Hoppa till innehåll
Nyheter
Hård press på BUP i NU-sjukvården: ”Läkarna på väg att krascha”

Hård press på BUP i NU-sjukvården: ”Läkarna på väg att krascha”

Snart finns det bara en halv läkartjänst kvar för att bemanna bakjourens alla timmar inom NU-sjukvårdens barn- och ungdomspsykiatri. "Ett barn förstår att matten inte går ihop", säger överläkaren och skyddsombudet Jenny Larsson-Fridén. En regional BUP-lösning är enda hoppet.
Nyhet
Jenny Larsson-Fridén är överläkare och skyddsombud på BUP inom NU-sjukvården. Hon är även ledamot i Västra Götalands läkarförening/Sektion NU.

Läkarna inom NU-sjukvården har i flera år kämpat mot en orimlig arbetsbörda. Insatser har förbättrat situationen tillfälligt men nu är det värre än någonsin. Att NU-sjukvården har fått ta över ansvaret för SkaS slutenvårdspatienter medan de fyra specialisterna som bemannat bakjouren har krympt till en specialist – på femtio procent – har gjort läget ohållbart. Det rapporterar Läkartidningen.

– Det är den enda läkare som verksamhetschefen förfogar över för att bemanna 24/7. Alla begriper att det inte går, säger huvudskyddsombudet Johan Klaar till Läkartidningen.

"Orkar inte mer"

Många i läkargruppen mår dåligt på grund av den orimliga arbetsbördan och flera har flaggat för att de till slut kommer tvingas till sjukskrivningar.
– En läkare ringde mig och sa: ”Jag orkar inte mer, men jag kan inte sjukskriva mig, för då rasar hela verksamheten", säger Johan Klaar.

Överläkaren tillika skyddsombudet Jenny Larsson-Fridén bekräftar allvaret.
– Det är allvarligt när en hel arbetsgrupp håller på att krascha. Vi ser att det är på gång, så det är inte bara en farhåga utan ett faktum, säger hon.

Även patienterna drabbas när läkare lånas in från olika håll för att lösa luckor.
– När vi hela tiden behöver fylla arbetspassen med ett plockepinn av olika läkare vårdas patienterna längre än vad de egentligen skulle behöva. Om du inte känner patienten ordentligt vill du inte gärna riskera att släppa en suicidnära person för tidigt. Men en längre vårdtid än nödvändigt kan förstärka sjukdomsbilden, säger Jenny Larsson-Fridén.

Johan Klaar är skyddsombud och ordförande i Västra Götalands läkarförening/Sektion NU.

Hård press på BUP överallt

En 6:6a-anmälan är gjord till Arbetsmiljöverket och förhoppningen är att det i förlängningen ska leda till en regional översyn av hur slutenvården och jourlinjerna ska organiseras. BUP i hela Västra Götalandsregionen är nämligen lika hårt pressad och det finns mycket lite stöttning och avlastning att få från andra sjukhus.

– Det behövs antingen någon form av regional samordning av hur passen ska bemannas eller så behöver vårt uppdrag förändras. Det är de enda möjliga lösningarna vi ser, säger Johan Klaar.

Jag kan inte se att vi långsiktigt ska kunna erbjuda barnpsykiatrisk slutenvård i regionen utan en gemensam lösning.

Lars Ahngnell, versamhetschef

Lars Ahngnell, verksamhetschef för BUP inom NU-sjukvården, instämmer.
– Vi har fem barnpsykiatrikliniker i VGR, varav tre med slutenvård – och alla har separata jourlinjer. Det är små enheter och alla har svårt att rekrytera läkare. Jag kan inte se att vi långsiktigt ska kunna erbjuda barnpsykiatrisk slutenvård i regionen utan en gemensam lösning. Men jag har inte verktygslådan själv, frågan måste hanteras på regional nivå.

Regionalt uppdrag på gång

Att få igång en dialog med Västra Götalandsregionen har visat sig vara svårt.
– Vi har separata sjukhusförvaltningar och separata sjukhusdirektörer. Var och en har sin egen börda och särskilda ekonomiska förutsättningar. Västra Götalandsregionen är en komplex konstruktion och det blir vi offer för, säger Lars Ahngnell.

Vare sig regiondirektören Håkan Sandahl eller hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektören Karin Looström Muth har velat ställa upp på intervju. Presstjänsten svarar istället Läkartidningen att det inom kort väntas ett regionalt uppdrag till samordningsrådet för BUP, för att se över jourlinjer och slutenvården utifrån bemanningssynpunkt och patientsäkerhet: ”Uppdraget gäller för 2024 och det är därför för tidigt att kunna ge ett mer detaljerat svar.”

Västra Götalandsregionen är en komplex konstruktion och det blir vi offer för.

Lars Ahngnell, verksamhetschef

Uppdraget är del av en regional utvecklingsplan som antogs för några år sedan. ”Dock har svårigheterna för NU-sjukvården gjort frågan mer angelägen”, skriver presstjänsten.

Läs hela artikeln:
Slutkörda läkare i NU-sjukvården hoppas på regional BUP-lösning


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Hård press på BUP i NU-sjukvården: ”Läkarna på väg att krascha”