Hoppa till innehåll
Nyheter
Svensk förening för habiliteringsmedicins syn på problem med bedömning av aktivitetsersättning.

Oklar bedömning av rätten till aktivitetsersättning

Senaste åren har det blivit allt svårare att förutsäga försäkringskassans bedömning av intyg och ansökan om aktivitetsersättning.

Nyhet

Under januari 2021 har slohm engagerat sig i debatten kring rapporten om variationen inom bedömningen av aktivitetsersättning. Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) Rapport 2020:9 kom under 2020 och bekräftade våra medlemmars upplevelse.

Försäkringskassans bedömningar är en viktig fråga som berör våra medlemmar och alla personer vi möter med funktionshinder. Bedömningen av arbetsförmåga och rätten till aktivitetsersättning är en grund för trygghet i livet.

Föreningens styrelse författade brev till socialförsäkringsminister Shekarabi. I februari fick svar att i regleringsbrevet för 2021 gällande arbetsförmedling och försäkringskassan kommer personer med aktivitetsersättning att prioriteras och att även socialdepartementet uppmärksammat problematiken. Utredningar har startats och skall bli klara innan sommaren 2021.

Vi som arbetar mot personer med funktionsnedsättningar gör bedömningar kring arbetsförmåga frekvent och skriver intyg för aktivitetsersättning till försäkringskassan. Senaste åren har det blivit allt svårare att förutsäga försäkringskassans bedömning av intyg och ansökan om aktivitetsersättning. Flera medlemmar har uttryckt sin förtvivlan i vårt nätverk och vid våra möten. Därför togs kontakt med socialförsäkringsdepartementet i januari 2021. Svaret fick vi i februari 2021. Finns att läsa här nedan.


Fler nyheter


Disputation om Cerebral Pares

Vår medlem Ulrica Jonsson disputerar 15 mars om vuxna med Cerebral Pares. Följ länken till abstract. Finns möjlighet att delta via zoom.


Krönika av föreningens ordförande

Läs gärna senaste numret Läkartidningen, där finns en krönika av SLOHMs ordförande Malin Nystrand »Äntligen … en ’riktig’ sjukdom.« En betraktelse över svårigheterna att få det stöd man behöver som människa med funktionsnedsättning.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
Hem Nyheter
Svensk förening för habiliteringsmedicins syn på problem med bedömning av aktivitetsersättning.