Hoppa till innehåll

Läkarförbundets Medlemsrådgivning och Medlemsservice har förändrade öppettider under sommaren. Telefontid måndag–torsdag 9.00–16.00 och fredag 9.00–13.00. Du kan alltid själv söka svar på dina frågor under Råd och stöd. Midsommarafton har vi stängt.

Referat från  NATIONELLA KONTRASTMEDELSKURSEN FÖR RÖNTGENSJUKSKÖTERSKOR OCH RÖNTGENLÄKARE  

Hotell Ekoxen Linköping 31 januari till 2 februari 2024
Text: Peter Leander
Kontrastmedel
Kursintyg

Användningen av olika kontrastmedel inom radiologin ökar och kunskap om hur och när kontrastmedel ska användas och optimeras samt nya kontrastmedel diskuteras dagligen av läkare och röntgensjuksköterskor på våra avdelningar. Kontrastmedelsgruppen under SURF (Svensk urogenitalradiologisk förening) och SFMR består av 17 läkare och sjuksköterskor från hela landet. Gruppen har varje år på röntgenveckan två symposier där man belyser några aktuella ämnen och presenterar uppdaterade versioner av rekommendationer.  Kontrastmedelsgruppens rekommendationer har under lång tid varit en av de mest besökta sidorna på SFMRs hemsida. Under åren 2008 - 2010 hölls kontrastmedelskurser vid några tillfällen. Därefter har det hållits enstaka kurser av kontrastmedelsföretag och några lokala kurser av regioner. Det är viktigt att information och kunskap om olika aspekter på kontrastmedlen sprids och därför har gruppen återupptagit den nationella kontrastmedelskursen.

Sedan hösten 2022 har hela kontrastmedelsgruppen varit involverad med att planera ett bra program. Några som har varit mer aktiva i planeringen har varit Maria Lindblom, Titti Owman, Johan Kihlberg och Per Liss. 

Kursen hölls onsdag till fredag 30 januari - 2 februari 2024 på Hotell Ekoxen i Linköping och konferensarrangören Commee hjälpte till med det praktiska. Kursen vände sig till både röntgensjuksköterskor och röntgenläkare. Det fanns 40 platser som fördelades lika mellan de två yrkesgrupperna. En enkät som skickades ut till deltagarna i förväg visade på stor spridning i erfarenhet, men cirka 60% av deltagarna hade mer än 10 års erfarenhet av radiologi.

Då den ekonomiska situationen i våra regioner är svår fanns det initialt en farhåga att inte få kursen fulltecknad. Inget kunde vara mer fel och snabbt fylldes de 40 platserna och det finns en kölista kvar efter kursen.

Kursdeltagarna
Ulf Nyman under föreläsning

Kursen hölls som föreläsningar och på båda eftermiddagarna delades kursen i fyra grupper som roterade runt på hotellet till fyra seminarier, totalt 8 seminarier. På det sättet kunde deltagarna, blandat läkare och röntgensjuksköterskor, mer aktivt delta och dela med sig av sina egna erfarenheter.

Lärarna under kursen. Mikael Hellström, saknas på bilden.

Det finns alltid stort intresse att diskutera kontrastmedel vid datortomografi men kursen innehöll aspekter på kontrastmedel inom alla områden som MRT, konventionell röntgen, ultraljud, överkänslighetsreaktioner, praktisk hantering av kontrastmedel, infarter i kroppen, fördel med lägre kV, metformin, graviditet, amning, myastenia gravis, feokromocytom, kontrastmedelsencefalopati, tyreoidea, orala kontrastmedel inklusive vid genomlysning, DT-colon (CTC) m.m.

Hur gick det nu att återuppta kursverksamheten? Allt praktiskt fungerade så nära perfekt man kan önska sig. Det var hela tiden god stämning med mycket utbyte av erfarenheter från deltagarna. Det var också mycket positivt med en kurs blandad för både röntgensjuksköterskor och röntgenläkare. Kurskritiken visar också att kursen är uppskattad och behövs.

Efter kursen och kursutvärdering fick deltagarna kursintyg och vid behov fick ST-läkare intyg att ha för sin utbildning.

Vi planerar att hålla kursen om ett år igen och vi skall då försöka fånga upp de kollegor vi har på kölistan men så klart har vi platser för fler. Preliminärt blir det även nästa år vecka 5, 29 - 31 januari 2025. Vi ber att få återkomma med besked och om vi behåller Linköping som kursort.

Kontrastmedelsgruppen har sedan många år rekommendationer på hemsidan som nu har flyttat till Läkarförbundet med adressen slf.se/sfmr och klicka sedan på rekommendationer och riktlinjer. Rekommendationerna uppdateras hela tiden och nu finns det flera saker som kontrastmedelsgruppen arbetar med för att hålla dokumenten aktuella. Finns frågor eller synpunkter på kontrastmedelgruppens arbete eller rekommendationer är alla välkomna att maila in dessa till någon av medlemmarna i gruppen. 

Peter Leander
Gruppledare

Efter kursen kände sig 1/3 helt alienerade, röd pil, 1/3 fick så mycket information så det kändes som huvudet delades i två, gul pil och 1/3 bestämde sig för att vid hemkomsten kriga för bättre KM-rutiner på hemmakliniken, grön pil. Hotellet kunde dock välkomna alla och envar och toaletterna gör ingen skillnad på oss så länge vi tvättar händerna.
Mer från Imago Medica

En ST-rapport från Nordisk kongress

Kongresser Nordisk kongress i radiologi, NCR, hölls denna gång i Trondheim, Norge. Likt den nationella falltävlingen på Röntgenveckan finns en nordisk motsvarighet på NCR, vilket i år blev min biljett till att få möjlighet att besöka kongressen. En varm rekommendation till …

ECR 2026

Kongresser The ECR 2026 poster is a celebration of the congress theme ‘Rays of Knowledge’.

Ordförande har ordet

Information från SFMR:s styrelse ” Var är alla svenskarna?” Rapport från resemånaden maj.

Nyheter från Svensk Förening för Nuklearmedicin (SFNM)

Nuklearmedicin När jag skriver detta sitter jag på tåget hem från Nuklearmedicinskt Vårmöte, som denna gång hölls i Jönköping 21-23 maj. Under 3 dagar har nuklearmedicinskt intresserade från hela Sverige samlats och tagit del av intressanta föreläsningar, minglat och inspirerats.

Bokstavsdiagnos? I huvudet på en ordförande…

Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …

Artificiell intelligens inom bröstradiologi 

AI Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …

Flera uroradiologiska vårdprogram på remissrunda

Svensk Urogentialradiologisk Förening De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …

MR knä - granskning och rapportering

Muskuloskeletalradiologi Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …