Hoppa till innehåll
Nyheter
Skillnader mellan hur kvinnliga och manliga läkare upplever arbetsmiljön

Skillnader mellan hur kvinnliga och manliga läkare upplever arbetsmiljön

Fler kvinnliga än manliga läkare överväger att lämna yrket och fler kvinnliga läkare är sjukskrivna på grund av den höga arbetsbelastningen. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet.
Nyhet
"Vårdens arbetsgivare måste bli mer aktiva i jämställdhetsarbetet." Det är ett av medskicken från VGLF. Foto: Arkivbild

Både manliga och kvinnliga läkare har en tuff arbetsmiljö, med stort ansvar och hög arbetsbelastning, men det finns vissa skillnader mellan män och kvinnor. Det visar en ny jämställdhetsrapport från Läkarförbundet (som bygger på Läkarförbundets stora arbetsmiljöenkät).

Nära 70 procent av de kvinnliga läkarna funderar på att lämna yrket helt eller byta arbetsplats på grund av den höga arbetsbelastningen. Det kan jämföras med mindre än 60 procent bland männen.

Även diskriminering och kränkande särbehandling gör att kvinnliga läkare vill byta jobb.

Dubbelt så många kvinnor är sjukskrivna

Kvinnorna är också överrepresenterade bland de som varit sjukskrivna på grund av hög arbetsbelastning och andra brister i arbetsmiljön. Bland männen är det tre procent som varit sjukskrivna på grund av hög arbetsbelastning, att jämföra med det dubbla bland kvinnorna.

Fler kvinnliga än manliga läkare rapporterar också att de har svårare att påverka sin arbetstid samt möjligheten att ta raster och få den vila och återhämtning de behöver. Bland de svarande männen instämmer 25 procent helt i påståendet att de kan påverkar sin arbetstid, medan andelen bland kvinnor är 19 procent.

Länk till rapporten ”Jämställdhet – en viktig arbetsmiljöfråga”

Aktivt jämställdhetsarbete

Västra Götalands läkarförening vill se ett aktivt jämställdhetsarbete – och efterlyser ett tydligare ledarskap från arbetsgivarna i jämställdhetsfrågorna. Det handlar både om vilja och kunskap.

– Män och kvinnor måste ha lika goda förutsättningar att göra sitt jobb och må bra i sin arbetsmiljö. Inte minst med tanke på den akuta läkarbristen. För att kunna rekrytera och behålla läkare är jämställda arbetsvillkor en viktig arbetsmiljöfråga. Bristande jämställdhet är dessutom ofta kopplat till andra arbetsmiljöproblem, säger VGLF:s ordförande Emelie Hultberg.

Västra Götalands läkarförening har fem medskick:

  • Jämställdhet är en ledningsfråga
    Högsta ledningen måste, precis som i alla andra frågor, peka ut riktningen: Hit ska vi för att uppnå jämställda arbetsvillkor.
  • Sätt genusglasögon på cheferna
    Chefer måste få grundläggande kunskaper för att kunna jobba med jämställdhet. Det finns många bra metoder, som till exempel gender coach-program, där höga chefer får en personlig coach med jämställdhets-­ och integreringskompetens.
  • Prata med varandra
    Läkarförbundets arbetsmiljöenkät visar att många av våra medlemmar upplever att förutsättningarna är olika för män och kvinnor. Att avsätta tid till samtal och utbyte av erfarenheter är en bra start för att få till en förändring. Ett tips är att börja med Suntarbetslivs ”Forskning på 5” om genusmedvetet arbetsmiljöarbete.
  • Gör arbetet tillsammans
    Om chefer, fackliga företrädare, skyddsombud och alla anställda gör jämställdhetsarbetet tillsammans ökar förutsättningarna att nå framgång.
  • Sätt rimliga mål
    Många små steg har större förutsättningar att lyckas än stora jämställdhetsprojekt.

Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Skillnader mellan hur kvinnliga och manliga läkare upplever arbetsmiljön