Ett av föreningens huvudmål är att jobba för en god och jämlik vård/diagnostik för barn i hela landet. De flesta radiologiska undersökningar av barn utförs på andra sjukhus än landets barnsjukhus och bedöms av allmänradiologer. Genom årliga kurser för ST-läkare alternerande mellan Stockholm och Göteborg försöker vi förmedla det viktigaste inom barnradiologin. En återkommande kortkurs i samband med röntgenveckan har länge också varit ett uppskattat inslag. Nytt för årets röntgenvecka var en Level III-kurs/bakjoursskola där barnradiologer från Stockholm föreläste om barntrauma.
I många år anordnade föreningen den s.k. Stockholmskursen, en tredagarskurs i första hand riktad till specialister, men som också lockade en hel del ST-läkare. De senaste åren har vi i styrelsen arbetat med en förnyelse av kursen som resulterat i ”Barnradiologidagar”. De första i sitt slag hölls på Sigtunastiftelsen våren 2022 och nu i november så är det dags igen! Tanken är att samla landets barnradiologer och alla de eldsjälar som tar ett extra ansvar för barnundersökningar på små och medelstora sjukhus i Sverige. Detta för att lära av varandra och tillsammans höja den barnradiologiska kompetensen i landet. Att ses i internatform med mycket utrymme för interaktion och kunskapsutbyte tror vi är ett vinnande koncept. Årets tema är ”Knölar – hur gör vi?” med lärorika fall dels från barnradiologer från Umeå, Lund/Malmö, Göteborg samt Stockholm och dels från deltagarna själva. Vi kommer att vara 32 barnradiologiintresserade kollegor plus Anders Castor som är barnonkolog i Lund. Han är inbjuden för att bidra med klinisk klokskap och han kommer även att prata om etik. Nytt för i år är att respektive universitetssjukhus ska presentera nyheter från respektive ställe. Det kan röra sig om förbättringsarbeten, nya rutiner/protokoll, forskningsarbeten etc. för att vi som på ett eller annat sätt jobbar med barn ska veta vad som är på gång och samtidigt lära av varandra.
Förutom barnradiologidagarna har styrelsen de senaste åren jobbat hårt för en certifiering genom Svenska Läkaresällskapet som äntligen har förverkligats. De första certifierade barnradiologerna uppmärksammades på röntgenveckan i Uppsala.
Vid Röntgenveckan i Uppsala certifierades de första barnradiologerna av Svenska Läkaresällskapet (SLS). Hans Hjelmqvist från SLS delade ut certifikat till Jacob Strömgren, Stockholm och Simon Götestrand, Lund.
På hemsidan Subspecialisering - Svensk Förening för Medicinsk Radiologi (slf.se) kan man läsa hur processen går till. Barndiagnostiken står för c:a 10 % av den totala undersökningsvolymen på sjukhus med neonatalverksamhet som exempelvis Jönköping, Skövde och Halmstad. Vår framtidsvision är att det ska finnas åtminstone en certifierad barnradiolog på alla de sjukhus som bedriver diagnostik av barn!
Under styrelsens arbetsdagar i april (se bilder) tackade vi av Peter Hochbergs från Lund som varit föreningens ordförande i hela 25 år! Tack för din ovärderliga insats och inspiration, Peter!
Styrelsen samlad för arbetsdagar i april 2023.
Avtackning av Peter Hochbergs i samband med styrelsens arbetsdagar i april 2023. Åsa Wiksell ordf och Peter Hochbergs avgående ordf.
Åsa Wiksell
Ordförande Svensk Förening för Pediatrisk Radiologi
Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …
AI
Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …
Svensk Urogentialradiologisk Förening
De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …
Muskuloskeletalradiologi
Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …
Övrigt
Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …
Pediatrisk radiologi
Som ett av de första sjukhusen i världen installerades i september 2021 en fotonräknande datortomograf (Photon Counting CT, PCCT) på Skånes universitetssjukhus i Lund. Detta är den första fotonräknande datortomografen på marknaden, utvecklad av Siemens Healthineers.