Hoppa till innehåll
Nyheter
”Ogrundad övertro på att digitalisering och omställning ska rädda sjukvården”

”Ogrundad övertro på att digitalisering och omställning ska rädda sjukvården”

"Att lägga miljarder på sådant som inte är sjukvård löser vare sig dagens eller morgondagens problem." Så inleder Hanna Kataoka och Ylva Kastrup repliken på debattinlägget från direktörerna Hallberg och Sandahl – som får underbetyg för hur resurserna används.
Nyhet

”Det är budgeten och styrningen det är fel på – inte sjukvården.” Det konstaterade Sektion SU:s Hanna Kataoka och Ylva Kastrup nyligen i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten.

Sahlgrenskas sjukhusdirektör Boubou Hallberg och regiondirektören Håkan Sandahl underströk i ett svar att "alla i VGR:s hälso- och sjukvårdssystem behöver ta ansvar för sin del av helheten". Digitalisering och en sammanhållen sjukvård är vägen framåt, menar direktörerna. "Hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen, VGR, står mitt i en stor och nödvändig omställning. För att fortsätta erbjuda en vård där invånarna är trygga och känner sig delaktiga måste vi tänka nytt."

"Att lägga miljarder på sådant som inte är sjukvård löser vare sig dagens eller morgondagens problem. Tvärtom fördjupar det krisen", replikerar Hanna Kataoka och Ylva Kastrup. De refererar bland annat till monitoreringsapparater för att förebygga sjukdomar – och IT-systemet Millennium, navet för digitaliseringen, som de menar hittills endast gett "det kostar mer än det smakar" ett ansikte.

Att lägga miljarder på sådant som inte är sjukvård löser vare sig dagens eller morgondagens problem. Tvärtom fördjupar det krisen.

"Välfungerande sjukvård på Sahlgrenska monteras ned till förmån för en ogrundad övertro på att digitalisering och omställning ska rädda sjukvården. Det är som att tro att Swish förbättrar vår ekonomi. Sjukvård som ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet ställs nu om i ett stort experiment med medborgarna som försökspersoner."

Hanna Kataoka och Ylva Kastrup slår även tillbaka mot Hallbergs och Sandahls påstående om att de inte känner igen sig i att det pågår en personalflykt, och att personalomsättning är normal. Kataoka och Kastrup skriver:

"Det finns otaliga exempel på hur vårdpersonal lämnar både SU och VGR. Att Hallberg och Sandahl inte ser detta är allvarligt. Enligt VGR:s avgångsenkät slutar sjukvårdspersonal till följd av bristande arbetsmiljö och ledarskap. Arbetsvillkoren är i strykklass jämfört med övriga regioners. Personalomsättning ska analyseras klokt i en organisation med 17 000 anställda. Det har noll betydelse att en klinik har normal omsättning om vi inte har cancerläkare, intensivvårdspersonal eller barnpsykiatrisk kompetens kvar. Ökningen av läkare med 40 procent under 20 år består främst av nyutexaminerade läkare, utan den kompetens som innehas av specialistläkarna som lämnat.

Det har noll betydelse att en klinik har normal omsättning om vi inte har cancerläkare, intensivvårdspersonal eller barnpsykiatrisk kompetens kvar.

"Hallberg och Sandahl menar att alla måste ta ansvar för helheten och en ekonomi i balans. Vi tar alla ansvar för en god och säker vård. Vi tar också ansvar för gränssättning. Ska högspecialiserad vård som transplantation och spädbarnsoperationer flyttas till ett närsjukhus? Replik uteblir angående vårdköer, nedskuren utbildning, forskning och livsviktig vård. Inget heller om de miljarder som läggs på regional, politisk och administrativ överbyggnad."

Sammanfattningsvis konstaterar Hanna Kataoka och Ylva Kastrup:

"Vi förstår att budgeten är begränsad, men kräver att VGR börjar använda sparade miljarder. Det vi vänder oss emot är hur befintliga resurser används. Vården är inget experiment utan en fråga om ansvar för människoliv. Vi hoppas debatten fortsätter och av responsen att döma är igenkänningsfaktorn hög. Kritik av det offentliga måste ske. Nuvarande styrning löser varken dagens eller morgondagens sjukvård. Det som pågår nu talar för att vi är på väg bakåt tillsammans."

Läs hela debattinlägget här:
Digitalisering räddar vården lika lite som Swish förbättrar ekonomin

Läs vad Boubou Hallberg och Håkan Sandahl skriver:
Dagens sjukvård löser inte morgondagens problem

Första debattinlägget av Hanna Kataoka och Ylva Kastrup:
Sahlgrenska blöder och vi vet vems fel det är


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Ogrundad övertro på att digitalisering och omställning ska rädda sjukvården”