Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev Oktober 2022

Nyhetsbrev Oktober 2022

Hösten har kommit en bra bit på väg, träden har skiftat färg och är nu vackert gula, röda samt orange även med visst grönt inslag som dröjer kvar. Vi har också skiftat politisk ledning. Den nya ledningen med sitt Tidöavtal ger signaler om att man har för avsikt att i åtminstone till att börja med, vill luckra upp de 21 regionernas totalitära egenstyre. Vi får hoppas att man från statens/regeringens håll börjar styra regionerna i samband med de stora statsbidrag som man strösslar över dem. Det vill säga ställer krav på vad bidragen skall gå till och inte tillåter att de ramlar ned i regionernas stora svarta hål.
Nyhet
Nyhetsbrev

Trots dessa miljardbidrag så rapporterar region efter region ökande köer både till operation och mottagningar. Återkommande skyller man på den tidigare pandemin samt personalbrist både avseende läkare samt sköterskor. Detta faktum hindrar dock inte att man fortsätter att anställa administrativ personal i stor mängd, oklart om man från regionledningens sida tänker sig att mer papper och byråkrati skall lösa köproblemen. Enligt ekonomifakta så finns det c:a 5 500 regionpolitiker och över 45 000 tjänstemän på våra 21 regioner. En liten, kanske elak tanke, hur vore det om de halverade dessa numerärer eller tog bort dem helt och istället använde pengarna för deras löner och anställde personal med patientnära arbete…

LOL-förhandlingar

Avtalsförhandlingen med SKR avseende LOL- och LOF-avtalen för 2023 har startat. Skall enligt plan vara klar senast i början av december. Parallellt med detta så pågår även möten avseende vidareutredningen av NSS som Åsa Himmelsköld och hennes två utredningssekreterare Dominika Jansson och Thomas Wiberg Parker har fått i uppgift av förre socialministern Lena Hallengren att titta på. I utredningsdirektiven så anges att SKR, SLF/SPLF (LOL) och Fysioterapeuterna (LOF) skall konsulteras/vara diskussionspartner. Vi har haft ett möte och har nästa inplanerat i början av december. Utredningen skall vara klar senast maj 2023.

Medlemsförmåner

Setterwalls, bägge byråerna har jurister med god erfarenhet och hur man hanterar problem med regionerna. Hur du får reda på kostnader per timme och annan relevant information redovisas på vår hemsida.

Vi har även avtal med HR funktion, där ni bland annat kan få hjälp med att skriva anställningsavtal samt lösa eventuella arbetsrättsliga problem samt övriga HR frågor. Sedan i september så har vi även avtal med Curoflow som erbjuder ett digitalt verktyg för bland annat anamnesupptagning, videomöten, tidsbokning och betaltjänst. Läs mer på vår hemsida.

Ekonomi- och skatterättskurs

Den återkommande ekonomikursen i december har några få platser kvar, för de medlemmar i SPLF som inte gått den, passa på och anmäl er - först till kvarn. Läs mer och anmäl dig här.

Representantskap / medlemsmöte

Vi ses för dem som vill, på vårt representantskap lördagen den 3/12. Liksom förra året kan alla delta digitalt. Jag kan utlova spännande ämnen och torde ha något att rapportera både om NSS samt avtalsförhandlingen för 2023. Läs mer och anmäl dig här.

Thomas Anderson, Ordf SPLF


Fler nyheter


Nyhetsbrev SPLF april 2024

Våren har varit svårflörtad, mars och framför allt april har bjudit på överraskningar med både snö och låga temperaturer i hela landet. Det förefaller dock i skrivandets stund som riktig vårvärme kommer, åtminstone här nere i söder, så förhoppningsvis är …
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare