Hoppa till innehåll
Nyheter
Hårt arbete väntar – här är hjärtefrågorna för VGLF

Hårt arbete väntar – här är hjärtefrågorna för VGLF

"Genom att hålla i och hålla ut i dessa prioriterade frågor får vi genomslag." Det säger Emelie Hultberg, nyligen omvald som ordförande i VGLF, om hjärtefrågorna som är fokus för föreningens arbete de kommande åren. Se vilka de är här – och vad de två nya styrelseledamöterna brinner för.
Nyhet
Verksamheten för 2022 presenterades, styrelsen beviljades ansvarsfrihet, en ny styrelse valdes och en verksamhetsplan för 2023 antogs i samband med fullmäktigemötet. Foto: Susanne Högdahl

Visionen är klar för Västra Götalands läkarförening de kommande åren och riktningen är fastställd av fullmäktige, som även har valt en ny styrelse. Tillsammans med det kärnfackliga arbetet är hjärtefrågorna nedan fokus för det arbete som ska göras.

– I dagens brus av algoritmstyrd information är det avgörande att vi är tydliga med vår ståndpunkt om vad som är viktigt för att läkare ska trivas, stanna kvar på sin arbetsplats och bidra till utvecklingen av sjukvården. Genom att hålla i och hålla ut i dessa prioriterade frågor får vi genomslag, säger Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening.

I dagens brus av algoritmstyrd information är det avgörande att vi är tydliga med vår ståndpunkt om vad som är viktigt för att läkare ska trivas, stanna kvar på sin arbetsplats och bidra till utvecklingen av sjukvården.

Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening

Fokusfrågor VGLF

1. Läkares arbetsmiljö 

Alla läkare ska ha ett hållbart arbetsliv med rimlig arbetsbelastning, hälsosamma arbetstider och möjlighet att påverka sin arbetssituation. Det systematiska arbetsmiljöarbetet måste prioriteras. Förutsättningarna för arbetstidsregistrering måste förbättras. Arbetsmiljön ska vara fri från diskriminering och kränkande särbehandling. Rutiner för att skydda medarbetare från hot och våld ska både finnas och vara kända. Chefernas förutsättningar och egna arbetsmiljö är av stort vikt för läkarnas arbetsmiljö. De behöver utbildning, stöd och tillräckliga resurser. Där sjukvård bedrivs behöver läkare vara chefer för att förstå uppdraget och prioriteringarna.

2. Konkurrenskraftiga löner

Läkare besitter högst kompetens inom diagnostik, behandling, prioritering och beslutsfattande – sjukvårdens kärnuppdrag. Ansvar, prestation och kompetens ska löna sig. För att behålla befintliga läkare samt rekrytera nya krävs att lönerna för läkarna blir konkurrenskraftiga gentemot övriga landet. Västra Götalandsregionens läkare ska ha löner på motsvarande minst svensk genomsnittlig nivå.

3. Fortbildning

En kontinuerlig fortbildning av läkare efter uppnådd specialistkompetens är en kärnfråga för att upprätthålla kvaliteten i vården och utveckla denna. Samtliga specialistläkare ska ha rätt till en fortbildningsplan och minst 10 dagars extern fortbildning per år. Varje verksamhet ska ha en övergripande fortbildningsplan inkluderande kunskapsöverföring.

4. Underläkares förutsättningar

Underläkarna är vårdens framtid och det är av yttersta vikt att de får rätt förutsättningar för att utvecklas i sin yrkesroll. Det krävs därför att alla underläkare får tillgång till den handledning de ska ha, att det finns tillräckligt med AT-platser i regionen för att undvika långa väntetider, att underläkarna tillgodoses en tillfredsställande och konkurrenskraftig löneutveckling under sin anställning. Därtill krävs antalet BT-platser kraftigt utökas och att dessa erhåller lön motsvarande ST-läkare.

5. Läkare som chefer och ledare

Det strategiska såväl som operativa sjukvårdsarbetet ska ledas av den profession som har högst medicinsk kompetens. Andelen läkare bland chefer ska öka och läkare som är chefer ska ha bra stöd och en god arbetsmiljö. Den medicinska ledningsfunktionen ska vara en självklar del av sjukvårdens ledningsstruktur.

Nya krafter i styrelsen

I samband med fullmäktige valdes Emelie Hultberg på nytt till ordförande i Västra Götalands läkarförening – hela den nya styrelsen hittar du här.

– Jag tackar för förtroendet att fortsatt få leda läkarföreningen. I dessa tider blir jag extra tacksam över att leva i ett demokratiskt land med möjlighet att organisera sig i en fackförening. Det blir tydligt att det inte är en självklarhet utan något vi alla behöver hjälpas åt att värna, säger Emelie Hultberg.

Nya krafter i styrelsen är ledamöterna Isabel von Sydow och Anders Thurin.

– Jag är ST-läkare i barnmedicin i Skövde, ledamot i Sektion SkaS och ordförande för SYLF Skaraborg. Jag brinner extra mycket för frågor som rör underläkare och deras arbetsmiljö, säger Isabel von Sydow.

Vad är dina styrkor?
– Oj, svårt med styrkor, men jag tror att jag har lätt för att samarbeta. Jag är också ansvarstagande och tydlig i min kommunikation. 

Anders Thurin är i sin tur klinisk fysiolog på SU, med två barn som båda är ST-läkare. Kognitiv arbetsmiljö och klinisk informatik, med lättanvända IT-system, beslutsstöd, visualisering, resurshushållning och klimat samt cyklar, teknik, friluftsliv och språkteknologi är några av frågorna han brinner för.

Vad är dina styrkor?
– Jag har en lång historik inom medicinsk informatik och standardisering, och hoppas kunna bidra till att IT-funktioner anpassas till vårdens verksamhet. Jag är verksam inom SFMI (Svensk förening för medicinsk informatik), där vi beskriver en tänkbar tilläggsspecialitet "klinisk informatik" – och i LDR (Läkarförbundets digitaliseringsråd), där jag bevakar planer på en nationell infrastruktur för vårddata, säger Anders Thurin.


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Hårt arbete väntar – här är hjärtefrågorna för VGLF