Hoppa till innehåll

30/4 stänger medlemsrådgivningen kl. 12:00 och öppnar återigen torsdag 2/5.

Nyheter
Läkarförbundets remissvar på skrivelse Ds 2018:31, ändringar i LOL

Läkarförbundets remissvar på skrivelse Ds 2018:31, ändringar i LOL

Läkarförbundet har svarat på den Departementsskrivelse (Ds 2018:31) som berör förslag att ändra delar av LOL, Lagen om läkarvårdsersättning.

Nyhet

Vi har tyvärr funnit många anledningar att framföra väsentliga invändningar. Sammanfattningsvis anser Läkarförbundet att de förändringar som föreslås beträffande heltidskravet och möjligheten att arbeta halvtid inom landstingsdriven hälso- och sjukvård i promemorian utgör mindre förbättringar som tyvärr innebär att flera av de problem som finns idag kvarstår.

Promemorians förslag som innebär ökad kontroll från landstinget kan ifrågasättas bland annat utifrån om den är nödvändig, ändamålsenlig och står i rimlig proportion till det ingrepp som det innebär i verksamheten. Läkarförbundets uppfattning är att dessa förslag sammantaget ger landstinget en i det närmaste oinskränkt makt över verksamheterna och dessutom leder till ojämlika villkor för att bedriva verksamhet enligt LOL i olika delar av landet. Den administrativa bördan ökar och förslagen riskerar att leda till fler svåra konflikter och rättsliga processer, vilket drabbar bägge parter på ett mycket negativt sätt.

Departementsskrivelsen hittar du här: Ds 2018:31

Länk till Läkarförbundets svar på skrivelsen finner du nedan.


Fler nyheter


Nyhetsbrev SPLF april 2024

Våren har varit svårflörtad, mars och framför allt april har bjudit på överraskningar med både snö och låga temperaturer i hela landet. Det förefaller dock i skrivandets stund som riktig vårvärme kommer, åtminstone här nere i söder, så förhoppningsvis är …
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundets remissvar på skrivelse Ds 2018:31, ändringar i LOL