Stipendium från Teleconsult tilldelas Mårten Sandstedt.
Titel: Thymus tillbakabildande vid DT thorax: kopplingar till kranskärlssjukdom, kardiovaskulär prognos och immunologisk obalans.
Bakgrund: Kranskärlssjukdom är världens vanligaste dödsorsak, särskilt hos äldre. Med ålder sker också tillbakabildande av thymus, ett organ i främre bröstkorgen med immunologisk funktion. Thymus har länge haft en förhållandevis undanskymd plats inom medicinsk bilddiagnostik, men med DT är det möjligt att bedöma grad av thymus tillbakabildande.
Våra preliminära data visar hittills okända samband mellan tillbakabildande av thymus, kranskärlssjukdom och immunologisk obalans.
Syfte: Undersöka prevalensen av thymus tillbakabildande vid DT thorax och studera kopplingar till preklinisk kranskärlssjukdom (DT kranskärl), framtida kardiovaskulära händelser, kronisk inflammation, epikardiell fettvävnad samt kliniska data och livsstilsfaktorer.
Metod: Thymus tillbakabildande vid DT thorax ska analyseras på ca 5000 SCAPIS -studiedeltagare och ca 2500 SCAPIS II -studiedeltagare. Projektet inkluderar fyra delstudier: 1. Data kommer inhämtas från SCAPIS-kohorten om preklinisk kranskärlssjukdom (DT kranskärl), demografiska, livsstils- och kliniska faktorer. Därefter ska samband med thymus tillbakabildande analyseras. 2. Data om thymus tillbakabildande från SCAPIS-kohorten ska samköras med nationella register för analys avseende samband med kardiovaskulära händelser. 3. En SCAPIS subkohort (n=92) kommer användas för att undersöka samband mellan thymus tillbakabildande och epikardiell fettvävnad. 4. Data från SCAPIS II-kohorten om preklinisk kranskärlssjukdom (DT kranskärl), demografiska, livsstils- och kliniska faktorer kommer att användas för att analysera samband med thymus tillbakabildande. Progress i kranskärlssjukdom kommer också korreleras till tymus tillbakabildande.
Betydelse: Om thymus vid DT thorax kan utgöra en ny biomarkör med ett prognostiskt värde kan detta medföra möjligheter att utveckla nya behandlingar för såväl kranskärlssjukdom som andra sjukdomar.
Pediatrisk radiologi
2024 har styrelsen ägnat delar av vårt årliga arbetsmöte i april och ett extra arbetsmöte i samband med röntgenveckan i Örebro åt Kloka kliniska val. Vi har gått igenom det som finns på ämnet ”Choosing wisely” internationellt inom barnradiologin och …
Kvalitetsutskottet
Som medicinsk chef på TMC så ser jag många av de fel och misstag som våra radiologer gör. Vi har runt 25 allvarliga avvikelser om året där vi varit inblandade i ett vårdförlopp som lett till allvarlig vårdskada eller död. …
Johan Henriksson är styrelseledamot i SFMR och ordförande för SFMRs informatikutskott. Här skriver han ett inlägg om hur vi bäst integrerar diagnostik, med näsan över vår vanliga radiologiska silo.
Röntgenveckan
2025 välkomnar vi alla radiologiskt intresserade kollegor inom alla yrkeskategorier till Stockholm för en stimulerande vecka fylld av kunskapsutbyte, inspiration, diskussioner, nätverkande och omvärldsspaning.
Neuroradiologi
SFNRs styrelse har under året fokuserat på arbetet med att ta fram rekommendationer kring MR-protokoll för olika indikationer, samt svarsmallar för olika diagnoser. Det här är ’work in progress’ och vi uppdaterar hemsidan efterhand med nya protokoll och svarsmallar. Näst …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
Tack vare stipendium från Svensk UrogenitalRadiologisk Förening, SURF, fick jag möjlighet att delta i Europeiska sällskapet för urogenital radiologis årliga konferens, ESUR. ESUR ordnades för trettionde gången, detta år i Lissabon.