Stipendium från Teleconsult tilldelas Mårten Sandstedt.
Titel: Thymus tillbakabildande vid DT thorax: kopplingar till kranskärlssjukdom, kardiovaskulär prognos och immunologisk obalans.
Bakgrund: Kranskärlssjukdom är världens vanligaste dödsorsak, särskilt hos äldre. Med ålder sker också tillbakabildande av thymus, ett organ i främre bröstkorgen med immunologisk funktion. Thymus har länge haft en förhållandevis undanskymd plats inom medicinsk bilddiagnostik, men med DT är det möjligt att bedöma grad av thymus tillbakabildande.
Våra preliminära data visar hittills okända samband mellan tillbakabildande av thymus, kranskärlssjukdom och immunologisk obalans.
Syfte: Undersöka prevalensen av thymus tillbakabildande vid DT thorax och studera kopplingar till preklinisk kranskärlssjukdom (DT kranskärl), framtida kardiovaskulära händelser, kronisk inflammation, epikardiell fettvävnad samt kliniska data och livsstilsfaktorer.
Metod: Thymus tillbakabildande vid DT thorax ska analyseras på ca 5000 SCAPIS -studiedeltagare och ca 2500 SCAPIS II -studiedeltagare. Projektet inkluderar fyra delstudier: 1. Data kommer inhämtas från SCAPIS-kohorten om preklinisk kranskärlssjukdom (DT kranskärl), demografiska, livsstils- och kliniska faktorer. Därefter ska samband med thymus tillbakabildande analyseras. 2. Data om thymus tillbakabildande från SCAPIS-kohorten ska samköras med nationella register för analys avseende samband med kardiovaskulära händelser. 3. En SCAPIS subkohort (n=92) kommer användas för att undersöka samband mellan thymus tillbakabildande och epikardiell fettvävnad. 4. Data från SCAPIS II-kohorten om preklinisk kranskärlssjukdom (DT kranskärl), demografiska, livsstils- och kliniska faktorer kommer att användas för att analysera samband med thymus tillbakabildande. Progress i kranskärlssjukdom kommer också korreleras till tymus tillbakabildande.
Betydelse: Om thymus vid DT thorax kan utgöra en ny biomarkör med ett prognostiskt värde kan detta medföra möjligheter att utveckla nya behandlingar för såväl kranskärlssjukdom som andra sjukdomar.
Pediatrisk radiologi
Ett av föreningens huvudmål är att jobba för en god och jämlik vård/diagnostik för barn i hela landet. De flesta radiologiska undersökningar av barn utförs på andra sjukhus än landets barnsjukhus och bedöms av allmänradiologer. Genom årliga kurser för ST-läkare …
Information från SFMR:s styrelse
Till alla oss som jobbar inom röntgenvärlden: grattis på internationella röntgendagen, och tack för det viktiga jobb du gör!
Pediatrisk radiologi
Under Röntgenveckan i Uppsala genomfördes sedvanlig fallpresentationstävling i Barnröntgenföreningens (SFPR) regi till minne av Bosse Jacobsson.
Uroradiologi
OMSKRIVET PRESSMEDDELANDE FRÅN HELSINGBORGS LASARETT Helsingborgs lasarett kommer som första sjukhus i landet att testa en ny digital lösning för utredningen vid misstanke om prostatacancer. Det ska leda till bättre diagnostik, färre vårdskador och bättre behandling för patienterna.
PRESSMEDDELANDE FRÅN SUS Säkrare diagnoser och mindre risker för patienterna tack vare lägre stråldos. Det är resultatet av en ny maskin för skiktröntgen som togs i bruk på Skånes universitetssjukhus för två år sedan. Sedan dess har över 1500 röntgenundersökningar …
Historik
Det är i år 100 år sedan Wilhelm Conrad Röntgen dog. Hans epokgörande upptäckt är med oss varje arbetsdag, och det är omöjligt att tänka sig den medicinska verksamheten utan den.
Röntgenveckan
2024 är Röntgenveckan tillbaka i Örebro där allt en gång började. Vi i projektgruppen ser fram emot att än en gång får hålla en ”riktig” Röntgenvecka. 2020 fick vi snopet ställa in på grund av pandemin. Veckan 2021 blev digital …
Information från SFMR:s styrelse
Vid mötets start serverades lite bubbel och tilltugg, och därefter blev det prisutdelning till alla duktiga stipendiater.