Hoppa till innehåll
Nyheter
Underläkare får rätt till handledning

Underläkare får rätt till handledning

Vikarierande underläkare har rätt till stöd och handledning. Det blir tydligare med Socialstyrelsens nya regler. Reglerna slår även fast att läkarstudenter kan börja jobba som underläkare först efter tio terminer – mot dagens krav på nio terminer.
Nyhet
Handledning är viktigt både för den enskilda läkaren och för patientsäkerheten. Foto: Arkivbild

För att få arbeta som underläkare krävs det läkarlegitimation. Läkarstudenter kan dock arbeta som läkare på en viss tjänst under en viss tid – med ett så kallat särskilt förordnande som utfärdas av regionen eller av Socialstyrelsen. En ny föreskrift om förordnandet trädde i kraft den 1 februari, vilket ändrar förutsättningarna.

Nio fullgjorda terminer på läkarprogrammet är dagens krav för att få förordnandet. Från och med den 31 januari kommer det i stället att krävas tio terminer. Samtidigt blir det tydligare att arbetsgivaren har ett ansvar för handledning. Något som Läkarförbundet och Västra Götalands läkarförening länge velat se en tydligare lagstiftning kring.

Det är otroligt viktigt både för patientsäkerheten och för den enskilda läkaren att det finns tid avsatt för handledning.

Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening

– Det är väldigt bra att det nu står klart och tydligt i föreskriften att läkare som arbetar med särskilt förordnande har rätt till stöd och vägledning av en legitimerad läkare. Det är otroligt viktigt både för patientsäkerheten och för den enskilda läkaren att det finns tid avsatt för handledning, säger Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening samt i Läkarförbundets Utbildnings- och forskningsråd (UFO). 

De studenter som går det 5,5-åriga svenska läkarprogrammet kommer även fortsättningsvis kunna vikariera som underläkare efter nio terminer.

Regionerna har rätt att utfärda särskilda förordnanden inom den egna verksamheten. För privata arbetsgivare och för läkare utbildade i andra länder är det dock Socialstyrelsen som ska utfärda förordnanden. 

Med den nya föreskriften ges även individer möjlighet att själva ansöka om förordnanden hos Socialstyrelsen. 

Vikariera som underläkare – läs mer här

Läs mer om Socialstyrelsens nya regler


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare