår att vi ska ha:

  • Minst 11 timmars sammanhängande vila per dygn i genomsnitt på en schemaperiod
  • Minst 36 timmars sammanhängande veckovila (beredskap räknas inte som veckovila)Den genomsnittliga arbetade tiden får vara max 48 timmar per vecka under en schemaperiod. I denna arbetstid inräknas även jour (dock ej beredskapstid när man inte blir störd)
  • Övertid (även arbetad tid under jour räknas in här) får vara max 48 timmar per fyra veckor. Schemaperioden kan vara variera, men är vanligen 1-4 månader.

I extrema situationer, som inte kan förutses av arbetsgivaren, kan avsteg från dygns- och veckovilan göras, men då måste motsvarande kompensationsledighet ges.

Hur stämmer det här för dig? Om det inte fungerar på din arbetsplats – kontakta ditt klinikombud, någon i din sektionsstyrelse eller VGLFs kansli (vglf@slf.se, tel 031-81 86 30)

Christina Sjöberg, huvudskyddsombud VGLF.


Fler nyheter


"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …

Nödrop från akuten på Kungälvs sjukhus

"Det går inte att driva en akutmottagning bara på personalens kämpaglöd." Det skriver akutläkaren Therese Bonde i ett flitigt delat Facebook-inlägg. "Det är skrämmande att se hur människor som viger sina liv åt vårdyrken faktiskt far illa på sina jobb", …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Återhämtning är en livsviktig rättighet