Hoppa till innehåll
Nyheter
”Förlossningsläkarna behöver bättre arbetsvillkor”

”Förlossningsläkarna behöver bättre arbetsvillkor”

Initiativet SU-ronden rondar vidare på Sveriges största sjukhus. Syftet är att träffa SU:s läkare för en dialog om utmaningar i arbetsmiljön och ett hållbart arbetsliv. Senaste SU-ronden ägde rum hos förlossningsläkarna på Östra.
Nyhet
Många kloka reflektioner luftades på SU-ronden hos förlossningsläkarna på Östra. Foto: Susanne Högdahl

I höstas drog Sektion SU i gång konceptet ”SU-ronden” med start på kärlkirurgen. Planen är att besöka samtliga drygt 50 verksamhetsområden för att träffa SU:s läkare. Syftet är att hålla en levande dialog om arbetsmiljö, arbetsvillkor, löner och förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv – för att tillsammans komma framåt.

Senaste SU-ronden ägde rum på Östra sjukhuset, där Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening/Sektion SU, tillsammans med Karin Nagy och Josefin Nordenström från Sektion SU:s styrelse träffade läkarna på förlossningen. 

Åtgärder behövs

Det blev ett intensivt rundabordssamtal med stort engagemang från alla håll. Att förlossningsläkarna brinner för uppgiften råder det ingen tvekan om, samtidigt som arbetsmiljön är utmanande.

Det var stort engagemang mitt i vardagen där en läkare mitt i samtalet efterfrågades för ett snitt.
Genom SU-ronden vill Hanna Kataoka slå ett slag för alla SU:s läkare – område för område.
ST-läkaren Karin Nagy delade med sig av sina erfarenheter från BUP.

Flera vittnade om en känsla av otillräcklighet och att pressen på läkarna är stor. Precis som på övriga SU arbetar alla hårt för att ge den bästa vården, men med läkarbrist, obetald övertid och lite tid för att ta rast behövs det åtgärder för ett mer hållbart arbetsliv. 

"Att vården får kosta mindre här jämfört med andra sjukhus får konsekvenser."

Hanna Kataoka

Att läkarlönerna på Sveriges största sjukhus är lägst i Sverige förenklar inte heller när det kommer till att behålla och rekrytera läkare. 

– Kollegorna på förlossningen kämpar för att kunna ge den bästa vården och det ska vi förstås kunna göra på landets största sjukhus. Att vården får kosta mindre här jämfört med andra sjukhus får konsekvenser, säger Hanna Katoka.

Magdalena Jarosz har ett år kvar på sin ST.

"Alla kämpar på"

Var finns den politiska viljan att ändra på detta? Den frågan ställer sig Hanna Kataoka och Västra Götalands läkarförening.
– Förlossningsläkarna behöver bättre arbetsvillkor för att kunna ge den bästa vården till kvinnor och barn, säger Hanna Kataoka.

Läkaren Magdalena Jarosz hade en god känsla efter SU-ronden.
– Det känns inspirerande och stärkande. Vi har det tufft, men alla kämpar på. 

Nästa gång dyker SU-ronden upp hos barnkirurgen på Östra.


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Förlossningsläkarna behöver bättre arbetsvillkor”