Hoppa till innehåll
Nyheter
Sahlgrenska vill få folk att sluta söka vård akut

Sahlgrenska vill få folk att sluta söka vård akut

Färre patienter ska söka vård på Sahlgrenska. Det är fokus när Sahlgrenska ska spara pengar. Nu planerar sjukhuset för att styra om folk till primärvården. Förslaget ogillas av facket.
Nyhet

Sahlgrenskas universitetssjukhus aviserade i våras ett sparpaket för att sänka kostnaderna med 600 miljoner kronor. Redan då var ledningen öppen med att det inte skulle räcka. Nu kommer nästa sparplan som går ut på att folk ska sluta söka vård på Sahlgrenska. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Det nya sparförslaget består av sju punkter som beräknas kunna minska kostnaderna med 538 miljoner kronor per år, det vill säga om de får effekt. Det mesta hoppas ledningen kunna spara in vid akutmottagningarna, genom att få fler att söka sig till primärvården istället.

Årligen handlar det om 70 000 akutbesök årligen som enligt Sahlgrenska hade varit bättre om de gjordes hos primärvården.

– Det ligger i allas intresse, även patienternas, att vi får systemet att fungera ännu bättre, säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör på SU, till GP.

"Viktig samverkansfråga"

Ett utökat samarbete med bland annat Närhälsan, privata vårdgivare och 1177 planeras nu för att fler patienter ska hamna hos primärvården. Sahlgrenska föreslår också att fler remisser ska skickas tillbaka till primärvården.

Till Dagens Medicin säger Göran Matejka:
– Det är en tänkt förskjutning från sjukhusen till nära vård. Så det här är en strategi som vi nu lyfter att det skulle hjälpa och vore värdefullt om genomförandet skulle accelereras, säger han och tillägger:

– Att lyckas med detta blir ju en viktig samverkansfråga. Men jag vill ändå lyfta in att det här med omställningen har slagits fast av politiken.

Man kan flytta ett vårduppdrag och en påse pengar, och därmed tro att patienterna också flyttas över. Men någon måste finnas i den andra änden och utföra de här arbetsuppgifterna.

Hanna Kataoka, Västra Götalands läkarförenings ordförande på Sahlgrenska

Facken på sjukhuset har ställt sig oeniga till förslagen, med hänvisning till att de ser risker för arbetsmiljön och patientsäkerheten. Inte minst ser de svårigheter med att styra patientströmmarna, vilket de tror kan gå ut över medarbetarna.

– Man kan flytta ett vårduppdrag och en påse pengar, och därmed tro att patienterna också flyttas över. Men någon måste finnas i den andra änden och utföra de här arbetsuppgifterna – och vi vet i dag att det är oerhört tajt i primärvården, säger Hanna Kataoka, Västra Götalands läkarförenings ordförande på Sahlgrenska, till GP.

Innan primärvård och kommuner klarar av sjukhusets försök att vända patientströmmarna måste andra förändringar genomföras, menar Hanna Kataoka.
– Systemet måste vara redo. Det måste införas listningstak i primärvården. Det är inte så svårt att tänka sig att det blir enklare då, säger hon till Dagens Medicin.

– Patientströmmarna är svårstyrda och primärvården är ansträngd. Då kommer patienterna ändå söka sig till akutmottagningarna. Där kanske man hinner dra ned på resurser, så att inte heller vi kan ta patienterna.

Läs hela Göteborgs-Postens artikel: ”Sahlgrenskas nya sparplan: Få folk att sluta söka vård på sjukhuset”

Läs även i Dagens Medicin: "Så vill Sahlgrenskas ledning nå sparkraven – facken protesterar"


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Sahlgrenska vill få folk att sluta söka vård akut