Hoppa till innehåll
Nyheter
Glädjande besked om ny vårdgarantiutredning

Glädjande besked om ny vårdgarantiutredning

– Det är med stor glädje Sjukhusläkarna idag har tagit del av de nya direktiven för utredningen ”Ny och stärkt vårdgaranti – för en tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård”, säger Elin Karlsson ordförande för Sjukhusläkarna.
Nyhet

Idag presenterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg direktiv till en ny utredning med mål om en ny vårdgaranti med kortare tidsgränser och utgå från patientens behov samt säkerställa kontinuitet med fast läkare inom specialistvården, det vi brukar kalla PAL – patientansvarig läkare.

– Det är uppenbart att vi behöver förändringar, en ökad nationell styrning och en förbättrad samordning. Vi behöver få möjlighet att leverera bästa möjliga sjukvård – det skapar arbetsglädje, säger Elin Karlsson.

Redan innan pandemin fanns enorma köer till vård, en ständigt svår vårdplatsbrist samt en ojämlik vård över landet. Regionerna saknade strategier att hjälpa varandra över regiongränserna. Detta är förväntat. Regionledningarna ska skydda sina medborgare och är valda för att skapa så bra sjukvård som möjligt för alla inom den egna regionen. Dessutom varierar folkmängd och skatteunderlag stort och behoven överstiger vida resurserna och då blir det inte jämlikt utan stor variation mellan enskilda regioner. Den lagstadgade vårdgarantin som ska säkerställa tillgång till jämlik hälso- och sjukvård baserat på behov följs inte. Så trots att vårdgarantin är lagstadgad bryter regionerna mot lagen dagligen utan några som helst konsekvenser för de styrande – patienterna och professionen har fått betala priset.

Läs mer här


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Glädjande besked om ny vårdgarantiutredning