Rapport från Scandinavian Sarcoma Group Working meeting, Malmö, 4-5 december 2023
Text:
Mats Geijer
Muskuloskeletalradiologi
SFMSR
Skandinaviska Sarkomgruppen SSG hade arbetsmöte i Malmö 4-5 december 2023. Gruppen är en sammanslutning av sarkomintresserade radiologer, patologer, ortopeder, onkologer, sjuksköterskor m.fl. och utgör ett forum för utbyte av kunskaper, framtagande av riktlinjer för behandling och diagnostik, registerhållning och vetenskapliga studier.
I imaginggruppen deltog i år representanter från Lund, Stockholm och Göteborg i Sverige och från Rikshospitalet i Köpenhamn och Århus i Danmark. Under mötet diskuterades imaginggruppens fortsatta arbete, riktlinjerna för diagnostik av mjukdelssarkom gicks igenom och uppdaterades, intressanta fall diskuterades, och rollen för nuklearmedicinsk diagnostik med FAPI diskuterades. FAPI står för fibroblast acivator protein inhibitor. Den kan märkas både med 68Ga och 18F. Den kan utgöra ett steg på vägen mot riktad nukleidterapi av maligna tumörer och studier har visat att terapi med 90Y-FAPI-46 kan vara möjlig.
SSG Imaginggrupp vid arbetsmötet i Malmö 2023-12-05. Från vänster Arne Lücke (Århus), Seppo Koskinen (Stockholm), Eva Narvestad (Köpenhamn), Maja Sloth (Lund), Mats Geijer (Göteborg), Ingvar Kristiansson (Lund), Kim Francis Andersen (Köpenhamn). Saknas: Subhash Srivastava (Stockholm)
Riktlinjerna för MR-diagnostik av mjukdelssarkom uppdaterades, som sagt. Det innebär att nuvarande riktlinjer från 2012 står fast, där en cor STIR-sekvens med stort FOV, axial T1-viktad sekvens och axial T2-viktad sekvens kvarstår som obligata sekvenser vid utredning av misstänkt sarkom vilka kan och bör kompletteras efter behov. Uppdaterade riktlinjer med kompletterande text kommer att publiceras så småningom på SSG hemsida (https://www.ssg-org.net/). Nuvarande riktlinjer går att hitta på http://www.ssg-org.net/wp-content/uploads/2011/05/Guidelines-for-basic-MRI-examination-of-suspected-bone-and-soft-tissue-tumors.pdf.
Framgent kommer imaginggruppen att ha kvartalsvisa möten för att förbättra kontakten mellan radiologer i Skandinavien och Norden, där mötet i december kommer att vara fysiskt i samband med SSG Working Group meeting, och de övriga på Teams.
För den intresserade går det utmärkt att anmäla sig som medlem (ingen kostnad) via SSG hemsida.
Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …
AI
Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …
Muskuloskeletalradiologi
Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …
Övrigt
Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …
Pediatrisk radiologi
Som ett av de första sjukhusen i världen installerades i september 2021 en fotonräknande datortomograf (Photon Counting CT, PCCT) på Skånes universitetssjukhus i Lund. Detta är den första fotonräknande datortomografen på marknaden, utvecklad av Siemens Healthineers.