Hoppa till innehåll
Nyheter
”Låt oss få vara läkare och inte gränspoliser”

”Låt oss få vara läkare och inte gränspoliser”

"Vår plikt är mot patienterna och inget annat." Det säger Hanna Kataoka, Västra Götalands läkarförenings ordförande på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som i helgen höll ett tal på en manifestation mot det kritiker kallar för "angiverilagen".
Nyhet

Ett par tusen personer samlades i helgen på Gustaf Adolfs torg i Göteborg för att protestera mot lagförslaget om informationsplikt för offentliganställda. Västra Götalands läkarförening deltog och hade flera representanter på plats. Hanna Kataoka, Västra Götalands läkarförenings ordförande på Sahlgrenska universitetssjukhuset, höll ett tal där hon tydliggjorde var läkarföreningen står i frågan.

– Vår plikt är mot patienterna och inget annat. Låt oss få vara läkare och inte gränspoliser, säger Hanna Kataoka i en intervju med Läkartidningen.

Kritikerna kallar informationsplikten för "angiverilagen", vilket syftar på Tidöpartiernas förslag om att offentliganställda ska behöva rapportera till Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas illegalt i Sverige.

I sitt tal lyfte Hanna Kataoka läkarnas yrkesetiska praxis, som säger att läkarens lojalitet är mot patienten och att personer i nöd alltid ska få hjälp. Sekretessen kan bara brytas om det gynnar patienten, betonade hon.

Tillsammans är vi starka.
Budskapet var tydligt.
Gustaf Adolfs torg svämmade nästan över av alla som ville manifestera.

Läkarföreningens ställningstagande delas av flera stora fackförbund, som också manifesterade på Gustaf Adolfs torg.

– Vi ser också en risk för att en sådan lag kan leda till att sjuka inte vågar söka vård. Dessutom måste vi fackförbund slå vakt om vår arbetsmiljö. Jag befarar att anmälningsplikt skulle leda till att många väljer att lämna sina vårdjobb när ens etiska principer inte längre går ihop med lagstiftningen, säger Hanna Kataoka till Läkartidningen.

Vilka yrkesgrupper som kommer att omfattas av en eventuell informationsplikt är inte klart. Den pågående utredningen ska presentera ett delbetänkande i januari nästa år och sitt slutbetänkande i september.

Här kan du läsa hela Läkartidningens artikel:
Ny protest mot anmälningsplikt: "Vår plikt är mot patienterna"

Läs även i Göteborgs-Posten: Många samlades i protest mot förslag om informationsplikt

Du kan också lyssna på P4 Göteborg:
Larmet: Läkarflykt om vården ska tvingas ange papperslösa


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Låt oss få vara läkare och inte gränspoliser”