Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
”Låt oss få vara läkare och inte gränspoliser”

”Låt oss få vara läkare och inte gränspoliser”

"Vår plikt är mot patienterna och inget annat." Det säger Hanna Kataoka, Västra Götalands läkarförenings ordförande på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som i helgen höll ett tal på en manifestation mot det kritiker kallar för "angiverilagen".
Nyhet

Ett par tusen personer samlades i helgen på Gustaf Adolfs torg i Göteborg för att protestera mot lagförslaget om informationsplikt för offentliganställda. Västra Götalands läkarförening deltog och hade flera representanter på plats. Hanna Kataoka, Västra Götalands läkarförenings ordförande på Sahlgrenska universitetssjukhuset, höll ett tal där hon tydliggjorde var läkarföreningen står i frågan.

– Vår plikt är mot patienterna och inget annat. Låt oss få vara läkare och inte gränspoliser, säger Hanna Kataoka i en intervju med Läkartidningen.

Kritikerna kallar informationsplikten för "angiverilagen", vilket syftar på Tidöpartiernas förslag om att offentliganställda ska behöva rapportera till Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas illegalt i Sverige.

I sitt tal lyfte Hanna Kataoka läkarnas yrkesetiska praxis, som säger att läkarens lojalitet är mot patienten och att personer i nöd alltid ska få hjälp. Sekretessen kan bara brytas om det gynnar patienten, betonade hon.

Tillsammans är vi starka.
Budskapet var tydligt.
Gustaf Adolfs torg svämmade nästan över av alla som ville manifestera.

Läkarföreningens ställningstagande delas av flera stora fackförbund, som också manifesterade på Gustaf Adolfs torg.

– Vi ser också en risk för att en sådan lag kan leda till att sjuka inte vågar söka vård. Dessutom måste vi fackförbund slå vakt om vår arbetsmiljö. Jag befarar att anmälningsplikt skulle leda till att många väljer att lämna sina vårdjobb när ens etiska principer inte längre går ihop med lagstiftningen, säger Hanna Kataoka till Läkartidningen.

Vilka yrkesgrupper som kommer att omfattas av en eventuell informationsplikt är inte klart. Den pågående utredningen ska presentera ett delbetänkande i januari nästa år och sitt slutbetänkande i september.

Här kan du läsa hela Läkartidningens artikel:
Ny protest mot anmälningsplikt: "Vår plikt är mot patienterna"

Läs även i Göteborgs-Posten: Många samlades i protest mot förslag om informationsplikt

Du kan också lyssna på P4 Göteborg:
Larmet: Läkarflykt om vården ska tvingas ange papperslösa


Fler nyheter


Göteborgs-Posten idag: "Rena rama vårdslakten"

”Jag väntar på att styrning och ledning pekar ut och prioriterar vilken vård vi inte längre ska utföra när vi blir 2 000 färre”, säger Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening, Sektion SU, till GP om sjukhusledningens beslut att …

"Farligt när den svenska modellen sätts ur spel"

Hjärtat i den unika svenska modellen är medbestämmande. Något som facket har jobbat länge och hårt för att uppnå. Att ta det för givet är farligt, vilket Klarna och Tesla påminner oss om. Det skriver Hanna Kataoka i Läkartidningen, där …

Hård press på BUP i NU-sjukvården: "Läkarna på väg att krascha"

Snart finns det bara en halv läkartjänst kvar för att bemanna bakjourens alla timmar inom NU-sjukvårdens barn- och ungdomspsykiatri. "Ett barn förstår att matten inte går ihop", säger överläkaren och skyddsombudet Jenny Larsson-Fridén. En regional BUP-lösning är enda hoppet.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Låt oss få vara läkare och inte gränspoliser”