Hoppa till innehåll
Nyheter
Problem att allt färre läkare forskar

Hur förbättrar vi för forskande läkare?

Nyhet

Jag var nyligen på möte med Universitetssjukhusorternas läkarföreningar (ULF). ULF är till för diskussioner och samarbeten mellan de läkarföreningar som verkar vid Universitetssjukhusen, och därmed har mer av den sortens speciella frågor som rör mest läkare i samröre med universitetet.  Mötet bjöd på en blandning av kollegor som hade olika infallsvinklar att bidra med, och som doktorand på sluttampen (med disputation planerad i april) och överläkare på universitetssjukhuset och dessutom nu amanuens på termin 8 kändes det ändå som att jag var någorlunda på rätt plats.

Vi pratade Läkarutbildningens utformning, med diskussioner kring de utmaningar den nya läkarutbildningen innebär, om läkare som doktorander, och varför de är färre nu än förr.  Vi diskuterade utlysning av kombinationstjänster (professor/överläkare, lektor/överläkare), varför vi har få sökande till dessa tjänster och svårigheterna att få en rättvisande lönestatistik och koll på pensionsavtalen för just de kombinationsanställda. Många av frågorna är komplexa och varierar med ort, men det finns också stora likheter.

Den nya läkarutbildningen h börjat rulla och nu handlar det om att implementera planerna på bästa sätt. I Göteborg och Västra Götalandsregionen befinner sig den första kursen i den nya 6-åriga läkarutbildningen nu på termin 3 och fler och fler kollegor kommer att märka av dess intåg. Vissa kurser har bytt plats, andra integrerats mer i varandra och för alla kommer ett nytt sätt att bedöma kliniska förmågor och kunskaper i det som kallas EPA (Entrusted Proffessional Activities). Alla kollegor som är involverade i läkarutbildningen kan vänta sig att höra mer om detta och att bli mer aktiva i att bedöma studenterna och ge viss formaliserad feedback under de kommande åren.

Läkarförbundet har nyligen genomfört en forskningsenkät och dess resultat finns nu att läsa. Det pågår också för närvarande ett arbete kring vad vi skall göra framöver för att förbättra läget. Hur skall vi möjliggöra för läkare att forska, och att kombinera forskning med kliniskt arbete? Hur skall vi förbättra arbetsmiljön så att man inte är tvungen att göra en stor del av sin forskning på fritiden? Hur skall vi förenkla – så att man inte måste ägna halva sin forskningstid åt att söka pengar för att få forska, snarare än att faktiskt genomföra studierna?

Det händer saker på flera olika nivåer kring de frågor som rör utbildning, fortbildning och forskning

När det gäller kombinationstjänster, där man är professor vid universitetet och samtidigt överläkare på sjukhuset gäller särskilda avtal, och om man tillträder en sådan tjänst bör man läsa noga och ta råd avseende inte minst pensionsavtal. Här förhandlas också en del av lönen med VGLF på kliniken på sedvanligt sätt, medan den (ofta större) delen från universitetet meddelas efter diskussion med SACO-S (SACO:s statliga sektion) och där har inte Läkarförbundet egen representation.  Vi har möjlighet att vara med i SACO-S, om vi har fackliga ombud som vill och kan. Många av dessa frågor ligger på Västra Götalands läkarförenings sektion Statligt anställda, sektionsstyrelsen har idag 3 medlemmar, och fler behövs, framför allt universitetsanställda, för att kunna fördela uppgifterna och med rimlig arbetsbelastning driva relevanta frågor, och bevaka vad som händer på universitetet. Hör gärna av dig till Sektions statligs ordförande Anton Mittendorf för mer information. Hans mailadress är anton.mittendorf@slf.se . Statligt anställda läkare är också varmt välkomna på pensions- och fackinformation på Lennart Torstenssonsgatan 7 klockan 17.30 den 15 november.

För övrigt kan man konstatera att regionen snart kommer att påbörja användandet av ett nytt sätt att registrera fortbildning. Förhoppningsvis kommer registreringen leda till att de brister vi i flera år uppmärksammat från både VGLF och Sjukhusläkarna blir ännu tydligare och ger en satsning på och ett uppsving för fortbildning av specialistläkare. Vi följer detta med spänning…

Sammanfattningsvis kan man säga att det händer saker på flera olika nivåer kring de frågor som rör Utbildning, Fortbildning och Forskning, och att det finns utrymme för fler fackligt engagerade kollegor, på alla nivåer.

För mig personligen kommer närmaste framtiden att handla om att hjälpa till att hålla T8 rullande, samtidigt som jag skriver klart min avhandling, men några minuter tar jag för att läsa forskningsenkäten, och reflektera över vad som skulle göra min resa enklare, och diskutera med kollegorna – vad vill vi förbättra, och hur?

Hör gärna av dig om du vill veta mer eller diskutera vidare!

Suzanne Hedberg, ledamot VGLF styrelse, ledamot i VGLF:s råd för fortbildning, utbildning och forskning. Suzanne.hedberg@slf.se


Fler nyheter


"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …

Nödrop från akuten på Kungälvs sjukhus

"Det går inte att driva en akutmottagning bara på personalens kämpaglöd." Det skriver akutläkaren Therese Bonde i ett flitigt delat Facebook-inlägg. "Det är skrämmande att se hur människor som viger sina liv åt vårdyrken faktiskt far illa på sina jobb", …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare