Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Utbildning
Kurs- och kongresslista

Kurs- och kongresslista

Här hittar ni en sammanställning av en mängd olika kurser inom radiologi som vi hoppas att du har nytta av. Du kan sortera på målgrupp men det finns också kategorier som man kan sortera efter (tex gastroradiologi, level 1-kurser eller distanskurser). Kategorierna hittar du under ”Alla kurser och kongresser” nedan. Sammanställningen ska inte ses som en rekommendation utan vi tillhandahåller utbudet. Vill du annonsera en kurs här? Vänligen kontakta webmaster, se kontaktuppgifter längst ner.

Hitta kurser och kongresser

21 st
8-13 september 2024

MRT - grunderna och basal klinik, Varberg - INSTÄLLD

Tyvärr kommer vi att ställa in MR-kursen 8-13 septemberg på grund av hittills för få anmälda. Vi kommer under hösten se över förutsättningar att genomföra en kurs under 2025. 
De som redan anmält sig till kursen 2024 kommer att ha  förtur till kursanmälan med anledning av att de visat intresse för MR-kursen 2024.  
Vi debiterar ingen anmälningsavgift för kursanmälan 2024 utan detta sker först när och om de anmäler dig till MR-kursen 2025.
Frågor och kontakt sker via: mr-kursen.karolinska@regionstockholm.se
Äntligen är det klart att anmäla sig till årets efterfrågade introduktionskurs i klinisk MRT.
I mer än tjugo år har kursen genomförts och varit av stort värde, framför allt för ST-läkare i Radiologi.
Vi anordnar nu den 21:a MR-kursen för nordiska radiologer, ST-läkare och MR-sköterskor. 2024 kommer kursen liksom 2021 att hållas på Varbergs kusthotell. Liksom tidigare år är det en bred kurs om ”kroppens MRT”och som föregående år extra fokus på MR-säkerhet. En stor del av kursen är upplagd i mindre seminariegrupper för att ge möjligheter till frågor och diskussion. Neuroradiologisk MRT tas inte upp under kursen.
12-14 september 2024

ESHNR 2024, Malmö

Dear Colleagues and Friends,

ESHNR (European society of head and neck radiology) and the Swedish organising committee are very much looking forward to welcoming delegates from all continents to Malmö! It is the third time that an ESHNR meeting will be held in Scandinavia and the second time in Sweden.

An exciting scientific program will cover the major topics in head and neck radiology with a special focus on modern imaging techniques, salivary glands, paediatric, lower neck and transpatial lesions, the temporal bone and sinonasal pathology. There will be a session on updates in cancer imaging and a tumour board with Swedish experts and junior radiologists from other countries. The refresher courses will cover the temporal bone, sinonasal region and head and neck infections.

 

Läs mer på: https://eshnr.eu/meetings/eshnr-2024/

 

17-20 september 2024

Röntgenveckan, Örebro

I höst går Röntgenveckan av stapeln i Örebro. Läs mer på röntgenveckans hemsida.

 

 

23-27 september 2024

SK-kurs: Översiktskurs i klinisk nuklearmedicin och onkologisk PET

Läs mer och anmäl dig här: https://sk-kurser.socialstyrelsen.se/enrol/index.php?id=1519

Sista anmälningsdag är 1 maj.

 

Kortfattad kursbeskrivning:

Nuklearmedicin har blivit allt viktigare i diagnostik och behandling av olika tumörsjukdomar men även i diagnostik av inflammatoriska och neurologiska åkommor. Under 5 dagar avhandlas nuklearmedicinska metoder och dess betydelse för utredning och diagnostik av framför allt tumörsjukdomar, men även inflammation och neurologiska sjukdomar. Kursen kommer att vara upplagd på organ basis där kliniker från olika specialiteter kommer delta. Föreläsningar, seminarier och fallbeskrivningar kommer att varvas under kursveckan.

30 september – 4 oktober 2024

Basal muskuloskeletal radiologi, Uppsala

I samarbete med Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) arrangerar Akademiska sjukhuset i Uppsala, kurs i Basal Muskuloskeletal Radiologi. Kursen har tidigare arrangerats i Stockholm, Linköping, Uppsala, Örebro och Göteborg.

Tid: Den 30 sep- 4 okt 2024, vecka 40

Plats: Akademiska sjukhuset 751 85, Uppsala

Kursen vänder sig till läkare under början av sin ST-utbildning och syftar till att ge kunskaper i:

 

 • Röntgenteknik och fysik omfattande olika modaliteter
 • Grundkunskaper i MR-diagnostik
 • Traumadiagnostik: rygg, bäcken, övre och nedre extremitet
 • Artrit- och artrossjukdomar
 • Muskuloskeletala tumörer
 • Leddiagnostik med MRT och ultraljud
 • Barnortopedisk radiologi
 • Postoperativ bedömning av artroplastiker och osteosynteser
 • Infektioner

Anmälan sker via hemsidan: Basal Muskoskeletal Radiologi, Kurs vecka 40 30/9-4/10, 28 feb. 2024 – Kurskatalog (pingpong.se)

2-4 oktober 2024

Grundläggande kurs i barnneuroradiologi, Aronsborg

Se bifogad flyer: Kursinfo grl barnneurorad 2024

 

15-17 oktober 2024

Basal MR buk, Göteborg

Kursen riktar sig till läkare inom radiologi, ST-läkare eller färdiga specialister, som har ett intresse eller vill lära sig mer om hur man tar sig an MR buk-undersökningar. 

Föreläsare på kursen är specialister i radiologi som dagligen arbetar med subspecialiserad bukradiologi.

 

Målet med kursen är att ge en introduktion till hur man tolkar MR av buken och skapa en trygghet i att börja skriva egna utlåtanden till många vanliga undersökningar. Primärt fokus är bildtolkning i den kliniska vardagen, inte MR-fysik.

 

21-25 oktober 2024

MR-fysik för alla - från k-space till PACS, Grisslehamn

För fjärde gången anordnas nu denna MR-fysik kurs. Den riktar sig främst till radiologer och röntgensjuksköterskor som är aktiva inom MR, men alla MR-intresserade är välkomna.
MR-fysik är ett komplicerat ämne, och sällan har k-space och sekvensdiagram hjälpt klinisk MR-personal på riktigt. Vårt mål med denna kurs är att ändra på detta. Med en tydlig genomarbetad struktur, en blandning av föreläsningar från fysiker och radiologer, samt interaktiva seminarier i mindre grupper får du som deltagare en djupare förståelse för den bakomliggande fysiken.
Datum: 21-25 oktober 2024
Plats: Hotell Havsbaden, Grisslehamn
Anmäl dig på www.mrfysikforalla.se, senast den 1 september
Kursen är godkänd av Lipus: #20240039 (därmed poänggivande för ST-läkare)
12-15 november 2024

DT kranskärl, Linköping

OBS – Anmälan öppnar 17e maj kl 09

Svensk Förening för Thoraxradiologi anordnar för 11e gången en introduktionskurs i datortomografi av kranskärlen. Kursen är en grundkurs utan behov av förkunskaper inom området. Huvudmålet är att lära ut grundläggande granskningsteknik med fokus på kranskärlen oavsett typ/fabrikat av datortomograf. Kursen ger också en introduktion till teknik, protokoll, kliniska riktlinjer och andra indikationer för DT hjärta. Kursen hålls på svenska och riktar sig främst till färdiga specialister inom medicinsk radiologi, kardiologi och klinisk fysiologi.

 

Kursen pågår från tisdag lunch till fredag lunch och varvar föreläsningar och seminarier med cirka tio timmar eget arbete vid arbetsstation. Varje deltagare arbetar vid en egen arbetsstation. Målsättningen är att cirka 50 fall kommer att bedömas vilket motsvarar ”Level 1 – kompetens” enligt  ACC/AHA kriterier.

 

Efter kursen skall deltagaren

§ ha en övergripande kunskap om EKG-styrd DT med olika tekniker.
§ ha kunskap om stråldoser och dosbesparande möjligheter.
§ känna till tänkbara indikationer.
§ känna till begränsningar och kontraindikationer.
§under handledning ha granskat ca 50 kranskärlsundersökningar.
§ kunna hjärtats anatomi.

Kursledning

Erika Fagman, Thoraxradiolog, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Gusten Nyberg, Thoraxradiolog, Universitetssjukhuset i Linköping

Läs mer inkl hur du anmäler dig här: DT kranskärl 2024 inbjudan_aktuell

12-14 november 2024

Kurs i Gynekologisk radiologi

Lejondals slott

12-14 november 2024

Anmälan till kursen öppnar fredagen den 5 april kl 09:00.

www.gynradiologi.se

1-5 december 2024

RSNA, Chicago

Läs mer på hemsidan

 

2-6 december 2024

Ultraljudsdiagnostik, fortsättningskurs. Lejondals slott.

Svensk Förening för Medicinsk Ultraljudsdiagnostik bjuder in till tredje Lejondalskursen – för dig som tycker att livet är lite bättre med en transducer i handen!  Anmälan öppnar fredag 12 april.

Läs mer här: Inbjudan Fortsättningskurs i Ultraljudsdiagnostik 2024

 

12-17 januari 2025

Kurs i uro-genital radiologi, Storhogna

 

Läs mer: www.surf-veckan.se

 

13-17 januari 2025

MR-skolan i Lund: Kurs i MR för läkare

 

Kursen är en översiktlig Kurs i MR för läkare, som omfattar såväl basal fysik som kliniska tillämpningar. Den riktar sig till läkare som har minst ett års erfarenhet av klinisk radiologi. Kursen hålls på plats i Lund på Skånes Universitetssjukhus, ej digitalt. Kursen omfattar såväl föreläsningar som workshops.

 

Läs mer i bifogad flyer: MR-kurs för läkare 2025 MR-skolan i Lund

och på hemsidan: https://www.medicin.lu.se/utbildning-pa-grund-och-avancerad-niva/uppdragsutbildning/mr-skolan

 

 

26-31 januari 2025

Lungor - thoraxradiologisk fördjupningskurs, Storhogna

Svensk Förening för Thoraxradiologi anordnar fördjupningskurs i thoraxradiologi i Storhogna men med nytt upplägg. Den tidigare postgraduatekursen har delas upp i två med inriktning mot lungor respektive hjärta-kärl. Dessa två kurser kan tillsammans med kursen ”DT-kranskärl” utgöra basen för en framtida subspecialisering i thoraxradiologi. Storhognakursen 2025 har fokus lungor. Kursen är en fördjupningskurs baserad på ESR European Training Curriculum Level III www.myesr.org/media/2840. Kursen hålls på svenska och vänder sig i första hand till färdiga specialister inom radiologi, klinisk fysiologi och nuklearmedicin men kan även vara av intresse för ST-läkare i slutet av sin utbildning samt kollegor inom andra specialiteter med intresse för imaging. Varje kursdag har ett ämnestema; Interstitiella lungsjukdomar, Infektioner, Intensivvård och Transplantation samt Onkologi. Undervisningen är interaktiv i större och mindre grupper.

Anmälan öppnar 31 maj kl 9.

Läs mer här: Storhognakurs 2025 folder 240528

3-7 februari 2025

Grundläggande neuroradiologi

Datum: 3-7 februari 2025 (vecka 6).
Plats: Digitalt, via Zoom.
Info: Den mycket uppskattade kursen Grundläggande neuroradiologi kommer nu att ges för sjätte gången. Precis som sist sker det digitalt via Zoom. Upplägget är anpassat för det digitala formatet och har mycket höga betyg i tidigare års utvärderingar. I år har ytterligare förbättringar genomförts baserat på dessa utvärderingar.
Kursen upptar hela veckan och inleds och avslutas med kunskapskontroll.
Kursen riktar sig främst till ST-läkare i radiologi under första halvan av ST, men passar även bra för mer erfarna ST-läkare samt för läkare i närliggande specialiteter såsom neurologi.
Du hittar mer info om kursen samt en del fritt tillgängligt självstudiematerial på Neuroradiologi.nu
26 februari – 2 mars 2025

ECR, Wien

Läs mer på hemsidan

21-23 maj 2025

Nordic congress 2025, Trondheim, Norge

21-23 Maj, Trondheim, Norge

 

www.ncr2025.no

 

9-12 september 2025

Röntgenveckan, Stockholm

25-28 september 2025

ESUR 2025, Stockholm

Symposium of the European Society of Urogenital Radiology ESUR

25-28 September 2025 in Stockholm

ESUR Symposia

Läs mer här: ESUR 2025 Stockholm 25-28 Sept 2025o

12-14 november 2025

Grundläggande bröstradiologi

12-14 november 2025: Grundläggande Bröstradiologi

 

Vår kurs skiljer sig från andra inom bröstradiologi genom att vi även går igenom MR och ger goda kunskaper inom tillämpning av AI. Det är valfritt att delta på distans eller fysiskt på plats på Ellery Beach House i Stockholm. Lärare är: Karin Dembrower (Capio S:t Göran), Fredrik Strand (Karolinska) och Edward Azavedo (Karolinska). Fredrik är metodansvarig för MR på Karolinska. Fredrik och Karin har publicerat flera forskningsartiklar inom AI och bröstradiologi. Intyg för ST erhålls efter godkänd kurs.

ANMÄLAN

 

Inga resultat hittades motsvarande din sökning.
Sara Wallby
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
 1. Trygghet på jobbet
 2. Unika försäkringar
 3. Lönestatistik för läkare