Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
God jul och gott nytt år!

God jul och gott nytt år!

Nyhet

Så nalkas 2022 sitt slut. Precis som året började med stor belastning inom hälso- och sjukvården verkar slutet gå i samma tonart. Ånyo går flera av regionens sjukhus upp i både stabs- och förstärkningslägen, olika extra ersättningar erbjuds för att locka till frivilligt extraarbete och semestrar riskerar att behöva dras in. Jag hoppas att ni alla kommer få möjlighet till vila och återhämtning under helgerna.

Mycket av det fackliga arbetet innebär att vi behöver hålla i och hålla ut.  Det tar lång tid att skapa kunskap och opinion i de frågor som är angelägna för oss, sedan tar det ibland ännu längre tid att få till de beslut och förändringar som krävs. Under 2022 kom äntligen beslutet om särskild lönesatsning för att läkares löner i VGR ska kunna närma sig rikssnittet. Pengarna kommer fördelas i samband med ordinarie löneöversyn 2023 och förberedelsearbetet är i full gång.

Under 2023 väntar jag mig att vi kommer få ett ökat fokus på läkares arbetstider och möjligheter för vila och återhämtning, inte minst inom verksamhet som bedrivs dygnet runt. EU-kommissionen har riktat sitt ljus mot hur den regionala sektorn följer arbetstidsdirektivets skrivningar om dygnsvila och det nya kollektivavtalet för hantering av jourkomp kommer börja tillämpas för många under året. Det är också dags att vi slutar arbeta gratis! Under 2023 ser jag fram emot att vi alla kommer öka vår kunskap och blir bättre på tillämpning av normal arbetstid, flextid och övertid.

Under 2023 kommer Västra Götalands läkarförening fira 5 år. Det är med stor glädje jag kan konstatera att vår nya organisation nu allt mer har hittat sina arbetsformer. Vi ser att de flesta av våra sektioner nu har ett välfungerande arbete med välbesatta styrelser. Du ser väl till att du utnyttjar ditt demokratiska inflytande genom att närvara på din sektions årsmöte (se mer nedan?!?)

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Oavsett om den firas på jobbet eller bland nära och kära!

Emelie Hultberg, ordförande Västra Götalands läkarförening


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare