Digital arbetsmiljö – en enorm energitjuv
Larmen från det medicinska vårdgolvet kom omedelbart när basutbildningen i det nya journalsystemet Millennium drog i gång sista veckan i augusti. Med mindre än tre veckor kvar till ”premiären” i de södra delarna av Västra Götalandsregionen den 12 november, har rödflaggningarna ökat lavinartat bland läkarna på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS.
I frontlinjen för att stoppa införandet enligt rådande tidsplan, och göra läkarnas röster hörda, står Läkarföreningen på SÄS.
Efter införandet i det södra området är planen att det nya journalsystemet ska rullas ut etappvis i de övriga delarna av VGR fram till och med 2026.
Skapar stress och merarbete
Den digitala arbetsmiljön – som kan ses som ett eget överlappande ”väsen” vid sidan av fysisk, social och organisatorisk arbetsmiljö – är en av de stora utmaningarna på dagens arbetsplatser. I synnerhet för läkare som arbetar med liv och död.
I fjol kom det en rapport som beskrev hur vi läkare upplever den digitala arbetsmiljön. Slutsatsen var att digitala system som inte är anpassade till oss och vår medicinska vardag skapar stress och merarbete, och att det är ett av våra största arbetsmiljöproblem. Något de flesta av oss redan är högst medvetna om. Samtidigt har vi vårt uppdrag att ge den vård våra patienter behöver. Ovanpå detta utmanas vi nu i att vara med och lära oss ett nytt system, där varningslamporna blinkar rött.
Vid sidan av de massiva Millenniumproblemen hör vi också vittnesmål om hur kollegor svettas över TIK och hur mottagningar reducerats med två mottagningstider per dag för att hinna med under övergången från diktering till sekreterare till en heldigitaliserad tjänst. Detta trots att det har gått ett år efter uppstart på en pilotmottagning.
Läs rapporten: Digital stress i vården
Slår vakt om kärnuppdraget
Här arbetar vi som förtroendevalda och skyddsombud med att oförtrutet slå vakt om att vår medicinska kompetens som läkare främst nyttjas för uppgifter som endast vi kan utföra. Att vi inte uppgiftsväxlar åt ”fel” håll, och ägnar tid åt sådant som andra gör bättre. Det är en grannlaga uppgift, särskilt för våra fackliga kollegor som nu brottas med Milleniums införande.
Samtidigt följer vi på övergripande facklig nivå arbetet i ”Regional Särskild Organisation för Millenium”, som startades upp av VGR i början av oktober. Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening, trycker konstant på angående behovet av redogörelser för planerade åtgärder av de brister vi ser. Vi följer även upp löftet om dygnet runt-support för oss som arbetar i vården. Här ges ännu inga tydliga svar.
Det finns en planering för minskad ”produktion”, det vill säga vårdtyngd, men vi vill också se konkreta planer för var patienter med vårdbehov ska dirigeras. Annars kan vi inte känna oss trygga med att lägga tid på att lära oss det nya systemet. Här saknar vi fortsatt lösningar för akuta vårdbehov.
Om allt går rätt till ska dessa frågor avhandlas i genomgripande risk- och konsekvensanalyser, där vi som förtroendevalda skyddsombud möter arbetsgivaren.
Ingen facklig förankring
Den flermiljardslukande it-satsningen Millennium har pågått i över tio år, med ett flertal förvecklingar och förseningar längs vägen, och det stora arbetet borde ha varit gjort för länge sedan. Av upphandlaren och ägaren till systemet.
Läkare har under processens gång varit inbjudna i referensgrupper och önskemålen om innehåll och funktion har varit tydliga med fokus på patientsäkerhet samt kvalitetssäkrad och jämlik vård. Ett system som är intuitivt och anpassat efter den diagnostiska vardagen. Som förenklar det administrativa journalarbetet – med minsta möjliga felmarginal.
Problemet är att det enda som har presenterats har varit undermåliga testversioner, filmer och demos. Läkare har gång på gång försökt dra i handbromsen, men det har varit en kamp mot väderkvarnar.
Trots detta och den växande kritikstormen är ledning och Millenniumstyre inte sena med att hävda att man har haft förankring i den fackliga referensgruppen. Vi tänker dock inte agera som falskt alibi för arbetsgivaren.
Lång väg att vandra
Vi har rätt till en god digital arbetsmiljö, där vi kan göra ett bra jobb och ägna vår energi åt det som vi gör bäst, nämligen att ta hand om våra patienter och lösa medicinska problem. Som fackliga och skyddsombud förmedlar vi det våra kollegor upplever på det medicinska vårdgolvet, vi trycker på med all kraft, men det är arbetsgivarens uppgift att lösa problemen och säkerställa en god arbetsmiljö.
En väl fungerande och sammanhållen digital arbetsmiljö innebär stora möjligheter och positiva effekter för sjukvårdens arbetsmiljö, men än har vi en lång väg att vandra.
Emelie Stotzer
Styrelseledamot
Västra Götalands läkarförening