”Vi ger oss inte – Millennium måste stoppas”
Det problemfyllda och starkt kritiserade införandet av det nya journalsystemet Millennium har i sista stund landat i en reservlösning. Planen var att åtta av regionens 49 kommuner skulle införa Millennium samtidigt som den regionala sjukvården i Sjuhärad den 12 november, men nu har kommunerna dragit i handbromsen.
Millennium ska dock fortfarande ”go live” på Södra Älvsborgs sjukhus, vilket innebär att vårdpersonalen på SÄS samtidigt kommer behöva använda sitt befintliga journalsystem för att kommunicera med kommunernas verksamheter.
Än är dock inte sista ordet sagt.
Medicinska osäkerheter
VGR har fram till nyligen kommunicerat att införandet är under kontroll, medan Läkarföreningen på SÄS (Sektion SÄS) flaggat för att systemet både är patientosäkert och ett hot mot arbetsmiljön.
När basutbildningen drog i gång vecka 35 framgick det snabbt att införandet av Millennium enligt nuvarande tidsplan inte upplevs som genomförbart.
Oroväckande vittnesmål om stora brister i utbildningen, extrem tidspress, medicinska osäkerheter samt ologisk och undermålig funktionalitet samlades ihop och framfördes till arbetsgivaren av Läkarföreningen på SÄS. Även sjukhusets egen statusrapport inför införandet av Millennium har illustrerats med ett rött trafikljus.
”Det handlar inte om att det kommer gå bra eller dåligt – det går inte. Då stannar hela sjukhuset och det är inte möjligt”, säger Laura Raduta, ordförande i Läkarföreningen på SÄS, i en intervju med Göteborgs-Posten. ”Systemet är inte färdigt.”
Läs hela artikeln:
Läkare vill bromsa Millennium – befarar att sjukhuset kommer stanna
Millennium är inte redo
Även Millenniumenkäten, som skickats ut av Läkarföreningen på SÄS till läkare på SÄS, visar på en slående samsyn bland de nära 150 läkare som hittills har svarat i takt med genomgången basutbildning. Drygt 9 av 10 har svarat nej på frågan: ”Tycker du att Millennium är redo att introduceras brett den 12 november?”
Axplock ur de många fria enkätsvaren:
”Enorm patientsäkerhetsrisk och katastrofal arbetsmiljö om det ska införas enligt plan. Jag tror att jag den första månaden kan handlägga max tre patienter om dagen. Hur ska det vara möjligt? Hur ska nattarbete och jourarbete fungera?”
”Vårdförlopp från primärvård till akuten till avdelning, rond, utskrivning och uppföljning saknades i basutbildningen.”
”Om detta genomförs är det något så vansinnigt patientosäkert. Det känns som att det ligger för mycket prestige i att äntligen (?) komma i gång med systemet från ledningens håll så att man nu struntar i att ingenting fungerar.”
”Hur kan man som arbetsgivare acceptera att införa vårt viktigaste arbetsverktyg journalen med endast målet att läkarna ska ’känna till systemet’? Hur ska vi kunna arbeta? Systemet är ju inte ens provat skarpt! Jag är rädd att hela vården kommer lamslås. Patienter kommer komma till skada. Vi kommer ha en fruktansvärd arbetsmiljö. Jag önskar att införandet skjuts upp, att systemet provas i mindre skala, och att fler hinner lära sig systemet på en acceptabel nivå innan man sätter i gång.”
”Katastrofalt ofungerande. Lämnade mig med en känsla av att detta kommer jag inte att kunna ta ansvar för.”
Ingen har sett en skarp version
Läkarföreningen på SÄS har vid upprepade tillfällen lyft mängder av frågeställningar kring medicinska osäkerheter och vårdpersonalens arbetsmiljö till ledning och Millenniumstyre inför införandet, med mycket svagt gehör. Officiella listor med krav på åtgärder av uppenbara brister i utbildningen och systemet har lämnats in till arbetsgivaren. Men trots alla röda flaggor från det medicinska vårdgolvet och att de aktuella kommunerna har satt stopp, kvarstår beslutet att sjösätta Millennium den 12 november.
Läkarföreningen på SÄS viker dock inte ner sig utan fortsätter ihärdigt att påtala risker som behöver tas på allvar och hanteras i regionala risk- och konsekvensanalyser.
Ingen har sett en skarp version av Millennium, inte ens med mindre än en månad kvar till journalsystemet ska införas i skarpt läge.
Frågorna är fortsatt många fler än svaren och Läkarföreningen på SÄS arbetar hårt för att göra läkarnas röster hörda.
Stor stress i primärvården
Läkarna inom den regionala primärvården i de södra delarna av VGR brottas också med införandet av Millennium. Liksom läkarna på SÄS larmar man även här om medicinska osäkerheter, etisk stress och att Millennium är ett hot mot arbetsmiljön.
Bristfällig information har gjort det svårt att planera verklighetstrogna lösningar och någon ordentlig risk- och konsekvensanalys för införandet av Millennium har inte synts till.
Förhoppningar om att "få testa skarpt" och ta en patient genom systemet har grusats gång på gång. I stället har det bjudits på undermåliga testversioner med fejkade användare och patienter – och ständiga felmeddelanden.
Ett av många vittnesmål:
"Patientflödet är stort och det behövs ett smidigt journalsystem som förenklar den medicinska vardagen. Millennium är för komplext – det kommer att ta för mycket tid. Undanträngningseffekten kommer göra att vi missar cancrar men även annat. Patientsäkerheten går inte att garantera överhuvudtaget."
Även inom primärvården jobbar fackliga krafter hårt för att få gehör för det orimliga i att införa Millennium den 12 november.