Hoppa till innehåll
Nyheter
Kritik mot valet av nya SU-direktören Boubou Hallberg

Kritik mot valet av nya SU-direktören Boubou Hallberg

Inom kort tillträder Boubou Hallberg jobbet som direktör för Sahlgrenska, efter drygt två år som SÄS-direktör i Borås. Kritiken har inte låtit vänta på sig. "Han kommer in, förändrar, och lämnar en stor oreda bakom sig var han än drar fram", säger en läkare på SÄS till Göteborgs-Posten.
Nyhet
Boubou Hallberg går vidare från SÄS till SU.

Över ett halvår har det tagit att utse en ny direktör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Oenighet i rekryteringsgruppen ska vara orsaken, enligt uppgift till GP. De fackliga representanterna accepterade till slut valet av Boubou Hallberg, idag direktör på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS i Borås, men Saco och Ledarna valde att skriva under med att de ”avstår från att reservera sig”.

– Vi gjorde det som en markering att vi inte tycker att det här är en bra lösning, men vi såg inte någon annan utväg än att gå med på det här, säger Christina Sjöberg, ordförande för Saco i Västra Götaland tillika första vice ordförande i Västra Götalands läkarförening, till GP.

Både Borås Tidning och Sveriges Radio P4 Sjuhärad har tagit upp flera kriser som uppstått på SÄS under Boubou Hallbergs ledning. Hösten 2021 gick läkare på SÄS ut och kritiserade ledningen för toppstyre, vilket tillbakavisades av Boubou Hallberg.
– Vi flyttas runt som legobitar i systemet, sa Martin Hedberg, överläkare på reumatologen, till Borås Tidning vid tillfället.

Saknar förankring

Arbetsmiljöarbetet på hjärtintensiven, förlossningen och akuten fick i våras skarp kritik av Arbetsmiljöverket. Samtidigt går sjukhuset back en miljon kronor – om dagen, säger ekonomichefen Torben Phil i ett internt videoklipp från i juni.

Han kommer in, förändrar, och lämnar en stor oreda bakom sig var han än drar fram. Det Sahlgrenska behöver idag är ett ledarskap med förankring på vårdgolvet, som får med sig medarbetarna och som gör att de stannar kvar.

SÄS-läkare om nya SU-direktören till GP

Problemen är enligt uppgift till GP kopplade till Boubou Hallbergs ledarskap.
– Han kommer in, förändrar, och lämnar en stor oreda bakom sig var han än drar fram. Det Sahlgrenska behöver idag är ett ledarskap med förankring på vårdgolvet, som får med sig medarbetarna och som gör att de stannar kvar. Jag kan utifrån vad Boubou lämnar efter sig här på SÄS inte se att han har förmågan att lösa det uppdraget, säger en läkare på SÄS till GP.

Boubou Hallberg har en annan bild.
– Det är alltid så i stora förändringar att det är svårt att nå ut hela vägen och det uppkommer alltid kritik. Men ambitionen är att involvera så många som möjligt så tidigt som möjligt, både patienter och medarbetare, säger han till GP.

Födde i handfängsel

Boubou Hallberg har även kritiserats för sitt tidigare uppdrag som sjukhusdirektör för kvinnosjukhuset Sheikh Khalifa Medical City Ajman i Förenade Arabemiraten. Där kunde radioprogrammet Kaliber visa att ogifta mödrar födde i handfängsel och rapporterades till polisen av personal på sjukhuset. Något som är lag i Förenade Arabemiraten men som inte är förenligt med svensk läkaretik.

– Jag som läkare skulle aldrig kunna stå för en vård där födande kvinnor spänns fast, anges och sedan fängslas med sina bebisar. Det skulle inte vara förenligt med min yrkesetik och de principer jag arbetar utifrån, säger Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförenings Sektion SU, till GP.

Läs hela artikeln "Kritik mot valet av Boubou Hallberg som SU-direktör" i GP här (inloggning krävs)

Boubou Hallberg tillträder sin nya befattning den 14 augusti 2023. Västra Götalandsregionen har påbörjat rekryteringen av ny sjukhusdirektör för Södra Älvsborgs Sjukhus. Regiondirektör Håkan Sandahl har tills vidare utsett Joakim Höstner som tillförordnad sjukhusdirektör.


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Kritik mot valet av nya SU-direktören Boubou Hallberg