Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Läkare på SÄS avsäger sig verksamhetsansvar i protest mot besparingarna

Läkare på SÄS avsäger sig verksamhetsansvar i protest mot besparingarna

"Jag kan inte längre vara kvar som verksamhetsansvarig. Det går inte att arbeta i en ekonomistyrd vård där man inte tar hänsyn till medicinska konsekvenser av besparingar." Det skriver Lise-Lotte Norrman, överläkare på SÄS, i ett debattinlägg.
Nyhet

Det finns ingen ände på nedskärningarna i vården – och för överläkaren Lise-Lotte Norrman på SÄS har den etiska kompassen gått i spinn. Hon kan inte längre stå för det som händer och väljer att avsäga sig verksamhetsansvaret efter över tio år på posten. I ett debattinlägg i Borås Tidning förklarar hon varför:

Jag har sedan 2013 varit verksamhetsansvarig för diabetes och endokrinologi, det vill säga hormonsjukdomar. Verksamheten har bedrivits med begränsade resurser, men vi har ändå nått tillfredsställande medicinska resultat, vilket kan avläsas i kvalitetsdatabasen Nationella diabetesregistret.

Vi måste följa både nationella och regionala medicinska riktlinjer och har gjort det så gott det går med de resurser vi har. Verksamheten bedrivs som ett teamarbete med läkare, sjuksköterska, fotterapeut. Under 2023 fram till december hade vi sex sjuksköterskor.

Det går inte att ta ansvar för en verksamhet vars ledning struntar i medicinska rekommendationer och är resistenta för fakta.

Nu har en diabetessjuksköterska slutat i december och ytterligare en ska sluta senare i vår. Båda arbetar 100 procent och har också ansvar för patienter med andra hormonsjukdomar som sköldkörtelsjukdom, kortisolbrist, hypofystumörer etcetera.

Vi har fått beskedet att sjuksköterskorna inte ska ersättas på grund av ekonomiska besparingar. När dessa sjuksköterskor slutar måste kvarvarande sjuksköterskor ta hand om allt fler patienter. Men en sjuksköterska kan inte ta hand om hur många diabetespatienter som helst.

Socialstyrelsens rekommendation är 200 patienter per sjuksköterska. Vi kommer att hamna på 460 patienter per sjuksköterska. Genomsnittet på åtta sjukhus i regionen är 256 patienter per sköterska. Vår klinikledning säger att vi inte behöver ta hänsyn till regionala medicinska riktlinjer eller rekommendationer från Socialstyrelsen.

Jag kan inte längre vara kvar som verksamhetsansvarig. Det går inte att arbeta i en ekonomistyrd vård där man inte tar hänsyn till medicinska konsekvenser av besparingar.

Diabetes är en folksjukdom. Patienter som blir dåligt omhändertagna riskerar allvarliga komplikationer och förtida död. Det går inte att ta ansvar för en verksamhet vars ledning struntar i medicinska rekommendationer och är resistenta för fakta och de medicinska risker deras beslut innebär.

Därför avsäger jag mig mitt verksamhetsansvar.

Lise-Lotte Norrman är även fackligt ombud för Västra Götalands läkarförening.

Ekonomichefens perspektiv

Torben Pihl, ekonomichef på SÄS, menar att årets budget är större i krontal än tidigare, men att pengarna inte är värda lika mycket. Därför finns det ett behov av anpassningar i sjukhusets verksamheter.

– Vi har tagit fram en verksamhetsplan där vi berättar om det vi tänkt göra för att det ska fungera och för att fler patienter ska få vård, fast på ett annat sätt. Den verksamhetsplanen är per definition patientsäker och beslutad av SÄS styrelse, säger Torben Pihl i en intervju med Ulricehamns Tidning.

Generellt ser han många förbättringar från året som gått. Beläggningsgraden har sjunkit, kvalitetsindexet har förbättrats och patientsäkerheten har ökat.

Man blir kränkt i sin läkarroll. Det man lärt sig och tagit in under sitt yrkesliv är inget värt.

Överläkare Lise-Lotte Norrman

Att Lise-Lotte Norrman har valt att avsäga sig verksamhetsansvar på grund av besparingarna vill Torben Pihl inte kommentera.
– Det är det här läget vi har att förhålla oss till. Då får man välja om man vill det eller inte, det är upp till individen.

Lise-Lotte Norrman är starkt kritisk till sättet att resonera.
– Man blir kränkt i sin läkarroll. Det man lärt sig och tagit in under sitt yrkesliv är inget värt. Det enda som är viktigt just nu är att hålla budgeten, säger hon till Ulricehamns Tidning.

Läs hela artikeln här:
Läkarens skarpa kritik mot besparingarna: "Avsäger mitt verksamhetsansvar"


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkare på SÄS avsäger sig verksamhetsansvar i protest mot besparingarna