Hoppa till innehåll
Nyheter
Göteborgs-Posten idag: ”Rena rama vårdslakten”

Göteborgs-Posten idag: ”Rena rama vårdslakten”

”Jag väntar på att styrning och ledning pekar ut och prioriterar vilken vård vi inte längre ska utföra när vi blir 2 000 färre”, säger Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening, Sektion SU, till GP om sjukhusledningens beslut att minska personalstyrkan på SU med 2 000 anställda nästa år.
Nyhet

Sahlgrenska ska bli 2 000 färre för att klara budgeten. Det står klart efter att sjukhusledningen fattat beslut om detaljbudgeten på fredagen.
– Jag kan förstå att det här beslutet skapar oro, säger Cecilia Dalman Eek (S), ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i en intervju med Göteborgs-Posten.

Sahlgrenska kämpar med ett rekordunderskott på 1,2 miljarder för 2023 plus en förväntad obalans på 430 miljoner kronor för 2024. Minskningen av personalstyrkan med 2 000 anställda är ett måste för att nå kravet på ekonomisk balans nästa år, menar Cecilia Dalman Eek.

Pandemin, stigande räntor, uteblivna effektiviseringar, lågkonjunktur och att antalet anställda på sjukhuset ökat är några av orsakerna till den ansträngda ekonomin enligt detaljbudgeten.

Flera sparplaner har lanserats, bland annat vill man få patienter att söka sig till primärvården istället för till akuten. Men det räcker alltså inte.

Allt handlar inte om ekonomi

Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening, Sektion SU, uttrycker oro över en ökad arbetsbelastning, etisk stress, försämrad arbetsmiljö och att livsviktig vård kommer att nedprioriteras.
– Vårdpersonal kommer att sluta och det kommer att vara de med högst kompetens och oersättlig spetskompetens som universitetssjukhuset behöver. Det här är rena rama vårdslakten, säger hon till Göteborgs-Posten.

Jag väntar på att styrning och ledning pekar ut och prioriterar vilken vård vi inte längre ska utföra när vi blir 2 000 färre

Hanna Kataoka

– De åtgärderna som kommer att vidtas kommer att risk- och konsekvensbedömas i detalj. Är det någonting som faktiskt inte kommer vara bra så ska det ju inte göras. Men vi måste hitta ett antal åtgärder som är så pass bra att vi klarar vår ekonomi och det går inte att göra den här typen av krisneddragningar utan att det blir tufft, är Cecilia Dalman Eeks svar på kritiken.

Men Hanna Kataoka nöjer sig inte där.
– Jag väntar på att styrning och ledning pekar ut och prioriterar vilken vård vi inte längre ska utföra när vi blir 2 000 färre. Jag väntar också på att fokus inte bara är på ekonomi i balans. För att nå balans i helheten krävs också fokus på arbetsmiljö i balans. 

Läs hela artikeln här (låst för icke prenumeranter):
Sahlgrenska ska bli 2 000 färre – för att klara budgeten


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Göteborgs-Posten idag: ”Rena rama vårdslakten”