Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarnas arbetsmiljö i Västra Götaland oroar politiker

Läkarnas arbetsmiljö i Västra Götaland oroar politiker

Det nya rödgröna regionstyret är på plats och i veckan öppnade Västra Götalands läkarförening upp för dialog i samband med "Läkarbesöket". På agendan stod läkarnas arbetsmiljö och våra hjärtefrågor – läs mer här.
Nyhet
"Det var överlag positiva möten med lyhörda politiker", säger Emelie Hultberg, ordförande för VGLF. Foto: Susanne Högdahl

I veckan var Sofia Rydgren Stale på plats i Göteborg för att tillsammans med Emelie Hultberg träffa det nya rödgröna styret inom VGR.

Sofia reser runt till alla Sveriges regioner och träffar förtroendevalda och medlemmar – och samtalar med politiker och andra beslutsfattare ihop med lokalföreningarna under namnet "Läkarbesöket".

Vi träffade en rejäl uppställning från S och V:
Helén Eliasson (S), ordförande Regionsstyrelsen
Janette Olsson (S), ordförande SSN (strategiska sjukvårdsnämnden)
Carina Örgård (V), vice ordförande SSN och gruppledare för V
My Alnebratt (S), ordförande OSN (operativa sjukvårdsnämnden)
Maria Adrell (V), ordförande PU (personalutskottet)

Oroande siffror

På agendan stod läkarnas arbetsmiljö, omställning till nära vård och listningstak, vårdplatser, kompetensförsörjning (bland annat dimensioneringen av AT-platser) samt löneläget.

Diskussionerna utgick från rapporten ”Läkarnas arbetsmiljö i Västra Götalandsregionen” (som bygger på Läkarförbundets stora arbetsmiljöenkät) som lämnades över.

Rapporten visar bland annat att 1 av 5 läkare i Västra Götalandsregionen funderar på att helt lämna läkaryrket och att 4 av 5 arbetar övertid en vanlig arbetsvecka. Siffrorna oroade politikerna och vi diskuterade lösningar på problemen – exempelvis genom att ge cheferna rätt förutsättningar och mandat, tillsätta fler AT-tjänster, satsa på fortbildning och erbjuda konkurrenskraftiga löner.

Helén Eliasson, Emelie Hultberg, Janette Olsson och My Alnebratt pratade om läkares arbetsmiljö.

Därefter träffade vi Stefan Svensson (KD) som är andra vice ordförande i OSN som representant från oppositionen. 

Den svällande administrationen har blivit en börda för många läkare och här behövs krafttag för att frigöra läkarnas tid. Löneläget i allmänhet och på Sahlgrenska sjukhuset i synnerhet diskuterades. En specialistläkare på Sahlgrenska tjänar i snitt 12 000 kronor mindre än en specialistläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Om regionen och universitetssjukhuset vill vara en attraktiv arbetsgivare behöver det ske riktade lönesatsningar för läkarna.

Dialogen fortsätter

Det blev ett bra och öppet samtal och regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson betonade att man vill ha en nära dialog och samverkan med Västra Götalands läkarförening under kommande mandatperiod.

– Jag upplevde att vi i mångt och mycket kunde enas om problembeskrivningarna och att det fanns en lyhördhet för våra förslag på lösningar. Nu fortsätter dialogen med fördjupade samtal kring var och en av våra hjärtefrågor, säger Emelie Hultberg.


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarnas arbetsmiljö i Västra Götaland oroar politiker