Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Nödstängningen av BUP:s slutenvård på NÄL: ”Ett misslyckande för hela regionen”

Nödstängningen av BUP:s slutenvård på NÄL: ”Ett misslyckande för hela regionen”

Brist på specialistläkare har tvingat NU-sjukvårdens BUP att stänga avdelning 28 på NÄL. Slutenvården flyttas nu till andra sjukhus i regionen. "Att slutenvården förflyttas är bara en kortsiktig lösning, BUP har det kämpigt överallt." Det säger överläkaren och skyddsombudet Jenny Larsson-Fridén.
Nyhet
Jenny Larsson-Fridén är överläkare och skyddsombud på BUP inom NU-sjukvården. Hon är även ledamot i Västra Götalands läkarförening/Sektion NU.

Sex BUP-patienter har haft plats för heldygnsvård på avdelning 28 på NÄL. Men på grund av läkarbristen är nu avdelningen stängd sedan den 5 februari. De som behöver vård dygnet runt kommer istället att vårdas på Sahlgrenska eller SÄS. 

BUP:s samordningsråd har undersökt flera lösningar, bland annat genom att delegera LPT-vård till vuxenpsykiatrin på SkaS och NU. Men läkarna på NU-sjukvårdens VUP har sagt nej till uppdraget att bedriva tvångsvård inom BUP, och därmed var den lösningen död, berättar Johan Klaar, huvudskyddsombud och ordförande i Västra Götalands läkarförening på NU-sjukvården.

– Stängningen torde dock inte komma som en chock för någon med lite insyn, då den svåra situationen varit känd under lång tid. Trots tidigare nödstängningar och upprepade larm om problemen sedan flera år tillbaka, har saken dragits i långbänk och adekvata åtgärder uteblivit, menar han.

– Det är inget annat än ett haveri, säger Johan Klaar.

Stor frustration

Frustrationen är stor på BUP i Trollhättan.
– Det är en stor sorg att nödstänga avdelning 28 – målet är inte att avveckla vår slutenvård. Perspektivet nu är tre månader, där förhandlingar och diskussioner kring BUP:s framtid i hela regionen måste komma till stånd, säger överläkaren och skyddsombudet Jenny Larsson-Fridén.

Det är en stor sorg att nödstänga avdelning 28 – målet är inte att avveckla vår slutenvård.

Jenny Larsson-Fridén, överläkare och skyddsombud på BUP, NÄL

Akuta bedömningar dagtid kommer dock fortsatt att göras på NU-sjukvården.

– Att slutenvården förflyttas är bara en kortsiktig lösning, BUP har det kämpigt överallt, menar Jenny Larsson-Fridén.

Brist på specialistläkare, anställningsstopp, problem med lokaler och pengabrist gör att BUP sedan länge går på knäna i hela Västra Götalandsregionen.

Kris även för Sahlgrenskas BUP 

Sahlgrenska, som nu alltså får bytas av med SÄS för att hantera slutenvården som flyttas från NÄL, kämpar också med en verksamhet som inte går ihop sig.

– Vågorna har gått höga fram och tillbaka senaste veckan. Jag tror att man i samordningsrådet ändå trodde sig kunna få med VUP, vilket inte alls visade sig vara fallet. Vad jag förstår håller man nu på att förhandla om hur de ekonomiska resurserna ska fördelas. Vår slutenvård är också på fallrepet på grund av skört bemanningsläge, säger Karin Nagy, specialistläkare på Sahlgrenskas BUP och vice ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU.

Förutom att det saknas specialistläkare, och de som finns nu kan bli tvingade att täcka upp på olika håll i regionen med ökade kostnader som följd, är sjuksköterskebristen skriande.

Det kommer att bli ett ökat tryck på öppenvården då vi sannolikt behöver skriva ut fler lite tidigare än nu, för att kunna ta hand om de som är sjukast.

Karin Nagy, specialistläkare på Sahlgrenskas BUP

– Vi går runt på timvikarier och bemanningspersonal. Timpersonalen var dessutom nära att inte få förlängt relaterat till personalneddragningar.

– Nu pågår främst en diskussion kring ersättningar vad jag förstår. Vi har framfört behovet av en riskbedömning för att hitta konkreta åtgärder för hur vi behöver hantera att regionen får sex färre slutenvårdsplatser. Det kommer att bli ett ökat tryck på öppenvården då vi sannolikt behöver skriva ut fler lite tidigare än nu, för att kunna ta hand om dem som är sjukast. Organisation kring akutteam ses därför över, säger Karin Nagy vidare.

– Det är mycket sorgligt att situationen inte har kunnat lösas, trots kännedom om problemen sedan lång tid. Det är oacceptabelt och ett stort misslyckande för regionen, säger Jenny Larsson-Fridén.

TTELA har intervjuat Johan Klaar och Jenny Larsson-Fridén om nödstängningen:
Läkare riktar skarp kritik mot nedstängning: ”Oacceptabelt”

Johan Klaar har även intervjuats i P4 Väst – lyssna här (liveintervju från 36:15 i klippet):


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Nödstängningen av BUP:s slutenvård på NÄL: ”Ett misslyckande för hela regionen”