Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Nya regler för läkarnas dygnsvila

Nya regler för läkarnas dygnsvila

Nya regler för läkarnas dygnsvila börjar gälla den 1 februari 2024. Nu väntar ett stort arbete med att få ihop bemanning och schemaläggning.
Nyhet

Läkarförbundet har precis accepterat det nya avtalet gällande dygnsvila som tecknas tillsammans med arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner, SKR. Från och med den 1 februari 2024 regleras dygnsvila med nya regler i läkarnas kollektivavtal. 

– Det är väldigt positivt att vi nu har nått en överenskommelse. Det har den senaste tiden kommit många frågor kring vad som kommer gälla för läkare. Det är också bra att det för vår del börjar gälla först den 1 februari så att verksamheterna får tid att förbereda sig. Vi kommer följa införandet väldigt noga för att se hur det faller ut för våra medlemmar, säger Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening.

Reglerna i korthet

Huvudregeln är att dygnsvilan ska vara minst elva timmar per 24-timmarsperiod och att arbete och vila ska alternera. Det innebär att den totala arbetstiden per dygn får vara maximalt 13 timmar.

Vissa undantag från huvudregeln är möjliga att göra men dessa ska användas restriktivt.

Dygnsvila ska planeras in i schemat från början och kompenserande vila ska ges i det fall dygnsvilan förkortas på grund av att arbetsgivaren tillämpat något av de möjliga undantagen från huvudregeln.

Vilka berörs?

Förändringarna gäller för samtliga anställda inom region och kommun. Även hyrläkare omfattas av de nya reglerna. Det är framför allt sjukhusläkarna som påverkas av de nya reglerna, men också andra läkare som har arbetsplatser där det finns behov av bemanning dygnet runt.

Nödvändiga undantag 

Läkarförbundet och Västra Götalands läkarförening tycker det är bra att medlemmarna får vila och återhämtning direkt efter avslutat pass, tillgänglig forskning visar att bäst återhämtning ges om vilan ligger i direkt anslutning till arbetspasset. 

Samtidigt finns det delar av läkarkåren som helt enkelt inte har möjlighet att ta ut 11 timmars vila per dygn, till exempel läkare inom internationella flygtransporter, transplantationsläkare eller specialistläkare utanför storstäderna.

Därför krävde Läkarförbundet i diskussionerna med SKR att vissa läkargrupper undantas från de nya reglerna. Förbundet och arbetsgivaren beslutade också att läkarna och arbetsgivarna behöver mer tid innan de nya reglerna införs. 

Därav börjar de nya reglerna med särskilda undantag för vissa läkargrupper gälla först den 1 februari 2024 för alla läkare. 

För Kommunal och Vårdförbundets medlemmar träder förändringarna i kraft den 1 oktober 2023.

Varför blir det nya regler?

De nya reglerna införs på uppmaning av EU-kommissionen som noterat att kollektivavtalet för personal som jobbar i kommuner och regioner inte följer EU:s arbetstidslagstiftning. Om ett kollektivavtal inte uppfyller minimikraven kan det ogiltigförklaras.

På uppdrag av den svenska regeringen har parterna därför förhandlat fram nya regleringar om dygnsvila som bedöms leva upp till minimikraven enligt EU:s arbetstidsdirektiv.

Reglerna om dygnsvila är skyddslagstiftning. 

Minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila är enligt forskning en viktig förutsättning för vila, återhämtning, långsiktig hälsa och möjlighet till ett hållbart yrkesliv.

Att ”tokjobba” är inte sunt – även om den anställde själv får välja arbetstider. Det säger forskaren Göran Kecklund som i 25 år ägnat sig åt hur man förlägger arbetstid så att det minimerar hälsorisker.

Stort arbete väntar

– Läkarförbundet har skrivit på avtalet eftersom alternativet, lagstiftning utan möjlighet att påverka utgången alls, är något vi vill undvika. Vi ser också att det är positivt med vila direkt efter avslutat arbetspass. Men vi vet också att sjukvården redan idag lider kraftigt av underbemanning, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Sofia Rydgren Stale tror därför att det är nödvändigt med stora rekryteringsinsatser i regionerna för att reglerna ska kunna efterlevas i praktiken.

– Arbetsgivarna har ett stort arbete framför sig för att få ihop bemanningen och schemaläggningen, säger Sofia Rydgren Stale.

Sveriges läkarförbund uppdaterar löpande om de nya reglerna


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare