Svenska Hygienläkarföreningen (SHLF) är en medlemsförening i Svenska Läkaresällskapet (SLS) och en specialitetsförening inom Sveriges Läkarförbund (SLF). SHLF avger ämnesspecifika och fackliga utlåtande inom ramen för samarbete inom SLS och SLF. SHLF organiserar och deltar i sammankomster relaterade till ämnesområdet och professionen.
Föreningens ändamål är att främja utveckling inom ämnesområdet vårdhygien. Fackligt arbete, forskning samt utbildning av hygienläkare är centralt i föreningens arbete. På så sätt främjar föreningen också hälso- och sjukvården i de vårdhygieniska frågorna. SHLF ser det som viktigt att utveckla och fördjupa samarbetet inom det vårdhygieniska och angränsande områden, bland annat med andra professions- och intresseföreningar, organisationer och myndigheter, såväl inom som utom landet.
Som hygienläkare arbetar man tillsammans i det vårdhygienska teamet för att förebygga smitta och infektioner inom såväl hälso- och sjukvård som kommunal omsorg. Arbetet innefattar ett nära samarbete med smittskyddsenheter, patientsäkerhetsansvariga, klinisk mikrobiologiska laboratorier, infektionskliniker och STRAMA.
Eftersom det finns vårdhygieniska aspekter på de flesta processer inom vård och omsorg behöver man utveckla ett samarbete med och förståelse för vårdens alla delar, allt ifrån sjukhusbyggnation och materialupphandling till rutiner kring postoperativ uppföljning.
Som hygienläkare lär man sig förstå människor, mikroorganismer och sjukvård och använder sociologiska, pedagogiska och epidemiologiska arbetsmetoder för att utveckla en säkrare vård och omsorg.
Som hygienläkare får man skapa, följa och analysera övervakningssystem och bedöma risker, agera i utbrottssituationer samt initiera och bidra till förbättringsprojekt.
Som hygienläkare utgör man en länk mellan sjukvård och teknik, fastighet och service när det gäller vårdhygieniska frågor.
Som hygienläkare verkar man på ett övergripande plan med fokus på risk, smitta och prevention, som infektionsmedicinsk och mikrobiologisk expert .
Vårdhygienisk expertverksamhet handlar till stor del om kommunikation och organisationsförståelse och förändringsarbete, men också om mikrobiologisk metodik och ekologi samt infektionsepidemiologisk praktik.
Som medlem i SHLF kan antas läkare som är verksam inom ämnesområdet Vårdhygien eller inom närstående områden.