Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
”Jag instämmer i hyllningskörerna”

”Jag instämmer i hyllningskörerna”

Septemberhälsning från ordförande Emelie Hultberg.

Nyhet

Så har nu sommaren 2020 passerat. Tack och lov med ett lugnare läge avseende covid-19 än vad många av oss befarade i våras. Trots detta är det många av er som inte fått ut era fyra semesterveckor eller fått dem uppsplittrade. Från mitt perspektiv som gynekolog och förlossningsläkare har jag träffat en del av de svårt sjuka patienterna men framför allt beundrat alla er andra som arbetat långa och tunga pass i full skyddsmundering. Jag kan bara instämma i alla de hyllningskörer ni redan hört.

Läkarföreningens ingång har varit att vi läkare självklart ska ställa upp och bidra med vår kompetens i den unika situation som varit. Men vi ska också få betalt för det! Vi fortsätter att påtala för beslutande politiker och tjänstepersoner om orimligheten i att arbetspass under jour- och beredskap undantas från den så kallade 500-lappen, att ersättning för extra tung jourbörda bara erhålls vid vissa sjukhus samt att flera av förvaltningarna inom VGR använt nödfallsövertid på ett sätt som vi anser strider mot vårt kollektivavtal.

Under hösten handlar ligger mycket fokus nu på att korta vårdköer och beta av all uppskjuten vård. Det är dock viktigt att komma ihåg att den pågående pandemin inom många verksamheter även skapat en återhämtningsskuld. Därför måste arbetsgivaren planera för utökat uttag av ledigheter under hösten, och i vissa fall även våren 2021. Vi menar att olika kökortningsinsatser endast ska genomföras på frivillig basis och till en god ersättningsnivå.

Mycket av det fackliga arbetet bedrivs av de av oss som har valt att engagera oss fackligt. Detta sker inte minst i alla våra olika sektioner.

Tveka inte att kontakta ditt lokala ombud eller din sektionsstyrelse vid frågor eller funderingar.

Hälsningar

Emelie Hultberg, Ordförande Västra Götalands läkarförening


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare