Hoppa till innehåll

Nyheter från SFMSR sep 2023

MSK-subspecialisering Sahlgrenska/Mölndal - reflektioner och utmaningar
Text: Khaldun Ghali Gataa

Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi

En 5-termins resa, som börjat med noggrann och detaljerad planering och diskussion. En utförlig målbeskrivning togs fram, framför allt från ESR European Training Curriculum Level III (2020), med en del justeringar för att anpassa målbeskrivningen till det svenska systemet och typ av patient- och undersökningspanorama som man ser på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Utbildningstiden planerades till 5 terminer för att vara likartad den för utbildning till subspecialist i neuroradiologi och den kommande certifieringen till subspecialist i även andra radiologiska subspecialiteter.

I planeringsfasen fanns en del utmaningar för att starta en strukturerad utbildning med specificerade delmål och färdigheter som skall nås inom en bestämd tid. Klinikens schema skall justeras och anpassas till den nya utbildningen så att verksamheten kan fungera på ett ordinärt sätt. Det redan befintliga fortbildningsprogrammet för specialister skall fungera samtidigt som man skapar en ny utbildning. Detta ska också implementeras i verksamheten. Det utgjorde en utmaning att introducera subspecialiseringsutbildningen vilket tog sin tid innan man började se den nya utbildningen som en del av verksamheten och kollegorna kom att acceptera den.

Det blev inte lättare när COVID lade sina mörka vingar över hela vården och det blev ett annat undersökningspanorama än det man brukade hantera i vardagen, med betydligt mindre postoperativa och planerade undersökningar. Dessa utmaningar orsakade en hel del tveksamheter rörande möjligheten att driva en allsidig MSK-utbildning i sådan situation. Det var lagarbetet i projektgruppen för subspecialisering som gjorde det möjligt att gå vidare med utbildningen till slut.

Under utbildningen har 11164 undersökningar bedömts varav 506 MR (460 var preliminärt signerade av läkaren under subspecialiseringsutbildning som blev eftergranskade av en MR-handledare och 46 MR var skrivna av andra kollegor och blev dubbelgranskade/ demonstrerade av radiologen under subspecialiseringsutbildning.

Under de 5 terminerna bedömdes 2765 DT och 319 CBCT samt 480 ultraljudsundersökningar.

När det gäller MSK-interventioner gjordes 110 borrbiopsier varav 5 RF-ablationer och 50 nervblockader. Totalt 200 PET-undersökningar granskades i samarbete med nukleärmedicinarkollegor. Konventionella röntgenundersökningar var som förväntat en majoritet av det som bedömdes, totalt 7053 undersökningar. 

Regelbundna möten, minst en gång per termin, skedde med klinikens professor, ansvarig radiolog för grenspecialisering och sektionschefen. Där redovisades antal och typ av utförda undersökningar och man diskuterade utvecklingen till subspecialist, utmaningarna och hur man kan hantera olika problem, exempelvis den reducerade mängden planerade undersökningar på MR-sidan och på ultraljud som var besvärlig framför allt under COVID-tiden.

Placeringar och placeringarnas mål var redovisade i en Excel-fil som var sparad på klinikens gemensamma mapp där efter varje placering uppnådda och ej uppnådda delmål markerades. Mötesanteckningar sparades efter varje möte. I samma mapp har dikterade MR-undersökningar förtecknats.

Som del i utbildningen håller man flera ronder och konferenser, bl.a. sarkomkonferenser under handledning, och deltar i samtliga aktiviteter som kliniken ansvarar för, bl.a ronder. Ungefär 10% av utbildningstiden var planerad att ägnas till forskning som kunde utnyttjas när läkaren under subspecialiseringsutbildning blev antagen som doktorand. Under utbildningen har deltagande skett i konferenser både nationellt, Röntgenveckan 2022 och internationellt, European Congress of Radiology presentationer har hållits på ECR 2023 och ESSR 2021.

Deltagande i olika utbildningar har skett nationellt, Avancerad MSK-Radiologi 2021 och internationellt, Erasmus MR MSK-leder 2022 och som blivande subspecialist har hållits utbildningar för radiologkollegor på MSK-kliniken på Sahlgrenska, ST-kollegor på basal MSK-radiologikurs, ortopedkollegor i Västra Götalandsregionen under ST-Väst och till T-11 läkarstudenter på Göteborg universitet.

Efter att planerade utbildningen kommit till slut har projektgruppen bedömt att det har skett tydlig kompetensutveckling med kommande ansökan om certifiering som subspecialist inom muskuloskeletal radiologi av Svenska Läkaresällskapet.

Nu planeras start av 1-3 utbildningstjänster för radiologer som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper i muskuloskeletal radiologi under hösten/vintern 2023/2024.

Khaldun Ghali Gataa
Muskuloskeletal radiologi
Sahlgrenska universitetssjukhuset, Mölndal

Mer från Imago Medica

Kloka kliniska val

Kloka kliniska val tog Sverige med storm under 2023. Framgången har fortsatt under 2024, då nyheten kom strax före sommaren att Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att fasa ut lågvärdevård. Arbetet leds i Sverige av svenska Läkaresällskapet (SLS), och …

Certifiera dig inom uroradiologi!

Svensk Urogentialradiologisk Förening Som vi tidigare annonserat är det nu möjligt att certifiera sig inom fördjupningsområdet urogenital radiologi. Först ut att bli certifierad urogenital radiolog är Henrik Leonhardt, grattis Henrik! SURF erbjuder nu ersättning för ansökningsavgiften på 2000kr till de första tio godkända …

AI-konferens i London

Information från SFMR:s styrelse We’re delighted to be a conference partner for the new Global AI Conference hosted by the Royal College of Radiologists in partnership with the NHS. Taking place on 3-4 February 2025 at the QEII Centre, London and online, the conference …

Sammandrag från SLS Fullmäktigemöte 2024 

Information från SFMR:s styrelse SFMR är en del av Svenska Läkaresällskapet (SLS), och årets SLS fullmäktigemöte hölls i Läkaresällskapets lokaler i Stockholm. Nedanstående är ett kort sammandrag från fullmäktigemötet.

ECR 2024

Information från SFMR:s styrelse European Congress of Radiology, ECR, 2024 är en av världens största radiologikongresser. Styrelseledamot i SFMR Johan Henriksson var på plats och ger oss en spaning över trender inom radiologi.

Nominera till hedermedlem i SFMR

Information från SFMR:s styrelse Enligt våra stadgar så kan årsmötet på styrelsens förslag till hedersmedlem i föreningen utse en svensk eller utländsk person vars insatser varit av utomordentlig betydelse för utvecklingen inom medicinsk radiologi eller bild- och funktionsmedicin. Har du förslag på någon vi borde uppmärksamma? Då …

Enkät Ungt Forum

Ungt Forum Ungt Forum, ST-läkarutskottet inom SFMR, har under 2022 gått ut med en enkät till sina medlemmar om deras uppfattning av deras ST-utbildningar. Med ca 90 svar med god geografisk spridning över Sverige och med varierande längd av genomgången ST. Nedan …

Radiologivägledda interventioner av muskuloskeletala förändringar 

Muskuloskeletalradiologi I samarbete med Svensk Förening för Ortopedi har Imago Medica nöjet att presentera utvalda artiklar ur Ortopediskt Magasins temanummer om radiologi, ett temanummer som gemensamt författats av radiologer och ortopeder. Under en veckas tid kommer fyra artiklar om msk-radiologi presenteras: …