fbpx

info Just nu har vi tekniska problem med vår telefoni, tekniker jobbar på att lösa problemet. Under tiden kan du e-posta din fråga. Vi uppskattar ditt tålamod.

Den senaste tiden har det utannonserats allt fler underläkartjänster som riktar sig till läkarstudenter på termin 9 och 10. På flera håll i landet i bl.a. Göteborg, Uppsala och Stockholm har underläkare därigenom anställts i syfte att arbeta som sjuksköterskor.

Innan en läkarstudent fullgjort nio terminer kan studenterna underlätta för vården med omvårdnadsuppgifter i form utav läkarassistenttjänster. På detta sätt avlastas vården under de extra tungt belastade sommarmånaderna och läkarstudenterna får en breddad kompetens. Vid anställning som underläkare är det däremot viktigt att läkarstudenten får lära sig att ta ansvar som läkare för första gången.

Att läkarstudenter ska få ägna sig åt omvårdnad efter att ha läst minst fyra och ett halvt års utbildning i medicin är orimligt. Uppgifter från Läkarförbundets lönerapport 2018 visar att 45 % av sommarvikarierande underläkare inte alltid får tillräckligt med stöd för att bedriva en säker vård. Samtidigt framkommer uppgifter om underläkare som tjänar 22 000 kronor i månaden för sitt arbete som underläkare med ansvar för människors liv.

Inte nog med att dagens läkarstudenter ska bära upp vården under sommarmånaderna med ett alltför knappt stöd – de ska också bära upp den för en annan profession med andra arbetsuppgifter till en lägre lön. Någonstans måste vi sätta stopp och nu är gränsen nådd.

Sveriges läkarförbund Student anser att underläkare ska arbeta som underläkare med läkaruppgifter.

Håller du med? Skriv under vårt upprop!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.