Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Fortsatt uppräkning av AT-läkarlönerna – en förvaltning släpar efter

Fortsatt uppräkning av AT-läkarlönerna – en förvaltning släpar efter

När VGR innan jul satte stopp för den återkommande uppräkningen av AT-läkarlönerna, gjorde SYLF i regionen och Västra Götalands läkarförening gemensam sak. Nu har alla förvaltningar utom en beslutat sig för att räkna upp lönen enligt den praxis som varit.
Nyhet
Gävle sjukhus Röntgen
Magnetröntgen

Många reagerade när det i december kom besked om att den för många AT-läkare självklara uppräkningen av AT-lönen skulle utebli 2024. Det har skiljt sig åt mellan förvaltningarna, men det har tidigare varit praxis med uppräkning av lönen för många av AT-läkarna i Västra Götalandsregionen, så att lönen hamnat i nivå med den regionalt satta AT-lönen. Västra Götalandsregionen bestämde att detta skulle tas bort på de AT-orter där denna praxis tidigare funnits.

Ordföranden för SYLF Södra Älvsborg, Elin Ekdahl, och Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening, hade ett möte med regional HR-strateg utan att få gehör. Arbetsgivarsidan ville endast att läkarnas specialbestämmelser skulle gälla, och i dessa står det inget om uppräkning av AT-lönen. Det står bara att man ska få ett lönepåslag efter 12 månaders tjänstgöring.

Elin Ekdahl och Emelie Hultberg öppnade upp för att skapa ett lokalt kollektivavtal för att få till uppräkningen ånyo men detta avböjde arbetsgivaren. 

Från fackligt håll betonade vi att det är extremt olyckligt att uppräkningen försvinner när AT-lönerna i VGR äntligen får ett större lyft, från 33 000 kronor för 2023 till en rekommenderad ingångslön på 35 200 kronor för 2024, något de skulle ta med sig. 

Nu har de gemensamma ansträngningarna för fortsatt uppräkning av AT-läkarlönerna belönats.

SKAS, NÄL och även SU har alla valt att ersätta mellanskillnaden mellan AT-läkarlönerna 2023 och 2024 för dem som har påbörjat AT under 2023, och egentligen fortsatt skulle haft förra årets lön efter det VGR-centrala beslutet. Detta är ett resultat av enträgna påtryckningar av AT-läkare, SYLF:s lokalföreningar i regionen, AT-chefer och Västra Götalands läkarförening som nu ger 2 200 kronor högre lön för ett stort antal AT-läkare.

Sjukhusen i väster är nu den enda förvaltningen i regionen som anställer AT-läkare utan uppräkning av lönen. AT-läkare som har tillträtt under 2023 på Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett kommer under 2024 se sina kollegor på regionens övriga sjukhus tjäna 2 200 kronor mer. Vi tycker detta är fel.


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Fortsatt uppräkning av AT-läkarlönerna – en förvaltning släpar efter