Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

ST-utbildning

Nedan kommer ett urval av länkar som är praktiska att känna till för samtliga ST-läkare. Denna lista är inte komplett och tycker du att du har en bra resurs som borde rekommenderas här är du välkommen att kontakta någon av kontaktpersonerna nedan.

Målbeskrivningar

Socialstyrelsens delmål för ST-läkare att uppfylla hittas lätt genom Google.  Sök “ST målbeskrivningar” följt av årtalen enligt vilken modell man gör sin ST, 2008, 2015 eller 2021.

Mer detaljerad målbeskrivning från ESR, som även vi ska följa hittas här

Kurser

SK-kurser är statligt finansierade kurser riktade mot ST-läkare, anmälan är gratis för deltagare och dennes hemklinik. Närmare information och anmälan finns  länkad.

Lipus är en sökportal för externt granskade och verifierade kurser för AT- och ST-läkare. Hemkliniken bör stå för anmälan och kringkostnader.

ESRs onlineportal är en europeisk portal med on demand-utbildningsmaterial.

eRAD är en privat aktör som tillhandahåller svenska on-demand-onlinekurser inom radiologi.

Fellowship

Via ESR finns också möjlighet att söka olika utbyten och fellowship på andra sjukhus i Europa, både som ST-läkare och som nybliven specialist.

Bra resurser

Radiopaedia är bra portal med detaljerad radiologisk information.  Det erbjuds även möjlighet att köpa tillgång till ett bibliotek med onlinekurser. Dessa är mycket informativa men genererar dock inte direkt intyg för svenska delmål.

Radiology assistant är en gratis hemsida men tillgång till bra översikter och referensmaterial.

Bonepits Normal for Age ger ett bildbibliotek av normala utseenden av flertal leder i olika åldersgrupper som stöd i bedömning av normalvarianter.

Ultrasound cases ger ett bildbibliotek över flertal fynd avbildade med ultraljud.

Imaios är en betaltjänst för hjälp med röntgenanatomi. Bra atlas med annoteringar i flera radiologiska modaliteter.

Imaging anatomy är ett danskt gratisalaternativ till länken ovan för annoterad radioanatomi.

Q&A in MRI ger överblick på MR-fysiken och vanliga artifakter och kan vara en resurs när man ska bekanta sig med MR-granskning.

Alexander Biskup
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare