Hoppa till innehåll
Nyheter
Varningar om låga läkarlöner i sociala medier

Varningar om låga läkarlöner i sociala medier

Siffrorna talar sitt tydliga språk – Västra Götalandsregionen har landets lägsta läkarlöner. I sociala medier varnas läkare till och med för att söka sig till regionen. Det berättar Elin Ekdahl, ordförande i SYLF Södra Älvsborg och ledamot i Västra Götalands läkarförening, som har uttalat sig om låga BT-löner.
Nyhet
De låga läkarlönerna kan på sikt försvåra rekryteringen. Foto: Arkivbild

Sveriges yngre läkares förening oroas av låga läkarlöner. Lägst ligger Västra Götalandsregionen. Det är under all kritik, menar Elin Ekdahl, ordförande i SYLF Södra Älvsborg och ledamot i Västra Götalands läkarförening, som har uttalat sig om låga BT-löner i Läkartidningen. 

Att Västra Götalandsregionen har landets lägsta läkarlöner har dessutom spridit sig. Elin Ekdahl har sett varningar i sociala medier, där läkare uppmanas att inte söka sig till regionen.
– På sikt tror jag att det kan bli rekryteringsproblem om inte arbetsgivaren höjer lönerna, säger hon till Läkartidningen.

För en vikarierande legitimerad läkare ligger medianlönen i Sverige på 46 000 kronor och för ST-läkare på 51 000 kronor.

– Förra året hade regionen satt ett golv på 38 500 kronor, men det kommunicerades ut till förvaltningarna som ett tak. Här på SÄS följde man det taket, så det var en handfull läkare som hamnade i de trakterna, och likadant inom NU-sjukvården och Sjukhusen i väster. Men vi tryckte på och BT-lönerna i regionen höjdes till 40 000 kronor i snitt. Men vi tycker ändå att det är för lågt, säger Elin Ekdahl.

Läs hela artikeln på Läkartidningens sajt


Fler nyheter


Läkare varnar för ny vårdkris: ”Kan bli väldigt illa”

Svenska Dagbladet har ringt runt till flera regioner där läkare varnar för ännu en sommar med hård belastning. ”Det kan bli väldigt illa, dödsfall eller svåra vårdskador”, säger Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening.

Nya regler för läkarnas dygnsvila

Nya regler för läkarnas dygnsvila börjar gälla den 1 februari 2024. Nu väntar ett stort arbete med att få ihop bemanning och schemaläggning.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Varningar om låga läkarlöner i sociala medier