Hoppa till innehåll
Nyheter
Löneöversyn och lönesatsning – vad gäller?

Löneöversyn och lönesatsning – vad gäller?

Det är många frågor kring det nyligen satta "märket", löneöversynen och den särskilda lönesatsningen. Här kan du läsa mer om vad som gäller.
Nyhet

Är du anställd av en privat verksamhet som utför uppdrag för Västra Götalandsregionen, exempelvis inom Vårdval primärvård, omfattar den här informationen INTE dig.

Löneöversyn

Löneöversynen är den årliga process då samtliga medarbetares löner ses över enligt gällande löneavtal. Processen kallas ibland också lönerevision eller lokala varvet. Ny lön börjar gälla per den 1 april varje år.

Läkarföreningen tillämpar så kallad traditionell förhandling. Det innebär att utsedda förhandlingsdelegationer förhandlar om vilken löneökning som är aktuell för var och en alla tillsvidareanställda medlemmar. Löneökningen ska fördelas individuellt och differentierat – och kopplat till dina prestationer under det föregående året. Det är därför angeläget att du haft ett lönesamtal med din chef där ni diskuterat din insats i relation till era lönekriterier.

På Läkarförbundets hemsida kan du läsa mer om lön och löneöversyn.

Utrymmet – märket

För 2023 slår det centrala (nationella) avtalet fast att löneutrymmet för läkare ska motsvaras av det så kallade ”märket”. Märket är den norm för löneökningar på svensk arbetsmarknad som förhandlas fram inom den konkurrensutsatta industrin, mellan ”facken inom industrin” och industriförbund inom Svenskt Näringsliv.

Den 31 mars 2023 stod det klart att märket för 2023 blir 4,1 procent.

Det är en procentsats som är högre än vad som är brukligt, dock betydligt lägre än den nuvarande inflationen.

Är du intresserad av att läsa mer kring hur märket sätts kan du gå in här.

Särskild lönesatsning – gäller dig som är anställd i VGR

Västra Götalandsregionen har under många år hamnat efter vad gäller löner i relation till andra regioner, det gäller läkare men också andra yrkesgrupper. 2021 fattades därför ett politiskt beslut om en särskild lönesatsning för att nå jämställda och konkurrenskraftiga löner inom hälso- och sjukvården.

Under 2022 tillföll medel från denna satsning andra yrkesgrupper. Däremot ingår en rad olika läkargrupper – överläkare, specialistläkare och ST-läkare – i satsningen under 2023. De avsatta pengarna räcker inte för att man ska nå upp till rikssnittet (medelvärdet), utan man räknar med att ungefär 40 procent av gapet mellan medellön i VGR och medellön för riket täcks upp.

Pengarna kommer att fördelas i samband med löneöversynen och även denna extra satsning kommer fördelas enligt vårt löneavtal, det vill säga individuellt och differentierat.

Distriktsläkare undantagna

Den särskilda lönesatsningen gäller tyvärr inte distriktsläkare. Distriktsläkare utgör en egen grupp i beräkningen av regionens lönestatistik och ingår därför inte i kategorin ”specialistläkare” i detta fall. Eftersom medellönen för distriktsläkare anställda av regionen ligger på samma nivå som medellönen i övriga regioner, har regionen valt att inte inkludera distriktsläkare i satsningen.

Vill ha generell löneökning

Läkarföreningen driver dock att alla tillsvidareanställda läkare inom de berörda grupperna ska få en större del av satsningen för att få till en generell löneökning.


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Löneöversyn och lönesatsning – vad gäller?