Hoppa till innehåll
Nyheter
Beslut om krigsplacering

Beslut om krigsplacering

Västra Götalandsregionen ökar beredskapen och krigsplacerar samtliga tillsvidareanställda medarbetare. Vid höjd beredskap eller krig behövs vi alla.
Nyhet

Som ett led i arbetet med civilt försvar har ett förslag till krigsplacering av alla tillsvidareanställda medarbetare i VGR tagits fram.

Det är viktigt att komma ihåg att krigsplacering är en planeringsåtgärd som i realiteten inte innebär något för medarbetaren i fredstid, men som vid höjd beredskap eller krig innebär att tjänsteplikten som då gäller ska fullgöras i VGR.

Informationen är inhämtad från Koncernkontoret.

VGR ökar beredskapen i sin roll i totalförsvaret

När det gäller beredskap och Västra Götalandsregionens del i totalförsvaret pågår ett arbete för att stärka organisationen så att vi kan vara trygga i verksamheten och göra tydligt att alla behövs. Det gör vi genom så kallad krigsplacering av medarbetarna.

Tillsammans med andra samhällsaktörer har Västra Götalandsregionen uppgiften att se till att viktiga funktioner i samhället fungerar både när det är fred, vid krigsfara eller i krig.

För oss betyder det att vi medarbetare tillsammans ska arbeta för en fungerande hälso- och sjukvård, kollektivtrafik med mera, även i krig.

Vad innebär krigsplacering för medarbetare i VGR?

Krigsplacering innebär inte några skyldigheter för medarbetarna i fredstid.

Vid höjd beredskap eller krig behövs vi alla och då innebär detta att vi är skyldiga att gå till jobbet. Du kan därför inte avsluta din anställning i detta läge.

Krigsplaceringen kräver inte ett nytt anställningsavtal eller samtycke.

Ska alla medarbetare krigsplaceras?

Alla medarbetare som är tillsvidareanställda och bosatta i Sverige krigsplaceras i Västra Götalandsregionen om de inte redan är krigsplacerade i någon annan organisation.

Krigsplaceringen gäller även utländska medborgare och medarbetare i helägda regionala bolag.

Beslut om krigsplaceringen av medarbetare i Västra Götalandsregionen fattas av regionfullmäktige efter sommaren.

VGR meddelar krigsplaceringarna till Plikt- och prövningsverket, som sedan kommer att fastställa krigsplaceringen. För den som redan är krigsplacerad någon annanstans beslutar Plikt- och prövningsverket vilken krigsplacering som gäller för den enskilde.

Medarbetare som berörs får därefter ett brev om krigsplaceringen.

Krigsplaceringen upphör den dag du slutar ditt arbete i VGR – om du inte avtalar om att fortsätta vara krigsplacerad.

Privata vårdgivare

Medarbetare som arbetar på privata vårdcentraler, via vårdval och andra verksamheter som är knutna till vår organisation, berörs inte i detta första skede i beredskapsarbetet. Koncernkontoret arbetar med att säkerställa att även privata vårdgivare kan utföra sina uppdrag för Västra Götalandsregionen under höjd beredskap och krig.

Information om krigsplacering

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har bra och tydlig information om vad som gäller – se länkarna nedan:

Krigsorganisation och krigsplacering

Frågor och svar om krigsorganisation och krigsplacering

Du kan också hitta mer information via ”Om kriget kommer” – ett webbinarium av Sveriges läkarförbund. Syftet är att förmedla kunskap om förväntningar och ansvar hos läkare vid ett krigsutbrott.


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare