Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Vad gör facket?

Varför ska man vara med i facket och varför är det viktigt att engagera sig om man har möjlighet att göra det? Tommy Hanis skriver utifrån sina erfarenheter om att vara förtroendevald.
Nyhet

Jag blev medlem i Sveriges Läkarförbund i samband med mitt första vikariat efter examen. Vid den tidpunkten hade jag ärligt talat inga djupare tankar kring beslutet att gå med, förutom att det nog kändes tryggt och det var något som verkade vettigt och som man kanske förväntades att göra när man började arbeta som läkare.  

Nu, nästan 25 år senare, funderar jag en del runt det där. Var beslutet att bli medlem rätt? Vad var det som fick mig att ta steget att gå med i Läkarförbundet? Har medlemsavgifterna jag betalat in verkligen givit valuta för pengarna? Eller rätt och slätt: Vad gör facket och vilka är Läkarförbundet egentligen?  

Arbetsmiljö, eller ofta bristen på en god arbetsmiljö, är något som diskuteras överallt på våra arbetsplatser. Vid fikabord och i lunchrum. Även flera sociala nätplattformar svämmar dagligdags över av frågor som direkt eller indirekt rör vår arbetsmiljö och förutsättningarna att utöva läkarprofessionen. Kort sagt: Arbetsmiljöfrågor engagerar enormt och i stort sett alla har en åsikt. Dessutom framkommer i dessa många och ofta långa diskussioner inte sällan goda tankar och idéer på hur saker och ting skulle kunna göras bättre.  Samtidigt innehåller samtalen också nästan alltid även en känsla av vanmakt och av man inte blir hörsammad: ”Det spelar väl ingen roll vad jag tycker. Det händer ju ändå inget. Vem lyssnar på mig?”  

Under de över två decennier jag arbetat som läkare har jag hunnit uppleva många arbetsplatsmöten där ett fackligt ombud och skyddsombud ska utses. I samband med det blir det ofta helt knäpptyst i lokalen. Man kan bokstavligen höra en knappnål falla. Det fumlas med telefoner. Någon blir otroligt lättad över att den också faktiskt ringer eller att ett akutlarm plötsligt går. Någon annan passar på att plötsligt komma ihåg ett viktigt bortglömt möte som just börjat. Andra tittar bara ner i bordet. Ingen räcker upp handen.  

Hur kommer det sig? Var det där med arbetsmiljön och våra villkor inte så viktigt trots allt? 

Anledningarna kan såklart vara många och säkert också ibland befogade. Tidsbrist inte minst. Men om vi läkare inte finns representerade i de forum som ger en faktisk möjlighet till inflytande, blir vi marginaliserade. En grundförutsättning för att kunna få inflytande och vara med att påverka är att vi deltar och hörs där det finns möjlighet att lyfta och förändra våra villkor. Om ingen lyfter blicken och säger ja till att ta på sig ett fackligt uppdrag lämnar vi walk over och fritt fram för andra professioner att driva sina frågor och för politiker och tjänstemän att fatta beslut om vår vardag över våra huvuden.  

Kanske kan några kolleger dela på uppdragen? Alla kan också hjälpa till genom att mata era befintliga fackliga ombud med bra underlag kring de frågor ni vill lyfta. Hjälp skyddsombuden att identifiera arbetsmiljöbrister och kom med konstruktiva förslag till förbättringar.  

Arbetsgivaren är juridiskt ansvarig för arbetsmiljön på arbetsplatsen, att skapa förutsättningar till en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Skyddsombuden har lagstadgad rätt att kontrollera att reglerna och lagar följs, påpeka eventuella brister, samarbeta med chefer i det kontinuerliga arbetsmiljöarbetet, och påkalla skyddsronder. Men varken arbetsgivaren eller skyddsombudet kan fixa en god arbetsmiljö på egen hand. Vi har alla gemensamt ansvar för arbetsmiljön på jobbet. 

Utrymmet i denna text räcker som ni förstår inte till för att beskriva alla saker som VGLF och SLF gör. Vi finns representerade i hela regionen, på i stort sett varje arbetsplats som har anställda läkare. Vi bevakar lönestrukturer, genomför lönerevisioner, svarar på medlemsfrågor stora som små, är stödpersoner vid möten med arbetsgivaren, deltar vid MBL och i samverkan på alla beslutande nivåer inom samtliga verksamheter i regionen. Vi förhandlar fram nya och omförhandlar gamla kollektivavtal som påverkar din anställning (samt inte minst bevakar vi att redan ingångna avtal följs). Vi ger kvalificerad juridisk hjälp till de medlemmar som har hamnat i svårighet. Vi erbjuder även en rad riktigt bra medlemsförmåner och bistår med aktuell lönestatistik som du kan hitta på hemsidan. Sist men inte minst det enorma arbete som våra förtroendevalda gör som fackliga ombud och skyddsombud.   

Ett välfungerande och effektivt fackligt arbete förutsätter att vi är brett representerade på alla nivåer inom våra förvaltningar och kanske allra viktigast lokalt. Därmed kan vi agera där just du finns, arbeta med frågor som är viktiga för dig och gör verklig skillnad för dig som medlem. Så Nästa gång- Räck upp handen du också! Vi gör faktiskt skillnad! 


Tommy Hanis

Överläkare Anestesikliniken SV Kungälv

ledamot VGLF:s styrelse

Vice ordf. VGLF sektion SV

Huvudskyddsombud läkare SV


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare