ST-utbildning
Här hittar du information om utbildning för att bli specialistläkare i vårdhygien.
Vårdhygien är en tilläggsspecialitet. Det innebär att du behöver vara specialistläkare i infektionsmedicin eller klinisk mikrobiologi för att kunna ansöka om specialistkompetens i vårdhygien. Det vanligaste är att först göra klart ST-utbildningen i grundspecialiteten, men du kan också göra ST-utbildningarna parallellt.
Vanliga frågor och svar om ST-utbildning i vårdhygien
ST görs enligt Socialstyrelsens föreskrift från 2015 eller 2021. Socialstyrelsens målbeskrivningar för ST hittar du här:
Som ett förtydligande av vilka kunskaper och färdigheter som ska uppnås under ST-utbildningen finns en checklista som Svenska Hygienläkarföreningen står bakom:
Du kan använda checklistan om du gör ST enligt 2021 års föreskrift också. Delmål c1-c10 motsvaras av STc1-STc10 i den nya föreskriften. Delmål c11 har ersatts av delmål STc12 och delmål c12 av STc11 i den nya föreskriften.
Grundregeln för ST-utbildningar är att huvudhandledaren har samma specialistkompetens, som den ST-läkaren utbildar sig till. Övergångsregler tillåter till och med 30 juni 2025 att huvudhandledaren har specialistkompetens i infektionsmedicin eller klinisk mikrobiologi istället för vårdhygien. Det gäller även för verksamhetschefen eller den specialistläkare chefen utser i sitt ställe för att skriva på intyget om uppnådd specialistkompetens.
Studierektorn ska ha en relevant specialistkompetens, men det måste inte vara vårdhygien. Det är vanligt att ST-läkare i vårdhygien har samma studierektor som ST-läkare i klinisk mikrobiologi eller infektionssjukdomar.
Läkare som har gjort svensk AT kan göra ST-utbildning enligt 2015 års föreskrift tills vidare. Läkare som inte gjort svensk AT måste ha påbörjat ST före 1 juli 2021 för att kunna göra enligt 2015 års föreskrift.
ST-utbildningen är klar när du uppfyllt målbeskrivningens krav för specialistkompetens, men det finns också krav på minsta tjänstgöringstid.
Om du gör ST enligt 2015 års föreskrift måste tjänstgöringstiden som redovisas i ansökan om specialistkompetens vara minst 5 år. Eftersom du kan tillgodoräkna dig 2 år och 6 månader från en tidigare ST-tjänst, så behöver tjänstgöringstiden vara minst ytterligare 2 år och 6 månader som ST-läkare i vårdhygien.
Om du gör ST enligt 2021 års föreskrift måste tjänstgöringstiden som redovisas i ansökan om specialistkompetens vara minst 5 år och 6 månader. Eftersom du kan tillgodoräkna dig 2 år och 9 månader från en tidigare ST-tjänst, så behöver tjänstgöringstiden vara minst ytterligare 2 år och 9 månader som ST-läkare i vårdhygien.
Mer information om hur du ansöker om specialistkompetens finns hos Socialstyrelsen. Där hittar du också blanketterna för de olika intygen du behöver.
Om du tillgodoräknar dig kompetens från en ST som du gjort enligt en tidigare föreskrift, så behöver handledaren fylla i och skriva under Socialstyrelsens intyg enligt den föreskrift du ansöker om specialistkompetens i vårdhygien. Det gäller till exempel kurser och tjänstgöring du gjort inom en ST-tjänst enligt SOSFS 2008:17. Läs mer om tillgodoräknanden av kompetens i Socialstyrelsens anvisningar:
- Anvisningar till ansökan om bevis om specialistkompetens enligt SOSFS 2015:8 (socialstyrelsen.se)
- Anvisningar till ansökan om bevis om specialistkompetens enligt HSLF-FS 2021:8 (socialstyrelsen.se)
Om du har lite längre erfarenhet av att arbeta som hygienläkare så kan du läsa Ann Tammelins vägledning om att söka bevis om specialistkompetens:
Du kan också kontakta Charlotta Karlsson för tips.
Om du är ny ST-handledare eller ST-läkare och behöver stöd i praktiska frågor, så kan du kontakta Anna Holmberg eller Andreas Winroth.
Kurser för ST-läkare
Målbeskrivningen för ST anger vilka delmål som behöver täckas av kurser, se ovan. Kursen kan vara finansierad av Socialstyrelsen och kallas då SK-kurs.
För att använda kursen i din ansökan om specialistkompetens behöver du ett intyg på Socialstyrelsens blankett för genomförd kurs. Intyget kan skrivas under av kursledaren eller av handledaren. Om du har kursintyget på en annan blankett kan alltså handledaren fylla i Socialstyrelsens blankett, vilka delmål intyget avser och skriva under.
SK-kurser och kursämnen
SK-kurser för ST-läkare inom vårdhygien ges enligt specialitetens kursämnen.
Hygienläkare i Sverige behöver hjälpas åt att anordna kurser för ST-läkare. Socialstyrelsen avropar SK-kurser inom vårdhygien varje år, vilket innebär att du kan få ersättning för att anordna en kurs. Kontakta Jon Edman Wallér om du vill ha mer information.
Även SK-kurser som anordnas för andra specialiteter kan vara relevanta för ST-läkare i vårdhygien. Se till exempel information om nedanstående kurser i Socialstyrelsens kurskatalog:
- Grundläggande klinisk mikrobiologi
- Antimikrobiell terapi
- Biorisker vid mikrobiologiska laboratorier
- Medicintekniska produkter för hygienläkare, 24-25 april 2024 (Stockholm)
- Vårdhygieniska aspekter på lokaler inom vård och omsorg; 15-17 mars 2022 (Västerbotten, digitalt)
- Medicintekniska produkter för hygienläkare, 26-27 januari 2021 (Stockholm, digitalt)
- Infektionsepidemiologi, smittskydd och vårdhygien, 16-20 september 2019 (Malmö)
- Juridikutbildning för ST-läkare i Vårdhygien, 25-26 april 2018 (Malmö)
- Desinfektion; 19–20 oktober 2016 (Örebro)
Rengöring, sterilisering och desinfektion, Borås VT 2025 (kontaktperson Jon Edman Wallér)
Infektionsepidemiologi med inriktning mot vårdhygien och smittskydd, Skåne 2025 (kontaktperson Carl-Johan Fraenkel)
Vårdhygieniska aspekter på lokaler inom vård och omsorg, Skåne 2025/2026 (kontaktperson Carl-Johan Fraenkel)
- Sykehushygiene, 2022 (MMB) (INF) – Spesialisthelsetjenesten
- Sidoutbildning i Klinisk mikrobiologi — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
- Spridning av infektionssjukdomar via aerosoler och droppar | Ergonomi och Aerosolteknologi (lth.se)
- Kurs Legionella i miljön (micans.se)
- Livsmedelsverket: Faror och risker (livsmedelsverket.se)
- Vårdhygien Stockholm: Vårdhygienisk grundkunskap vid hantering av flexibla endoskop
- Region Skåne: Kurs om hantering av endoskop
- Kurser i renrumsteknik: Cleanroom Testing & Certification (CTCB)
Litteraturtips
Här listas exempel på litteratur som använts av ST-läkare i vårdhygien under ST-utbildningen. Kontakta Jon Edman Wallér om du har fler tips på litteratur som kan läggas till på listan.
- Damani, N. (2019). Manual of infection prevention and control. Oxford University Press, USA.
- Giesecke, J. (2017). Modern infectious disease epidemiology. CRC Press.
- Hedin, G. (2020). Vårdhygien: vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens. Liber.
- Jarvis, W. R. (2022). Bennett & Brachman's hospital infections. Lippincott Williams & Wilkins.
SPUR-granskningar
Svenska Hygienläkarföreningen behöver SPUR-granskare för att granskningar av ST-utbildningen ska kunna göras. Kontakta Jon Edman Wallér om du är intresserad!
En SPUR-granskning av ST-utbildning i vårdhygien görs i första hand av en specialist i vårdhygien och en gästinspektör från en närliggande specialitet eller gruppen frivilliga SPUR-inspektörer.
Mer information om SPUR-granskningar finns hos Lipus:
Mejllista för ST-läkare
Det finns en mejllista för ST-läkare i vårdhygien i Sverige. Listan används för utskick av riktad information om t.ex. kurser och för att ST-läkare ska kunna utbyta erfarenheter och ställa frågor till varandra.
Kontakta Jon Edman Wallér om du vill vara med på listan!
- check_circle Trygghet på jobbet
- check_circle Unika försäkringar
- check_circle Lönestatistik för läkare