Hoppa till innehåll
Nyheter
Emelie Hultberg: ”Tufft hela tiden – inte bara på sommaren”

Emelie Hultberg: ”Tufft hela tiden – inte bara på sommaren”

Sommaren kanske upplevs som lugn i hälso- och sjukvården, men skenet bedrar. Läkarföreningar i tre regioner vittnar om den kanske mest ansträngda sommaren någonsin. "Det finns inga marginaler", säger Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening.
Nyhet

Stora svårigheter att bemanna upp vårdplatser, även med inhyrd personal, har bidragit till den kanske tuffaste sommaren någonsin för många redan hårt ansträngda verksamheter. Det berättar läkarföreningarna i tre regioner. Västra Götalands läkarförening är en av dem. Här beskriver beskriver Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening, sommaren som en av de mest ansträngda hon kan minnas inom NU-sjukvården, där hon själv arbetar kliniskt. 

Trots åtgärder från regionens sida – som en tillfällig stängning av intermediärvårdsavdelningen och neddragning av ambulansen för att bland annat lösgöra resurser till akutmottagningen – har läget varit extremt ansträngt.

– Det har varit väldigt skört med vårdplatser vilket gjort att det stockat sig på akutmottagningen. För läkare har det inneburit väldigt tuffa avvägningar gällande om patienter ska läggas in eller skickas hem. Vissa har blivit kvar och färdigbehandlade på akutmottagningen, fast det egentligen inte är deras uppdrag, säger hon till Dagens Medicin.

En läkare som blev sjuk gjorde att även barn- och ungdomspsykiatriska akutmottagningen var tvungen att stänga under sommaren.
– Så skört är det, det finns inga marginaler, säger Emelie Hultberg till Dagens Medicin.

– Förr i tiden kunde det vara tufft på sommaren, men man kämpade på för att man visste att det blev lugnt igen när hösten kom. Så är det inte längre. Nu är det tufft hela tiden, det innebär att när sommaren kommer blir det ohållbart, säger hon.

Läkarföreningar om sommaren: ”Extremt ansträngt läge” (hela Dagens Medicins artikel)


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Emelie Hultberg: ”Tufft hela tiden – inte bara på sommaren”