Hoppa till innehåll
Nyheter
”Onödig administration bör minimeras”

”Onödig administration bör minimeras”

Säkerställ behovet av hyrläkare för att vardagen ska bli hållbar för fastanställda – och dra ner på administrativ personal till lägsta möjliga nivå. Så lyder uppmaningen till sjukhusstyrelsen och sjukhusledningen från Västra Götalands läkarförening på SÄS.
Nyhet
"Förändringsarbete och effektivisering görs bäst på vårdgolvet i dialog med medarbetarna och inte vid skrivbordet." Det säger Andrea Radler, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SÄS.

"Yrkestitlar som strateg, konsult, utvecklare och projektledare har vuxit fram på SÄS och det framgår inte alltid hur dessa bidrar till verksamheten. I kärva tider bör sjukhuset minska administrativ personal till lägsta möjliga nivå." Det skriver Andrea Radler, Västra Götalands läkarförenings ordförande i sektion SÄS, tillsammans med det fackliga ombudet Emma Svensson, i en replik på sjukhusstyrelsens insändare "Även under kärva tider ska SÄS vara en bra arbetsgivare" i Borås Tidning.

Repliken fortsätter:
"Under de gångna veckorna har vi som arbetar på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) fått höra olika idéer gällande kommande besparingar. Det har till exempel handlat om färre blodprover och röntgenundersökningar samt ytterligare minskning av antalet vårdplatser, och att man jobbar hårt för att kunna presentera bättre budgetsiffror."

"Däremot har vi inte hört något om att sjukhusstyrelsen tillsammans med sjukhusledningen kommer se över alla administrativa tjänster, framför allt de som inte är kopplade till vår kärnverksamhet, och ställer frågorna: Behövs den här tjänsten verkligen under kärva tider? Vad har den tjänsten tillfört under den gångna perioden?"

Vi skulle därför vilja se en granskning avseende dessa administrativa funktioner och att SÄS tar bort onödiga projekt samt minskar administrativ personal till lägsta möjliga nivå.

Sektion SÄS ställer sig frågande till att det enligt SÄS ekonomichef Torben Pihl (i en tidigare artikel i Borås Tidning) har skett en förstärkning av administrationen, som står för en tredjedel av de ökade kostnaderna. Detta samtidigt som sjukhusledningen vill minska utgifterna för hyrpersonal, vilket är det som gör att verksamheten ens går att få ihop.

"Vi som jobbar ute på klinikerna upplever dagligen att det fattas läkare. Läkarna inom flera olika kliniker måste ta flera extra jourpass på grund av läkarbristen. Detta syns inte i någon statistik eftersom läkarna frivilligt ställer upp tack vare sin lojalitet till sin klinik och patienterna. Det ser alltså ut som att klinikerna får verksamheten att fungera och gå runt utan problem, medan det i själva verket är vi läkare som slår knut på oss själva för att det ska fungera", skriver sektion SÄS.

"Trots att ordinarie läkarkår ställer upp och tar extra jourpass går många kliniker inte runt på sin ordinarie bemanning, utan är i behov av hyrläkare. Dessa hyrläkare är viktiga för att ordinarie bemanning ska kunna sköta sina arbetsuppgifter och få en hållbar arbetsmiljö."

Sektion SÄS uttrycker i repliken en önskan om att "sjukhusstyrelsen och sjukhusledningen ska se över vilka kliniker som är i absolut behov av hyrläkare för att vardagen ska bli hållbar för fastanställda".

Trots att ordinarie läkarkår ställer upp och tar extra jourpass går många kliniker inte runt på sin ordinarie bemanning, utan är i behov av hyrläkare.

Kravet är även följande:
"Vi skulle därför vilja se en granskning avseende dessa administrativa funktioner och att SÄS tar bort onödiga projekt samt minskar administrativ personal till lägsta möjliga nivå."

Här kan du läsa hela debattrepliken:
Läkarförbundet: "Onödiga tjänster kan dras in på SÄS"

Här kan du läsa sjukhusstyrelsens debattinlägg:
"Även under kärva tider ska SÄS vara en bra arbetsgivare"


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Onödig administration bör minimeras”