Hoppa till innehåll

Med SRIR mot en strålande framtid

Sedan två år finns ett nationellt kvalitetsregister för interventionell radiologi (IR) i bruk i Sverige med det okrystade namnet Svenskt Register för Interventionell Radiologi (SRIR). Det är det första i sitt slag i Europa och lanserades under samma halvår som det enda andra heltäckande nationella IR-registret, amerikanska VIRTEX (skapat av Society of Interventional Radiologi and American College of Radiology).
Text: Charlotte Ebeling Barbier, Akademiska Sjukhuset, Uppsala
Seldingersällskapet

Historia

Innan SRIR lanserades hade en testversion funnits på universitetssjukhusen i ett år och dessförinnan hade ett långvarigt uppbyggnadsarbete pågått. I takt med den raska utvecklingen av IR har behovet av att få en överblick över allt vi utför blivit alltmer påtagligt, fr.a. för att möjliggöra uppföljning och forskning. Därför bildades en arbetsgrupp av interventionella radiologer från svenska universitetssjukhus som 2015 påbörjade arbetet med att skapa SRIR under ledning av professor Rickard Nyman som blev SRIRs första registerhållare. Uppmuntrade av det välfungerande Svenskt Register för Portal Hypertension (SPHTR) som funnits i Uppsala sedan 2012 och nationellt sedan 2017 designade vi registret i samarbete med systemutvecklare Mats Nordström som har lång erfarenhet av att bygga kvalitetsregister.

Förutom design och uppbyggnad krävdes en hel del arbete med juridik och regelverk. Det blev otaliga möten, beslut och diskussioner med sjukvårdsnämnder, regionsjurister, Regionala cancercentrum i samverkan och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). När sedan GDPR trädde i kraft fick besluten rivas upp och diskussionerna tas om igen. Tack vare enträget arbete av fr.a. Rickard Nyman kom allt detta slutligen i hamn och SRIR kunde lanseras. Uppbyggnaden och utvecklingsarbetet finansierades delvis av bidrag från SFMR och resterande del av medlemsavgifterna från SPHTR. Sedan lanseringen har SPHTR uppgått i SRIR som finansieras enbart av medlemsavgifterna från varje ansluten klinik. För framtida finansiering från SKR krävs att vi når en hög täckningsgrad. 

Organisation och regler

SRIR leds av en styrgrupp som utses av Seldigersällskapets styrelse. Information finns på hemsidan (Hem - SRIR och SRL (uu.se)) där man också lätt kan fylla i en anmälan för att få en inloggning. Inloggning sker med tvåstegsautentisering antigen med sms-kod eller SITHS-kort och data är skyddade enligt gällande sekretess så att användarna bara har tillgång till data från det egna sjukhuset. Övergripande information från hela landet presenteras i årsrapporterna som man når via hemsidan.

Hur funkar det?

När du fått din inloggning (se ovan) är det bara att öppna hemsidan på din arbetsstation. Om du inte kommer ihåg adressen så googla på SRIR så är det den första adressen som kommer upp (bild 1). Logga in och fyll i registret. Det finns en kortfattad lathund under fliken ”Manualer” på hemsidan som kan vara bra att titta på för den som är ny användare. Som omedelbar belöning får du ett strukturerat utlåtande som du kan markera, kopiera och klistra in som svar i ditt RIS för att bespara dig dikteringsarbete. Tycker du att utlåtandet är för telegramartat så kan du förstås redigera och lägga till som du vill i RISet (bild 2). Det finns också ett testsystem som du når via hemsidan. Det ser ut och fungerar precis som det verkliga registret så där kan du bekanta dig med det i lugn och ro. Under Röntgenveckan 12-15 september 2023 kommer det dessutom att finnas möjlighet att testa SRIR, ställa frågor och få tips av vana användare.

Bild 1: Hemsidan
Bild 2: Registrering och strukturerat utlåtande

För att förenkla registreringen kan du skapa och spara egna mallar eller använda dig av någon annans färdiga mallar genom att klicka på knappen ”Använd en mall” (bild 3).

Bild 3: Mallar

SRIR är kopplat till Svenskt Register för Levercirros (SRL) som nås via rullgardinsmenyn under rubriken ”Inklusion” och fylls i av gastroenterologer. Från samma rullgardinsmeny når man modulen ”Prostataembolisering” där kliniska data fylls i av urologer.

Varför behövs SRIR?

Alltsedan röntgenläkaren Sven-Ivar Seldinger fick sin ”svåra attack av sunt förnuft” och 1953 publicerade den teknik som sedan dess bär hans namn, har en enorm utveckling skett inom IR som raskt gått från att enbart vara diagnostisk till att även bli terapeutisk, såväl palliativ som kurativ. Tekniken har ersatt så många öppna kirurgiska ingrepp att flera kliniska specialiteter har tagit den till sig för att kunna bibehålla sin verksamhet. Och för att bibehålla den radiologiska innovationsanda som lett till dessa strålande framgångar behöver vi värna om den interventionella radiologins fortsatta existens. 

Därför måste vi visa hur många radiologiska ingrepp som görs i landet så att det blir tydligt för beslutsfattare hur viktig radiologisk verksamhet är för att vården ska fungera. Genom att samla alla radiologiska ingrepp i SRIR skapar vi också möjlighet att lära av varandra och att upptäcka regionala skillnader så att vi kan säkerställa nationellt jämlik vård av god kvalitet. Man behöver inte identifiera sig som interventionist för att använda SRIR - oavsett vilka ingrepp du som radiolog utför så behöver det synas.

Möjligheter

Ett dilemma när det gäller radiologiska ingrepp är att det är svårt att följa upp patienterna eftersom vår specialitet inte är organiserad så att patienterna kommer tillbaka till oss på mottagningsbesök. Det gör det svårt att utvärdera effekten av det vi gör vilket sannolikt är hämmande för utvecklingen. Genom att samla alla ingrepp i SRIR har vi redan nu möjlighet att koppla våra data till andra register som innehåller kliniska data. Det är också lätt att bygga på moduler för klinisk information och uppföljning i SRIR, såsom det redan finns för levercirros och prostataembolisering. Sen måste det förstås finnas någon som är beredd att fylla i dessa moduler.

Med SRIR som bas kan även register för diagnostisk radiologi byggas, vilket kan komma att efterfrågas i framtiden.

SRIR skapar också unika möjligheter till forskning – något som det behövs mer av inom IR. Eftersom så stor del av våra IR-behandlingar är individanpassade är det erkänt svårt att få ihop tillräckligt stora och homogena forskningskohorter för att kunna dra några slutsatser. I ett litet land som Sverige blir detta ännu svårare. Genom att samla data om allt som görs i landet i SRIR ökar chanserna betydligt och tillsammans kan vi göra många intressanta multicenterstudier. Det underlättar också för alla som är intresserade av forskning inom området, oavsett om man anställd på universitetsklinik eller länsdelssjukhus. Forskning kommer inte bara patienterna till nytta utan är även viktigt för radiologin. Vi ser till exempel hur omfattande registerforskning från SWEDEHEART och Swedvasc skapat uppmärksamhet och tyngd åt sina specialiteter. 

Kom i gång

Hos oss alla finns det ett litet – eller stort – motstånd mot att behöva lägga ytterligare en administrativ sten på bördan och första registreringen kan kännas krånglig och ta tid. Man kanske undrar om det inte i dessa tider går att överföra data automatiskt från RISet eller journalen. Tyvärr ligger det långt in i framtiden, hur mycket man än tror på AI. Så i väntan på det fyller vi i registret manuellt. Efter några registreringar kommer man lätt upp i hastighet och med hjälp av mallar går det ännu fortare. Den lilla extra ansträngning detta innebär vägs upp av flera tunga fördelar, både kortsiktiga och långsiktiga.

Vad kan jag göra för SRIR?

Registrera dina ingrepp.

Vad kan SRIR göra för mig?

SRIR ger dig automatiskt en loggbok över alla ingrepp du utfört. Den kan vara användbar för ST-läkare för att säkerställa en god utbildning och för specialister för att ansöka om att bli certifierad interventionell radiolog, för att bedöma det egna behovet av fortbildning eller som underlag i löneförhandling. 

SRIR ger dig automatiskt ett strukturerat utlåtande att använda som svar. 

SRIR gör det lätt att utvärdera nya metoder eller produkter som införs.

SRIR ger möjlighet till uppföljning och forskning som du kan utföra själv, tillsammans med andra eller överlåta på andra.

SRIR ger dig trygghet och yrkesstolthet genom att stärka den radiologiska specialiteten lokalt, regionalt och nationellt.

Så om du inte redan har gjort det – börja idag: gå till hemsidan, klicka på ”Anslutning”, fyll i formuläret och få en inloggning. Sen är det bara att registrera!

Mer från Imago Medica

Kloka kliniska val

Kloka kliniska val tog Sverige med storm under 2023. Framgången har fortsatt under 2024, då nyheten kom strax före sommaren att Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att fasa ut lågvärdevård. Arbetet leds i Sverige av svenska Läkaresällskapet (SLS), och …

Certifiera dig inom uroradiologi!

Svensk Urogentialradiologisk Förening Som vi tidigare annonserat är det nu möjligt att certifiera sig inom fördjupningsområdet urogenital radiologi. Först ut att bli certifierad urogenital radiolog är Henrik Leonhardt, grattis Henrik! SURF erbjuder nu ersättning för ansökningsavgiften på 2000kr till de första tio godkända …

AI-konferens i London

Information från SFMR:s styrelse We’re delighted to be a conference partner for the new Global AI Conference hosted by the Royal College of Radiologists in partnership with the NHS. Taking place on 3-4 February 2025 at the QEII Centre, London and online, the conference …

Sammandrag från SLS Fullmäktigemöte 2024 

Information från SFMR:s styrelse SFMR är en del av Svenska Läkaresällskapet (SLS), och årets SLS fullmäktigemöte hölls i Läkaresällskapets lokaler i Stockholm. Nedanstående är ett kort sammandrag från fullmäktigemötet.

ECR 2024

Information från SFMR:s styrelse European Congress of Radiology, ECR, 2024 är en av världens största radiologikongresser. Styrelseledamot i SFMR Johan Henriksson var på plats och ger oss en spaning över trender inom radiologi.

Nominera till hedermedlem i SFMR

Information från SFMR:s styrelse Enligt våra stadgar så kan årsmötet på styrelsens förslag till hedersmedlem i föreningen utse en svensk eller utländsk person vars insatser varit av utomordentlig betydelse för utvecklingen inom medicinsk radiologi eller bild- och funktionsmedicin. Har du förslag på någon vi borde uppmärksamma? Då …

Enkät Ungt Forum

Ungt Forum Ungt Forum, ST-läkarutskottet inom SFMR, har under 2022 gått ut med en enkät till sina medlemmar om deras uppfattning av deras ST-utbildningar. Med ca 90 svar med god geografisk spridning över Sverige och med varierande längd av genomgången ST. Nedan …

Radiologivägledda interventioner av muskuloskeletala förändringar 

Muskuloskeletalradiologi I samarbete med Svensk Förening för Ortopedi har Imago Medica nöjet att presentera utvalda artiklar ur Ortopediskt Magasins temanummer om radiologi, ett temanummer som gemensamt författats av radiologer och ortopeder. Under en veckas tid kommer fyra artiklar om msk-radiologi presenteras: …