Hoppa till innehåll
Nyheter
Sjukskrivning – ett arbetsmiljöproblem

Sjukskrivning – ett arbetsmiljöproblem

Nyhet

Jag fick nyligen frågan av en journalist om hur läkares arbetsmiljö påverkas av konflikter vid sjukskrivningar. Många kollegor jag träffar beskriver just att sjukskrivning som en av de situationer som påverkar arbetsmiljön mest negativt. Arbetsmiljön kring sjukskrivingar är ett bra exempel på några av de arbetsmiljöproblem vi som läkare möter, och som många chefer och politiker har svårt att greppa. 

Bara själva administrationen kring sjukskrivningar är ytterligare en uppgift som "kläms in" i ett redan pressat läkarbesök. Utöver det medicinska, där fokuset ofta ligger är sjukskrivningen för många utanför vården "bara en liten grej till”. Men för mer än korta enkla sjukskrivingar är det en helt separat dokumentation ofta i separata system.

De korta besökstiderna är inte anpassade till vad vi förväntas hinna med och olika system gör att varje extra uppgift tar ytterligare tid. Trots detta begär Försäkringskassan omfattande intyg som egentligen skulle behövt ett helt separat och förlängt besök, men vi har 15-30 minuter för multipla svåra tillstånd, med slutklämmen "och så vill patienten diskutera sjukskrivning".

Har man ett sedan tidigare uppbyggt förtroende och känner sin patient är det lättare både att kunna ha goda och ärliga diskussioner och hinna med allt, eftersom inte alla tidigare sjukdomar behöver gås igenom och diskuteras. Men när våra politiker ständigt prioriterar tillgänglighet framför kontinuitet så saknas förutsättningar för att både kunna arbeta effektivt och bygga trygga relationer.

Diskussioner kring sjukskrivningsprocessen och om när sjukskrivning är medicinskt indicerat tar mycket tid. Jag har exempelvis personligen slutat räkna antalet gånger patienter bokat en tid för att "sjukskriva sig". Eller hur ofta jag behövt förklara att kroniskt lumbago inte magiskt kommer bli bättre av 2 veckors vila. Korta besökstider utan kontinuitet räcker heller inte till för att både förklara och utföra vilket skapar grogrund för konflikter och missförstånd.

I sjukskrivningssituationen finns tre olika aktörer med tre helt olika perspektiv. Det är inte helt ovanligt att dessa perspektiv krockar och att vi läkare är de som får klä skott för eventuellt missnöje.

Patienten upplever å sin sida att han/hon inte att de klarar av att arbeta, ibland av medicinska skäl, ibland av helt andra orsaker som sjuka anhöriga/barn, relationsproblem, konflikter på arbetet etcetera. Försäkringskassan vill samtidigt ha patienten åter i arbete så fort som möjligt, ofta - om man får raljera lite - oberoende av hur patienten i övrigt mår.

Sjukvården vill samtidigt förbättra patientens hälsa.

När dessa olika perspektiv krockar hamnar vi som läkare oftast i skottgluggen. Typexempel är när Försäkringskassan menar att patienten inte har rätt till ersättning för aktuella besvär men ändå säger till denne att "din läkare får skriva ett bättre intyg", eller när patienter mår dåligt på grund av att deras barns skola, situationen för en missbrukande anhörig eller hemtjänsten för deras äldre släktingar inte fungerar. 

Oavsett vilka förslag man rent politiskt vill se för att förbättra situationen kring sjukskrivningar är det viktigt att vi som läkare får förutsättningar att klara av vår arbetsmiljö. I dag skapar sjukskrivningsärenden ofta tidsbrist och negativ stress. De utifrån dagens förutsättningar orimliga kraven från myndigheter och patienter har blivit ett arbetsmiljöproblem för många läkare.

Enligt föreskrifter så som AFS 2015:4 ska krav och resurser i arbetet vara i balans. Detta gäller inte bara fysiska utan även mentala och tidsmässiga resurser. Får du inte de förutsättningarna efter samtal med din chef så vänd dig till närmaste skyddsombud. Finns det inget skyddsombud i läkargruppen på din vårdcentral/klinik så utse ett lokalt fackligt ombud tillika skyddsombud, så att någon i er grupp kan bevaka er arbetsmiljö. För ingen läkarnas talan kommer det bli svårt att åstadkomma förbättringar.

Som läkare måste vi även fortsätta arbetet med att visa på vikten av kontinuitet, istället för fragmenterad tillgänglighet, speciellt i sjukskrivningsärenden. Och på alla nivåer måste vi fortsätta förklara och visa för chefer, tjänstemän och politiker hur vår vardag och vår arbetsmiljö ser ut.

Jakob Nyhlén, distriktsläkare, styrelseledamot VGLF, ordförande Sektion Primärvård

Läs gärna Läkarförbundets policy om Läkares arbete i sjukskrivningsfrågan här.


Fler nyheter


"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …

Nödrop från akuten på Kungälvs sjukhus

"Det går inte att driva en akutmottagning bara på personalens kämpaglöd." Det skriver akutläkaren Therese Bonde i ett flitigt delat Facebook-inlägg. "Det är skrämmande att se hur människor som viger sina liv åt vårdyrken faktiskt far illa på sina jobb", …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare