fbpx
Hoppa till innehåll
Nyheter
Sveriges läkarförbund student välkomnar obligatorisk brottsregisterkontroll inför läkarstudier

Sveriges läkarförbund student välkomnar obligatorisk brottsregisterkontroll inför läkarstudier

I en intervju med Läkartidningen pratar Sveriges läkarförbund Students ordförande Niki Shams om antagningen till läkarprogrammet, och varför Sveriges läkarförbund Student ställer sig positiva till Ulrika Söderqvists förslag om obligatorisk kontroll av brottsregistret inför läkarstudier.
Nyhet

På uppdrag av regeringen har utredaren Ulrika Söderqvist tagit fram förslag för att avskilja studenter och undersöka om belastningskontroll på vissa utbildningar, bland annat på läkarprogrammet.

Ett av förslagen är obligatorisk brottsregisterkontroll inför antagning, vilket Sveriges läkarförbund Student ställer sig positiva till.

– Vi är jätteglada för det här. Vi tycker att det är helt rätt väg att gå. Det är precis det här vi velat. Vi har tyckt att det är jättekonstigt att man inte redan gör en sådan kontroll, säger Niki Shams i en intervju med Läkartidningen.

"Hon är också positiv till att läkarstudenter som begår sexualbrott, barnpornografibrott eller vissa allvarliga våldsbrott under utbildningen ska kunna hindras från att slutföra den."

Läkartidningen

– Det är rimligt. De är inte lämpliga att fortsätta om de begår den typen av brott, säger Niki Shams.

"SLF student: Bra med brottskoll inför läkarstudier"

Läs hela artikeln från Läkartidningen

Fler nyheter


Ordförande i Stockholm tar hem Osborne Barleys stipendium

Under Läkarförbundets Fullmäktigemöte i veckan tilldelades Osborne Bartleys stipendium till Rebecka Skarstam, ordförande i Sveriges läkarförbund Student Stockholm. Priset tilldelas en läkarstudent som visat särskilt fackligt engagemang under året.

Ny medlemsavgift för 2022

Varje år lägger förbundsstyrelsen förslag om nästa års medlemsavgift under årets fullmäktigemöte. Medlemsavgiften har i väldigt många år varit 250 kronor men kommer höjas med 50 kr under 2022 efter beslut från fullmäktige 2021. Medlemskapet i Sveriges läkarförbund Student kommer …

En femtedel utsätts för sexism på läkarutbildningen 

En ny rapport från Läkarförbundet visar att utbildningen fortsatt håller hög kvalitet i Sverige. Men en femtedel av de svarande uppger att de under studietiden blivit negativt särbehandlade av lärare eller handledare på grund av sitt kön.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar
SLF.se Nyheter
Sveriges läkarförbund student välkomnar obligatorisk brottsregisterkontroll inför läkarstudier