info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Audiologi är läran om hörsel. Hörsel är en medveten förnimmelse av ljud i omgivningen. Hörseln är viktig för vår muntliga kommunikation. Den är även viktig för att upptäcka faror i omgivningen, till exempel trafikljud och varningsljud. Hörseln är ett finstämt sinne och hörselorganet har en komplicerad uppbyggnad på flera nivåer, från ytterörats vindlingar i brosket genom mellanörats hörselben, innerörats olika strukturer som möjliggör att de mekaniska ljudvågorna överförs till nervsignaler och överförs till hjärnstammen. I hjärnstammen bearbetas hörselsignalerna och fortleds sedan upp till vårt hörselcentrum och når vårt medvetande. Örat är inte en enkel mikrofon som fångar upp ljudsignaler och skickar till hjärnan, utan signalerna bearbetas och sållas och regleras i ett intrikat system innan de når vårt medvetande.

Vad gör en audiolog?

En specialist i hörsel- och balansrubbningar kallas audiolog och utreder sjukdomar som lett till hörselnedsättning och yrsel- och balansproblem. Specialisten föreslår behandling och rehabilitering utefter de behov som patienten har. Här måste man samarbeta med många andra yrkeskategorier såsom audionom, hörselpedagog, kurator, forskare, sjukgymnast, psykolog och i många fall även andra läkarspecialister.

En specialist i hörsel- och balansrubbningar är en öron-, näs- och halsläkare som genomgått ytterligare en specialistutbildning. Även öron- näs- och halsläkare utreder och behandlar hörsel- och balanssjukdomar beroende på vilken inriktning man har i sin specialitet. Audiologen har en fördjupad kunskap inom utredning och rehabilitering av dessa sjukdomar.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.