Hoppa till innehåll
Nyheter
I GP idag: Läkarfacket sågar Madeleine Jonssons (MP) ord om ”obstetriskt våld”

I GP idag: Läkarfacket sågar Madeleine Jonssons (MP) ord om ”obstetriskt våld”

MP-toppen Madeleine Jonssons uttalande om "obstetrisk våld" har väckt starka reaktioner. "Väldigt olämpligt och omdömeslöst", säger Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening, i en intervju med Göteborgs-Posten.
Nyhet

Miljöpartiets regionråd Madeleine Jonsson hyllar den nya barnmorskeledda förlossningsenheten BB Gårda som har öppnat i Göteborg. Hennes ifrågasättande av bedömningar som VGR-anställda läkare gör och uttalande om ”obstetriskt våld” i GP har samtidigt väckt starka reaktioner hos flera läkare.

Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening, säger till GP att hon blev förvånad och upprörd när hon läste vad regionrådet hade sagt.

– Underförstått uttrycker hon att det förekommer obstetriskt våld på de vanliga förlossningsenheterna i regionen. Jag tycker det är väldigt olämpligt att en politiker i den positionen uttrycker sig på det viset, säger Emelie Hultberg, som själv är specialistläkare i gynekologi och obstetrik. 

– Jag tycker det är problematiskt att prata om det som ändå är vård, och använda ett begrepp som ”våld” i de sammanhangen. Med det vill jag inte förringa dem som kan berätta om olämpligt bemötande eller jobbiga upplevelser, för jag vet att det finns, men att kalla det för våld tycker jag är att gå alldeles för långt.

– Min uppfattning är att de läkare som arbetar med de här frågorna i regionen gör ett fantastiskt bra jobb i att hela tiden värdera olika aspekter i hur vi kan erbjuda en god vård, för dem som är i behov av det, säger Emelie Hultberg till GP.

”Jag förstår att det väcker känslor och är ledsen över att anställda i vården tagit illa vid sig”, skriver Madeleine Jonsson till GP efter reaktionerna. Samtidigt försvarar hon sitt ordval med hänvisning till att det är "något som en stor grupp kvinnor vittnar om".

Läs hela artikeln (för prenumeranter) via länken. Där uttalar sig även regionstyrelsens ordförande, Helén Eliasson (S):
Läkarfacket sågar Madeleine Jonssons (MP) ord om ”obstetriskt våld”

Läs även:
Toppolitikerns känga mot egna läkarnas BB-kritik


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
I GP idag: Läkarfacket sågar Madeleine Jonssons (MP) ord om ”obstetriskt våld”