Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Läkare varnar för ny vårdkris: ”Kan bli väldigt illa”

Läkare varnar för ny vårdkris: ”Kan bli väldigt illa”

Svenska Dagbladet har ringt runt till flera regioner där läkare varnar för ännu en sommar med hård belastning. ”Det kan bli väldigt illa, dödsfall eller svåra vårdskador”, säger Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening.
Nyhet
"Det nya är att patienter blir kvar på akuten", säger Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening.

Covidkrisen må vara över för nu, men sommarmånaderna är fortsatt en pärs för både personal och patienter. Semestrar måste till för att medarbetarna ska få vila och återhämtning, men luckorna kan inte täckas upp. Vården tvingas därför ställa in tiotusentals planerade operationer och andra behandlingar, undersökningar och läkarbesök. Det rapporterar Svenska Dagbladet. ”Allt för att man ska klara akut sjuka och cancerpatienterna.”

SvD har ringt runt till flera regioner och Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening, är djupt oroad inför månaderna som väntar.

Utdrag ur Svenska Dagbladet:
– Det nya är att patienter blir kvar på akuten eftersom vi inte har tillräckligt med vårdplatser för dem som borde läggas in. De kan i värsta fall få ligga tre dagar på akuten. Tidigare tyckte vi att det vara kris när vi hade en övernattning på akuten, säger hon.

Förmodligen är det lika illa på alla sjukhus i Västra Götaland och den tuffa situationen gäller också primärvården och psykiatrin, påpekar Emelie Hultberg. Bristen på bemannade vårdplatser är skriande och farlig.

Hur illa kan det gå för patienterna?

– Väldigt illa i värsta fall, vi pratar dödsfall eller svåra vårdskador. I dagsläget är vi inte riktigt där men det är bara tack vare att personalen fungerar som en krockkudde och exempelvis struntar i sina lunchraster.

Det mest alarmerande är när vårdkedjan inte fungerar, när patienten bara blir kvar på akuten i väntan på att läggas in eller skickas hem med stödinsatser från kommunen.

– Nu tvingas vi skicka hem patienter som vi för några år sedan behållit på sjukhuset för att de är så sköra. De får åka hem och söka akuten på nytt om det inte fungerar, säger hon.

Här kan du läsa hela SvD-artikeln (inloggning krävs)


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkare varnar för ny vårdkris: ”Kan bli väldigt illa”