Hoppa till innehåll
Nyheter
Upprop: Låt underläkare arbeta som underläkare!

Upprop: Låt underläkare arbeta som underläkare!

Med anledning av att underläkare anställs i syfte att arbeta som sjuksköterskor runtom i landet startar Sveriges läkarförbund Student ett upprop. Vi anser att underläkare ska arbeta som underläkare.

Håller du med? Skriv under!

Nyhet

Den senaste tiden har det utannonserats allt fler underläkartjänster som riktar sig till läkarstudenter på termin 9 och 10. På flera håll i landet i bl.a. Göteborg, Uppsala och Stockholm har underläkare därigenom anställts i syfte att arbeta som sjuksköterskor.

Innan en läkarstudent fullgjort nio terminer kan studenterna underlätta för vården med omvårdnadsuppgifter i form utav läkarassistenttjänster. På detta sätt avlastas vården under de extra tungt belastade sommarmånaderna och läkarstudenterna får en breddad kompetens. Vid anställning som underläkare är det däremot viktigt att läkarstudenten får lära sig att ta ansvar som läkare för första gången.

Att läkarstudenter ska få ägna sig åt omvårdnad efter att ha läst minst fyra och ett halvt års utbildning i medicin är orimligt. Uppgifter från Läkarförbundets lönerapport 2018 visar att 45 % av sommarvikarierande underläkare inte alltid får tillräckligt med stöd för att bedriva en säker vård. Samtidigt framkommer uppgifter om underläkare som tjänar 22 000 kronor i månaden för sitt arbete som underläkare med ansvar för människors liv.

Inte nog med att dagens läkarstudenter ska bära upp vården under sommarmånaderna med ett alltför knappt stöd – de ska också bära upp den för en annan profession med andra arbetsuppgifter till en lägre lön. Någonstans måste vi sätta stopp och nu är gränsen nådd.

Sveriges läkarförbund Student anser att underläkare ska arbeta som underläkare med läkaruppgifter.

Håller du med? Skriv under vårt upprop!

Vill du läsa mer om varför underläkare ska arbeta som underläkare?

Läs här:


Fler nyheter


Studentenkäten 2024

Idag har studentenkäten 2024 skickats ut till samtliga medlemmar per e-post. I år har vi lagt till frågor som våra medlemmar uttryckt är särskilt viktiga, så som möjlighet till igentagning…

Extrainsatt årsmöte SLF Student Stockholm

Till medlemmar i Sveriges läkarförbundet Student Stockholm, Styrelsen kallar härmed er enligt stadgans §10 till ett extrainsatt årsmöte för val av ordförande och ny revisor samt eventuella fyllnadsval på tid…

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Upprop: Låt underläkare arbeta som underläkare!